Közeleg a sárga veszedelem - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A parlament hétfői ülésén az ellenzéki politikusok többek között az új nemzeti alaptanterv miatt aggódtak, a független Vadai Ágnes egyenesen nyilas tantervnek titulálta azt. Az LMP-s Vágó Gábor szerint Matolcsy tündérmeséje valójában egy megrázó thriller, a Jobbik újfent a halálbüntetés visszaállítása mellett emelte fel a szavát, és a közelgő sárga veszedelemmel riogatott. Késő délután dönthetnek a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, továbbá rögzíthetik az egészségügyi dolgozók béremelését. Az [origo] percről  percre tudósítása.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül76 bejegyzés
12:23
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Képviselői helycsere

Hétfőn megkezdődik a parlament rendkívüli ülésszaka, a héten rögtön három napon is üléseznek a képviselők. A hosszabbításra azért van szükség, mert Orbán Viktor azt szeretné, ha a parlament még a nyáron elfogadná a jövő évi költségvetés alapjait.

A délután egy órakor kezdődő parlamenti ülésnap elején a fideszes Horváth Zoltán teszi le képviselői esküjét, aki az Európai Parlamentbe - Áder János köztársasági elnök megürült helyére - távozó Bánki Erik helyét foglalhatja el a parlamentben.

Az interpellációk után a képviselők dönthetnek arról a két, korábban már elfogadott törvényjavaslatról, amelyeket az államfő küldött vissza megfontolásra. Áder - a médiaszabályozás módosításához hasonlóan - eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. Szerinte a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabályban pedig koherenciazavar van.

12:40
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Egészségügyi dolgozók béremelése

Az Országgyűlés ugyancsak hétfőn szavaz az újabb egészségügyi salátatörvényről, amely rögzítheti a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, a gyógyszerhamisítás irányelvének átültetését, és leírhatja a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit.

Új törvényt hozhatnak a termékek piacfelügyeletéről, amely szeptember 1-jei hatállyal kimondaná, hogy Magyarországon csak biztonságos termék hozható forgalomba vagy üzemeltethető, a biztonságról pedig a gyártó köteles gondoskodni.

Zárószavazásra lehet számítani az idén elfogadott munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról, továbbá új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról is. Várhatóan kihirdethetik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapokmányának módosítását, amely Magyarország részvételi kvótájának megemeléséről is rendelkezik.

A határozathozatalok után még az esti órákban napirendre kerül annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely kimondja, a kultúráért felelős miniszter egyúttal a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is, és ezt a funkcióját nem ruházhatja át másra. A törvényjavaslat egyik beterjesztője az NKA elnöki tisztét eddig betöltő L. Simon László, a kultúráért felelős államtitkári poszt várományosa, aki az újonnan létrehozandó alelnöki posztot fogja betölteni az NKA-nál.

12:56
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Thriller és Rió

Tündérmese helyett thriller címmel szólal fel hétfőn napirend előtt az LMP-s Vágó Gábor. A szocialista Tóbiás József "Aktuális kérdések"- ről beszél majd, míg a kormánypárti Harrach Péter a most kezdődő Rió+20 konferenciáról beszél.

13:10
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

"Nyilas Alaptanterv"

"Miért nem segít a magyar külügy a Mongóliában tönkretett magyar munkavállalókon?" címmel interpellálja a külügyminisztert Németh Zsolt jobbikos képviselő. Vadai Ágnes és Molnár Csaba független képviselők Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszterét kéri számon "Nyilas Alaptanterv" címmel. A fideszes Pócs János azt firtatja, hogy vajon húzóágazat lehet-e a magyar vetőmagtermelés. Apáti István, a Jobbik parlamenti képviselője a miniszterelnöktől kérdezi: "Életre vagy halálra ítélni?"

14:45
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Szaúd-arábiai látogatás

Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek tesz fel azonnali kérdést a jobbikos Bana Tibor "Az Önök részéről is csak jól hangzó kampányígéret volt a 86-os út négysávossá tétele?" címmel. Az MSZP-s Sós Tamás a pedagógusok foglalkoztatásában jelentkező zavarokról beszél, a KDNP-s Kalmár Ferenc pedig azt kérdezi Némethnétől, hogy milyen eredményekkel zárult Kovács Pál államtitkár szaúd-arábiai látogatása.

