Nagyot álmodnak a portugálok a Kopaszi-gát környékére

Vágólapra másolva!
Nagy kiterjedésű zöldterület és számos sportlétesítmény, de azért több százezer négyzetméter iroda és lakás is - így fog festeni bő fél évtized múlva az újbudai Lágymányosi-öböl melletti hatalmas, jelenleg parlagon heverő terület. A portugál fejlesztő élhető városközpontot akar.
Vágólapra másolva!

Ötszáz-hatszáz millió euró (130-150 milliárd forint) összértékű beruházásokra készül az Öböl XI Kft. a 11. kerületi Kopaszi-gáttal szemben fekvő területen - tudta meg az [origo] a cég ügyvezetőjétől. Bruno Machado úgy becsülte, hogy az építkezés a jövő év végén kezdődhet.

Részletes fejlesztési koncepciót még nem mutathatok, a terveket ugyanis egyelőre finomítják - mondta az ügyvezető, több fontos számot azonban hajlandó volt elárulni. Az összesen - a Kopaszi-gáttal és a Lágymányosi-öböl vízfelületével együtt - több mint 50 hektár telken az Öböl XI félmillió négyzetméter összalapterületű új épület felhúzását tervezi a következő 6-7 évben.

Egybefüggő zöldterület

A kerület rendezési terve ennél ugyan valamivel nagyobb mértékű beépítést tenne lehetővé, a cég azonban az egyik legfontosabb szempontnak tartja az élhető, harmonikus környezet kialakítását. Húsz hektár garantáltan park lesz, a Dunátóül a Budafoki útig megmarad az összefüggő zöldterület - ecsetelte az ügyvezető.

Elmondása szerint a beépítendő placcnak is részben közösségi jellegű, esetenként kulturális eseményeknek otthont adó, "város a városban" funkciót szánnak, de kérdésünkre hozzátette, a Budafoki és a Dombóvári úthoz közelebb eső területeken több százezer négyzetméter irodát és lakást szándékoznak építeni. A lakások többségét a felső-középkategóriában igyekeznek pozícionálni, és természetesen dunai panorámás luxus is lesz.

Épülnek továbbá irodák, elszórtan kisebb üzletek, sportlétesítmények, mozi, valamint valószínűleg egy szálloda is. A külcsínre sokat ad a társaság, ezért - egy jó nevű magyar és portugál építészekből álló csapat mellett - egy nemzetközi hírű építészt is felkér a komplexum megtervezésére.

Vendéglátónegyed a gáton

Az Öböl XI tulajdona maga a Lágymányosi-öböl is, beleértve a Kopaszi-gátat, amely a tervek szerint szervesen kapcsolódik majd az új városközponthoz, de már jóval előbb elnyeri végső formáját, mint amaz. A parkosítás már az idén elkészült, augusztus óta reggel 6 órától este 10-ig bárki ingyen látogathatja a sétányt.

Az árvízvédetté tett gáton 14 étterem- és kávézóépület készült eddig el, Bruno Machado szerint az első vendéglátóhelyek jövő tavasszal megnyithatnak. Mást már nem is terveznek a keskeny, hétszáz méter hosszú földnyelvre, melynek déli csúcsát gyalogoshíd köti majd össze a Hengermalom utcával.

Forrás: [origo]

Egy lehetséges koncepció (forrás: Obol.hu)

Az öböl északi oldalán víziszínpad, sportpályák, valamint egy homokos strand csalogatja az embereket már 2008 nyarától. Utóbbi azért reális elképzelés, mert az öböl tájolásából és alakjából adódóan a vize sokkal jobb minőségű, mint a szomszédos Duna-szakaszé. A cég egy 1993-as vizsgálatra hivatkozik, mely megemlíti, hogy az öbölben több mint húszféle halfaj él.

Az ügyvezető felvetésünkre elismerte, hogy a projekt sikere nagyban függ a környékbeli infrastruktúra fejlesztésétől. Jelenleg mindössze két buszjárat - a 3-as és a 103-as - közelíti meg a helyszínt, de mindkettő csak a Budafoki úton (vagyis a Kopaszi-gáttól elég messze) áll meg. Szeretnének kikötőt is, de ez vélhetően az utolsó lépések egyike lesz, amikorra remélhetőleg fellendül a budapesti hajóközlekedés.

Forrás: [origo]

Kép a 19. századból, előtérben a Gellért szállóval. Akkoriban a kiszélesedő Dunából leválasztott tó terült el a Műegyetemtől délre (ezt később feltöltötték). Mint látható, a vízfelületet a Déli összekötő hídhoz vezető vasúti töltés vágta ketté - a túloldalán látszik a Kopaszi-gát vékony csíkja (forrás: Obol.hu)