Csődbe ment a legendás farmerek gyártója

Vágólapra másolva!
Hivatalosan felszámolási eljárás alá került a horvát Vartesk. Az utolsó horvátországi ruhagyártó csődjével a horvát gazdaság egy jelentős szereplője tűnik el, bár sokak szerint a márka, ha csökkentett kapacitással is, de hamarosan újra termelhet.
Vágólapra másolva!

Mintegy 60 nappal számláinak zárolása után hivatalosan felszámolás alá kerül a Varteks. A felszámolás megindítását a felügyelőbizottság támogatta, és mostanra eldőlt az is, hogy mind az 540 alkalmazottat elbocsátják.

A vállalat vezetése hamarosan benyújtja a csődeljárás megindításáról szóló kérelmet, s nem vár arra, hogy az automatikusan megtörténjen fizetésképtelenség miatt. Ezt a döntést a felügyelőbizottság mellett a dolgozók is támogatták. Ez elsőre meglepő lehet, de az alkalmazottaknak is érdekük, hogy a csődgondnok minél előbb felmérje a cég vagyonát, eszközeit és varasdi ingatlankomplexumát. A munkavállalók ugyanis ezt követően hamarabb számíthatnak elmaradt fizetéseik kifizetésére.

farmernadrág, jeans, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Unsplash / Jason Leung

A Varteks fénykorában 11 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, de hiába volt hosszú időn át a horvát ipar jelentős szereplője, a 106 éve alapított textilipari cég évek óta nehézségekkel küzdött. Nemrég a horvát állam is a vállalat segítségére sierett, de a Varteks így sem bírta a versenyt az Ázsiából érkező ruházati termékek dömpingével. Bár olyan nemzetközi márkák számára is végeztek bérgyártást, mint a Levis és a Hugo Boss, a vállalatot ez sem tudta megmenteni.

A vállalat igazgatótanácsának elnöke szerint ugyanakkor a Varteks ezzel nem tűnik el végérvényesen. Arra számít ugyanis, hogy a csődgondnok javaslatot tesz a termelés kisebb kapacitással való folytatására és a dolgozók egy részének visszahívására, hogy ki tudják szolgálni a márkanév alatti kiskereskedelmi egységeket.

Az elbocsátott személyi állomány nagyja egyébként a gyártáson dolgozott.

image

A Varteks csődjének régiós szinten is visszhangja van. Mint a Világgazdaság emlékeztet rá, a cégnél készültek az egykori Jugoszlávia saját farmernadrágjai, melyek a délszláv állam széthullása előtt fontos elemei voltak a nyugati kultúra megidézésének. Később a varasdi gyárban divatruházati termékek is készültek.

Az elmúlt hónapokban számos változást lehetett regisztrálni a ruha- és divatiparban, gondolva itt a magyarországi kiskereskedelmi fejleményekre. Miként az Origo megírta, a napokban a törökországi Koton divatáruház jelentette be, hogy magyarországi piacra lépésének részeként egyből nyolc áruházat nyit az országban. A Koton bejelentése nem sokkal követte a Primark első magyarországi boltjának megnyitását, illetve a korábban már jelen volt Orsay visszatérését.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!