15:05
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Indul a rendkívüli ülésszak

Kezdődik a parlament rendkívüli nyári ülésszaka. Kövér László már a házelnöki székben ül, a képviselők a székeik felé tartanak, Semjén Zsolt egy kölcsönkért tollal éppen aláír valamit.

15:08
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Gond van a kártyákkal

Következik Horváth Zoltán fideszes képviselő parlamenti eskütététele. Előtte Rubovszky György, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke tájékoztatja a jelenlevőket, hogy Horváth kapta a mandátumot. Az Országgyűlés  most arról szavaz, hogy igazolják-e Horváth Zoltán mandátumát, de valami probléma van a kártyákkal, ezért meg kell ismételni a voksolást.

15:12
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Mehet az eskü

225 kártya jelenlétét jelzi a rendszer, fennáll a határozatképesség, ezért megismétlik az előző szavazást. A képviselők 207 igen szavazattal igazolta Horváht mandátumát, aki a páholyból a terem közepére lépve leteszi esküjét. A képviselők felállva hallgatják.

15:16
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Fejbe dobták a mentőövvel

Aktuális kérdésekről beszél napirend előtt Tóbiás József, MSZP-s képviselő. A politikus szerint a költségvetés a bizonytalanság jeleit hordozza magán. "Önök azt ígérték, hogy mentőövet dobnak az egészségügynek. Most már tisztán látszik, hogy fejbe dobták az egészségügyi dolgozókat" - mondta Tóbiás. Sem védőnök, sem az otthoni szakápolók egy forint béremelésre nem számíthatnak 2013-ban - teszi hozzá.

15:20
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Gazdagok útja

Magyarországon kétszintű egészségügy fog kialakulni - vizionálja Tóbiás, aki szerint ezek közül az egyik a szegények egészségügye lesz, évekig tartó várólistákkal. "Van a gazdagok útja, ahol a kapcsolatok, az ismerősök és a pénz dominál" - mondja Tóbiás, aki azt kéri, tegyék közadattá Balog Zoltán telefonszámát, így talán a szegények is fel tudnak mutatni az ellátáshoz szükséges jó kapcsolatokat.

15:22
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

A feleségével megtörtént

Szócska Miklós arra inti Tóbiást, hogy csak óvatosan a megjegyzésekkel, mert "olyan szintű banalitásról van szó, amelyről inkább ne beszéljünk". Tóbiás ingerülten kiabálja oda az államtitkárnak, hogy a példa, amelyet beszédében felhozott, a mellette ülő képviselőtársa feleségével történt meg. Szócska generikus árversenyről és a szocialisták egészégügyi politikusairól beszél.

15:25
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Szócska csak mondja

A kétszintű egészségügyre vonatkozó ellenzéki vádakat kikéri magának az államtitkár. "Összekavart ellátási térképet örököltünk meg" - állítja Szócska. Kövér megüti csengőjét, az államtitkár annyira bele lendült mondókájába, hogy úgy tűnik, be sem akarja fejezni.

15:28
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Előre szólt, hogy unalmas lesz

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalása elején mindenki számára világossá teszi: bizony olyan témát érint majd, amelyben egyetértenek a parlamenti pártok, így aki a vitát szereti, az most "nyugodtan dőljön hátra és olvasson újságot". Harrach egyébként a hamarosan kezdődő riói konferencia témakörét boncolgatja. "Az ökológiai probléma antropológiai eredetű" - mondja a kereszténydemokrata képviselő. Rogán valamin nevet, a többség egymással beszélget.

15:32
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Jön a globális összeomlás

A kormány nevében Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár reagál. "Vajmi kevés történt az elmúlt húsz évben környezetvédelem tekintetében" - ábrándítja ki Harrachot az államtitkár, aki globális összeomlással fenyeget: ökológia lábnyom, reménytelen célok - sorolja.

15:35
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Példát mutatunk a világnak

A zöld gazdaság támogatása az, amit az Európai Unió Magyarországgal egyetemben támogat - mondja Illés. Magyarország példát akar mutatni az egész világnak a vízügyek kezelésében.

15:36
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy thrillere

Matolcsy György tündérmeséjéből egy megrázó thriller lett - mondja az LMP-s Vágó Gábor. A képviselő szerint nem lehet tudni, hogy mi következik. "Sokaknak nem a hónapról-hónapra, hanem a napról-napra élés jelenti a mindennapokat" - mondja.

15:37
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Leteszi az esküt - kép

Fotó: Mudra László [origo]

15:40
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Ideális Magyarország

Van kiút a thrillerből: kormányváltásra és adórendszer-váltásra van szükség - vázolja fel a megoldást a zöldpárti politikus. Vágó ezek után felvázolja, hogyan képzelik el párttársaival az ideális Magyarországot.

15:41
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Bőszen olvasnak - kép

Fotó: Mudra László [origo]

15:44
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Budai a szocialistákkal viccelődik

Cséfalvay Zoltán államtitkár egy másik thrillerről beszél, amely Spanyolországban játszódott a 2008-2009-es években. "2011-ben már 8,5 százalékos hiánya volt az országnak" - élő példaként itt áll Spanyolország - mondja az államtitkár. Vágó üveges tekintettel néz maga elé, Budai Gyula közben Tóbiás Józseffel kacag valamin.

15:47
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Európai Unió Birodalom

Kormányok jönnek-mennek, egy, ami közös: a megszorítások - kezdi beszédét Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője. A politikus azt kérdezi, hogy miért nem tudjuk az államháztartást és a mezőgazdaságot rendbehozni. Majd meg is adja a választ: az Európai Unió Birodalom miatt, amely rabolja a piacokat, kizsigereli a magyar munkavállalókat, ha meg van valami kis szemete, azt is lerakja nálunk.

15:54
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Az uniót védi Cséfalvay

Vona szavaira Cséfalvay Zoltán válaszol, aki az uniós tagság előnyeit sorolja. "Magyarország egy nagy közös piac része, ez az igazi előnye a tagságnak" - mondja az államtitkár. Ami az uniós pályázatokat illeti, a támogatásokból még egyetlen ország sem tudott felzárkózni - teszi hozzá Cséfalvay.

15:55
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay a nyakkendőjét igazítja - kép

Fotó: Mudra László [origo]

15:58
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

A két nagy megszorító

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a szocialistákkal kezdi napirend előtti felszólalását. Szerinte az ő szájukból kissé érthetetlen a megszorítás szó, mert nem tudni, hogy "ez sértés vagy bók". Rogán Bokros Lajos és Bajnai Gordon csak úgy emlegeti, mint a "két nagy megszorítót". A költségvetés legfontosabb feladata továbbra is a stabilitás, 2012 pedig történelmi jelentőségű év lesz.

16:01
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Örül, hogy itt vannak

A horvát parlament elnökét és kíséretét köszönti a díszpályoban Kövér. "A két ország parlamentjei hagyományosan jó baráti kapcsolat alakult ki" - mondja a házelnök, aki örül, hogy itt vannak.

16:05
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Napirend

A hétfői ülésnapra tervezett napirendről szavaznak a képviselők.

16:11
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Elbóbiskolt - kép

Fotó: Mudra László [origo]

16:18
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Egyik sem volt igaz

Tóbiás József a szerinte meghiúsult ígéretek interpellálja a nemzetgazdasági minisztert. A képviselő a kormánypárti politikusok korábbi nyilatkozataiból szemezget - ezzel próbálva alátámasztani, hogy az ígéretekről hamar kiderült: egyik sem volt igaz. "A hangzatos szavak mögött a valóság a kevesebb fizetés a számlákon" - mondja Tóbiás. "Mikor veszik már észre, hogy az egykulcsos adórendszer nem segíti a társadalom többségét egy jobb életre"? - kérdezi az ellenzéki képviselő.

16:19
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Okostelefonját nyomogatja Vona

A felvetésekre Cséfalvay Zoltán válaszol, aki a jelenlegi adórendszer előnyeit méltatja. A mögötte ülő Vona Gábor közben felváltva nyomogatja okostelefonját és a laptopját. Az államtitkár legális foglalkoztatásról és növekvő reálkeresetekről beszél.

16:23
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Lyukat ütöttek

Tóbiás viszontválaszában azt mondja: 550 milliárd forint lukat ütött a költségvetésbe a kormány. Majd hozzáteszi: nem fogadja el Cséfalvay válaszát, a parlementi képviselők viszont igen.

16:26
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

A temetőből már nincs kiút

A jobbikos Apáti István a halálbüntetés visszaállításának szükségességéről beszél, de csak bizonyos, emberölési esetekben. "Nem a büntetés tekinthető embertelennek, hanem azok, akik sokszor élvezetből ölnek". A börtönből még van kiút, a temetőből már nincs - teszi hozzá Apáti. "Nem érdemelnek könyörületet azok, akik családokat tesznek tönkre".

16:27
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kósa sportos felsőt vett fel - kép

Fotó: Mudra László [origo]

16:30
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Halálbüntetés vagy EU

Apáti szavaira a miniszterelnök helyett Répássy Róbert válaszol, aki az ENSZ halálbüntetéssel foglalkozó jegyzőkönyveiről beszél. A halálbüntetés bevezetése csak akkor lenne lehetséges, ha felmondanánk a minket kötő nemzetközi egyezményeket, vagy kilépnénk az Európai Unióból.

16:36
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Narancsos hűbéri rendszer

Az LMP-s Dorosz Dávid a járásközpontokról beszél interpellációjában. Nagyon sok megkérdezett arra panaszkodott, hogy sok érintettet nem kerestek meg, nem volt egyeztetés a tervezetben szereplő új körzetközpontokról - panaszolja Dorosz. Központinak számító települések sokaságától akarják majd elvenni a központi szerepet - mondja a képviselő, aki példaként hozza Budaörs és Budakeszi esetét. "Narancsos hűbéri rendszerről" beszél Doroszi.

16:38
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Igenis fokozatosan haladnak

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt mondja: a fokozatosság jellemző a magyar kormány munkájára, már ami a közigazgatás átalakítását illeti. "Négy lépcsőben valósul meg az az átalakítás, amire Ön az előbb azt mondta, hogy nem előkészített és nem fokozatos".

16:41
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kis döbrögiek

Dorosznak nem tetszik a válasz: továbbra is kis hűbérurakról és mini-döbrögikről beszél. A választ nem is fogadja el, a parlament viszont igen.

16:46
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Igen, lehet!

"Igen. Lehet húzóágazat Magyarországon a vetőmagtermelés" - mondja Budai Gyula államtitkár a fideszes Pócs János szavaira reagálva. Magyarország a világ kilencedik legnagyobb vetőmag exportőre - árulja el Budai.

16:53
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nyugdíj helyett utalvány

A pénzbeni járandóságok utalvánnyal való kifizetése ellen emel szót az MSZP Lukács Zoltán. "A felhasználás bővítéséről született-e döntés? Gondolkodik-e azon a kormány, hogy például a nyugdíjak egy részét is utalványban fizetnék ki? - kérdezi az ellenzéki politikus.

16:58
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Font Semjén elé térdelt - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:02
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

El fognak hagyni minket

Hogyan lett Magyarországból a 4 millió létminimum alatt élő országa? - kérdezi a jobbikos Volner János a miniszterelnököt. A kifejezetten szegények száma 1,2 millió fő, a rendszerváltás óta eltelt időszak egy folyamatos kudarc volt a magyarság számára - mondja Volner. Amit a kormány folytat a középosztály felemelése címén, az nem egyéb, mint a középosztály kettészakítása -teszi hozzá. "Eljutottunk oda, hogy minden ötödik ember azon gondolkodik, hogy külföldre megy dolgozni. El fognak hagyni minket a fiataljainak, ha a dolgok így maradnak" - rémisztget az ellenzéki képviselő.

17:06
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nőtt az életszínvonal

Halász János államtitkár válaszol: szerinte a jobbikos képviselő ugyanazt mondja, amit a szocialisták. Volner jót mosolyog a hallottakon. "A kormány megtesz mindent azért, hogy egyre többen legyenek képesek a saját erejükből talpon maradni" - mondja Halász. "Magyarországon egy középosztálybeli dolgozó életszínvonala emelkedett 2012-re" - fejeli meg mondandóját az államtitkár. Szavait halk hurrogás kíséri a szomszédos padsorokból.

17:09
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Foci a parlamentben is - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:18
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Alig kaptak szót Vadaiék

Vadai Ágnes és Molnár Csaba független képviselők Balog Zoltánhoz nyújtottak be interpellációt - mondja a házelnöki székben ülő Balczó Zoltán. Hangos méltatlankodás kíséri szavait, mire Balczó mindenkit felvilágosít: a házszabály lehetővé teszi, hogy havonta egyszer független képviselők is interpellálhatnak. Molnár azt mondja: jobban örültek volna, ha kérdéseikre Hoffmann Rózsa válaszol. Gyurcsány rózsaszín, csíkos ingben támasztja asztalát.

17:20
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Kivették Faludyt

Szabó Dezső munkásságát nem kell az általános műveltség szintjére emelni, hasonlóan Wass Alberthez és Nyírő Józsefhez. "Önök a szakma előterjesztése ellenére kivették a kötelező ismeretanyagból Faludy Györgyöt. Mi az oka ennek"? - kérdezi Molnár.

17:21
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nem nyilas

"Nem. A nemzeti alaptanterv nem nyilas" - mondja lassan, tagoltan a kérdésre válaszoló Halász János államtitkár.

17:22
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Álom manó járt a padsorokban - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:26
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

A pofátlanság határa

Amennyiben a horoszkópra vonatkozott a kérdésük, megnyugtatom önöket: a tanterve nem nyilas, hanem mérleg - poénkodik Halász. Vadai Ágnes szerint nem érdemes pár ezer szélsőjobboldali szavazatért összebútorozni a nácikkal. "Hol van a pofátlanság határa? Hol"? - kérdezi magából kikelve Vadai.

17:31
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Hiller aggódik

Vége az interpellációknak. Következnek az azonnali kérdések: a sort Hiller István nyitja, aki a felsőoktatási hallgatói helyek létszámának csökkentéséről beszél. Hoffmann headsettel telefonál, miközben a volt oktatási miniszter a hallgatók miatt aggódik.

17:33
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Tessék konkrétumokat mondani

Az új felsőoktatási törvény változtatott a korábbi, rossz szisztémán - mondja válaszában Hoffmann Rózsa. Az államtitkár ezután felsorolja, hogy idén hányan jelentkeztek a különböző képzésekre. Hiller viszontválaszában azt mondja: egy szakember ne mondjon általánosságokat, "tessék konkrét dolgokat mondani" - szólítja fel a szocialista képviselő Hoffmannt.

17:37
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Közeleg a sárga veszedelem

Ki állítja meg a sárga veszedelmet? - kérdezi Z. Kárpát Dániel a nemzetgazdasági minisztert. A jobbikos politikus a költségvetésről beszél, amelyet a következőképpen vezet fel: közeleg a sárga veszedelem. A büdzsé miatt szerinte a hitelkárosultak elveszítik majd otthonaikat.

17:39
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay nem nyolcévezik

A kormány nem játszik senkivel - mondja Cséfalvay, aki egészen 2003-ig megy vissza, mondván: akkor bizony játszottak a költségvetéssel. Azért azt hozzáteszi: ő nem akar elmúlt nyolcévezni, csak mondja. A mihetartás végett.

17:46
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP is a diákok miatt aggódik

Osztolykán Ágnes is a felsőoktatás miatt emeli fel a szavát. Az LMP-s politikus szerint a kormány radikálisan megvágta az államilag finanszírozott férőhelyek számát. "Ellehetetlenítették több tízezer diák döntését" - teszi hozz Osztolykán fekete-fehér pöttyös ruhájában.

17:48
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann ismétel

"Megtehetném, hogy szóról-szóra megismétlem az előbb, Hiller Istvánnak elmondott válaszomat. Megtehetném, mert Ön is ismételte saját magát: ezeket a kérdéseket már többször feltette nekem" - mondja Hoffmann a zöldpárti politikusnak.

17:49
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Napbarnított Lendvai - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:57
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Pártprogram vagy Népszabadság

Rétvári Bence válaszában az MSZP 2010-es választási programjából idéz, az ugyanis szerinte tartalmazott olyan elképzeléseket, amelyeket most Lukács szerint a kormány akar bevezetni. "Ön ezek szerint nem csak a saját pártja programját, de a Népszabadságot sem olvassa. Nem tudom, melyik a nagyobb bűn a pártján belül" - mondja az államtitkár. A kormánynak az a célja, hogy jó helyre kerüljenek a szociális támogatások - nyugtatja meg Lukácsot a kereszténydemokrata politikus.

18:00
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Erzsébet kosara

Mi fér Erzsébet kosarába? - kérdezi Pál Béla, szocialista képviselő. Az utalványokkal kapcsolatban a képviselő fájlalja, hogy van rá precedens: kétszer annyit kell fizetni egy nyaralásárt, ha valaki Erzsébet-utalvánnyal fizet. "Tervezik-e, hogy a családi pótlékot pénzbeli elláttás helyett Erzsébet-utalvánnyal fizetik ki"? - teszi fel a kérdést Pál.

18:03
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Riogatják a nyugdíjasokat

Soltész Miklós államtitkár szerint ne riogassák az MSZP-sek a nyugdíjasokat, mert semmi alapja nincs. "Én nem riogatok senkit, senkivel. Én ellenzéki képviselő vagyok és feltettem egy kérdést. Ön azonban megint az elmúlt nyolc évvel riogatott" vág vissza Pál Béla.

18:04
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány csíkosban támaszkodik - kép

Fotó: Mudra László [origo]

18:07
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Mi jön még, a kaloda?

A jobbikos Szilágyi György egy bírósági ítélettel pedálózik, amelyik kötelező holokauszt-emlékhely látogatásra ítélt egy holokauszttagadót. "Mi a következő: visszahozzák a kalodát?" - kérdezi. Navracsics mindössze annyit tesz hozzá, hogy nem szokott bírósági ítéleteket kommentálni.

18:10
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Leállamtitkározták Navracsicsot

"Megadom a szót államtitkár úrnak" - mondja Balczó Zoltán. Navracsics pikírten megjegyzi, hogy ő miniszter, nem pedig államtitkár, de azért megpróbál válaszolni. A jobbikos politikusnak pedig csak annyit mond: a beszédébe rejtett sunyi antiszemita megjegyzést pedig visszautasítja.

18:12
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Elbánnak a rokkantakkal

Szél Bernadett szokásához híven a rokkantak miatt aggódik. Az LMP-s képviselő szerint a kormány nem konzultának az érintetettekkel egy-egy törvénytervezet megszületése előtt. "Miért a legkiszolgáltatottabb emberekkel bánnak el úja és újra?" - kérdezi Szél.

18:14
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Sok volt a rokkant

Válaszában Soltész Miklós először véletlenül tegezve szól Szélhez, majd bocsánatot kér és azt mondja: mindenki tudja, hogy tarthatatlan volt az előző rendszer, túl sokan kaptak ugyanis rokkantnyugdíjat.

18:19
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Maguk sem tudják, mit akarnak

Az MSZP-s Pál Tibor a fővárosi dugódíjról kérdezi a nemzetgazdasági minisztert. Budapesten csupán 4000 P+R parkoló van, más, hasonló méretű városokban ez a szám eléri a harmincezret is - mondja Pál. "Saját maguk sem tudják pontosan szakmailag, hogy mit is akarnak a dugódíjjal" - teszi hozzá az ellenzéki politikus.

18:22
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Eladták a parkolóhelyeket

Fónyag János válaszában azt mondja: a részletek tekintetében még pontosításokra szorul a dugódíjról szóló javaslat. Meg lett volna a helye a P+R parkolóknak, csak azt a szocialisták eladták a bevásárlóközpont-építőknek.

18:23
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Tapsolnak - kép

Fotó: Mudra László [origo]

18:25
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Munkahelyi csicskáztatás

A közmunkaprogramok végrehajtásának ellenőrzését kéri számon a belügyminisztertől Bertha Szilvia. A jobbikos képviselő szerint csak statisztikai ténynek kellenek a közmunkások, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen segélyt fizetnie. Bertha előveszi az LMP egyik kedvenc témáját: embertelen körülmények között dolgozatott emberek, megalázó helyzetek. "Kialakult a munkahelyi csicskáztatás jelensége. A cigányok egy része nem tud alkalmazkodni, felelősségre vonás, szankció ellenük sosincs" - mondja Bertha.

18:28
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Tállai és a boldog közmunkások

Tállai András államtitkár azt mondja: bizony ellenőríznek mindent. Szerinte nem egy országban járnak a jobbikos politikussal, mert ő mindenhol épülő, szépülő dolgokat lát. Tállai talákozott már közfoglalkoztatottal is, aki elmondta neki: nagyon boldog, hogy sokévnyi munkanélküliség után végre olyan munkát végezhet, aminek értelme van.

18:32
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Új biztosítási adó

Következnek az írásban, előzetesen benyújtott kérdések. A sort az MSZP-s Simon Gábor kezdi,k aki szerint felmondási hullámot indíthat el az új biztosítási adó. Cséfalvay Zoltán szerint ez azt adót nem a biztosítottnak kell majd megfizetni, ezért az államtitkár nem tart a Simon által vizionált tömeges felmondási hullámtól.

18:37
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Mikor lesz kész az út?

A 86-os út négysávossá tételére vonatkozó ígéretek miatt szólalt fel Bana Tibor, jobbikos képviselő. Bana a miniszterelnök korábbi nyilatkozatából olvas fel: ennek tanúsága szerint Orbán Viktor bizony megígérte ezt. Az utóbbi időben a munkálatok lelassultak, már rég a régészeti munkáknál kéne tartani, ez azonban nem így van. "Mikorra készül el a Szombathelyt Győrrel összekötő gyorsforgalmi út?" - teszi fel konkrét kérdését Bana.

18:39
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Már a területet szerzik az úthoz

Válaszában Fónagy elmondja, hogy kiemelt prioritású a 86-os út megépítése. Megvan az építési engedély, jelenleg a területszerzés van folyamatban - mondja az államtitkár.

18:42
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Hajrá, Lajos!

"Nem lesz-e koraszülött a júliusi költségvetés?" - kérdezi a nemzetgazdasági minisztert az LMP-s Mile Lajos. "Hajrá, Lajos!" - mondja Milének mellette ülő képviselőtársa. Mile országajánlásokról és szemeszter menetrendről beszél. "Mi az értelme a sietségnek"? - kérdezi a zöldpárti politikus.

18:44
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Pontos dátumok

Cséfalvay válaszában felsorolja az összes dátumot és határidőt, amely végigkíséri egy költségvetés életét. "Csökkentjük a strukturális hiányt" - mondja az államtitkár.

18:51
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Veszélyben a tanárok

A szocialista Sós Tamás a pedagógusok foglalkoztatásában fellépő zavarokról kérdez. Az 55 évnél idősebb pedagógusok mentesüljenek a továbbképzési kötelezettség alól - javasolja Sós. A kötelező óraszámok megemelése 6500 pedagógus állását veszélyezteti.

18:53
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Ajánlja figyelmébe

A pedagógusok továbbképzése mindössze a szakmai fejlődést segíti, és hét évente kerül rá majd sor - mondja válaszában Halász János államtitkár. A köznevelési törvény minden kérdésre választ ad, "ajánlom figyelmébe ezeket az anyagokat" - teszi hozzá Halász.

18:55
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs nyoma

"Elbukott a MISEK-projekt"? - kérdezi a jobbikos Egyed Zsolt a nemzeti fejlesztési minisztert. A tervek elkészültek, ám sem építésnek, sem eszközbeszerzésnek nincs nyoma a projektben érintett kórház sebészeti osztályán. Fónagy János államtitkár válaszában a Semmelweis-tervről beszél.

19:03
június 18, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a közvetítésünknek

Negyedórányi szünet következik. A parlament ezután a határozathozatallal folytatja munkáját. Percről percre tudósításunk véget ért.