Menekültkáosz, törvényi szigorítások a Kormányinfón

Események

Vágólapra másolva!
A menekültkérdésről, a Keleti pályaudvarnál kialakult káoszról, a kormány által tervezett jogszabályi szigorításokról és a külföldi, migránsijesztő kampányról beszélhet Lázár János a mai Kormányinfón. A tájékoztatót a szokott időpontnál korábban kezdik, mert az Országgyűlés rendkívüli ülésen tárgyal a kapcsolódó törvénymódosításokról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés

Sikerült jól időzíteni a szokásos délutáni időpontról előrehozott Kormányinfót: reggel megnyitották a Keleti pályaudvart a menekültek előtt, és nem sokkal Lázár János miniszter tájékoztatója előtt Brüsszelben éppen a menekültkérdésről beszélt Orbán Viktor kormányfő. Az Országgyűlés pedig épp a Kormányinfó után kezd vitázni a kormány által javasolt jogszabályi szigorításokról.

12:43
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Káosz a Keletinél, mit tesz a kormány?

A reggel a Keleti pályaudvarnál kialakult káoszról biztosan kap kérdést Lázár János a Kormányinfón. Mint arról az Origo beszámolt, a rendőrök néhány órája ismét megnyitották mindenki előtt a pályaudvart, mire több ezer menekült tódult be az épületbe.

Ismét megnyitották a Keletit Fotó: Csanádi Márton - Origo

A vasúttársaság viszont egyetlen közvetlen nyugat-európai járatot sem indít el Budapestről, de Győrből, Szobról vagy Hegyeshalomról elérhető Nyugat-Európa. A bécsi rendőrkapitány közölte: ellenőrzés nélkül továbbengedik a bevándorlókat.

Ez az az jegy, amit szinte lehetetlen visszaváltani, utazni viszont nem tudnak vele Forrás: Origo

Arról is írtunk, hogy szinte esélytelen, hogy a pénzéhez jusson az a menekült, akinek van ugyan vonatjegye, de nem tud vele elutazni, ezért vissza szeretné váltani a több tízezer forintos jegyet. Egy űrlapot kell kitölteni, és nem a teljes ár jár vissza. Azt is bankszámlára vagy lakcímre, akár egy menekülttábori címre utalja csak a MÁV.

12:56
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Törvénymódosítások: jöhet a gumilövedék

Lázár János bizonyára kitér arra is, hogy néhány órával a tájékoztatója után kezdődik az Országgyűlésben a vita arról a mintegy tucatnyi törvénymódosító javaslatról, amit a "tömeges bevándorlás kezelésére" szeretne a kormány elfogadtatni.

Ez már önmagában kitiltással járna a jövőben Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, ez alapján bűncselekmény lenne a határzáron való átkelés vagy a kerítés megrongálása - mindkettő kitiltással járna. De a csomag része az a változtatás is, amely alapján a jövőben nem minősülne lőfegyverhasználatnak a gumilövedék.

13:02
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Európa nem képes kezelni a helyzetet

Néhány perccel a Kormányinfó előtt hangzottak el Orbán Viktor szavai Brüsszelből: "Európa nem képes kezelni a helyzetet". A magyar miniszterelnök Martin Schulz európai parlamenti elnökkel tartott tájékoztatót, ahol elmondta, ami most történik, az szerinte szégyen.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke fogadta Orbán Viktort Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A kormányfő megjegyezte: senki sem akar Magyarországon maradni, Németországba tartanak, a mi dolgunk, hogy regisztráljuk őket.

13:10
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Feszült várakozás, kis csúszás

A meghirdetett 11 órához képest egyelőre csúszik az immár 21. Kormányinfó, pedig Brüsszelben már régen véget ért Orbán Viktor tájékoztatója.

13:14
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Megint élőben kapcsolják Orbánt

Lehet, hogy azért csúszik a Kormányinfó, mert megint Brüsszelt kapcsolják élőben a televíziók: ezúttal Donald Tusk volt lengyel kormányfővel, az Európai Tanács elnökével tart közös tájékoztatót a miniszterelnök.

13:15
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik: sok minden történt, és még fog is

Elkezdődött a Kormányinfó, megjelent Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András államtitkár. Lázár elárulta, miért a korai időpont: kezdődik a parlament rendkívüli ülése, neki pedig háromnegyed egykor el kell menni, hogy felszólaljon, és megindokolja a beterjesztett törvénymódosításokat.

13:18
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Teljes védelemről beszél Lázár

A jogszabály-módosítások a déli határszakasz teljes védelmét szolgálják. Ez Lázár szerint három eszközzel érhető el: az egyik a határzár, ami félig készült el, de október végéig befejezik. Fontos változás, hogy a határhoz rendőröket vezényelnek, határvadászegységeket küldenek a határhoz, ők élőerővel védik a határt, mint például Franciaország - emlékeztetett a miniszter.

Szerb–magyar határ Ásotthalomnál Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az Országgyűléstől pedig arra kérnek ma felhatalmazást, hogy törvényekkel védhesse meg a kormány a határt. Ezek elsősorban szigorúan büntetnék az illegális határátlépést, illetve a határzár megrongálását.

13:20
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Politikai határozatot szövegeznek

A kormány fontosnak tartja, hogy politikai határozatot is elfogadjon ebben a rendkívüli helyzetben az Országgyűlés - mondta Lázár, aki a helyzetet azzal érzékeltette, hogy július 6-ig 73 ezer illegális határsértő érkezett, és mostanra még 80-90 ezerrel több. Addig 390 ember volt a napi átlag, ma már inkább 1500-2000.

Most már naponta 1500-2000 ember jön Fotó: Polyák Attila - Origo
13:21
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Bárhol, bármi előfordulhat

Bárhol, bármikor előfordulhat hasonló eset, mint ami a Keleti pályaudvarnál kialakult, ha nincsenek pontosan szabályozva a belépés feltételei, a menekültek nincsenek azonosítva, regisztrálva, és ha nem kizárólag a legális határátlépési pontokon jöhetnek be - magyarázta a miniszter.

Menekültek és rendőrök néznek farkasszemet a Keleti pályaudvar előtt Fotó: Polyák Attila - Origo
13:23
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz, aki védelmet kap, de nem mindenki

Mindenkinek elbírálják a menekültkérelmét, és aki a schengeni követelményeknek, az Európai Unió feltételeinek megfelel, megkapja a védelmet Magyarországtól minden nemzetközi és hazai normának megfelelően - mondta Lázár, hozzátéve, a többieket nem fogadják be.

13:25
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Berlint okolta Lázár a káosz miatt

Németország meghívta a terített asztalhoz a szír menekülteket, korlátlan belépést és tartózkodást ígérve nekik - jelezte Lázár, hogy szerinte mi vezetett ahhoz a helyzethez, ami Budapesten, a Keleti pályaudvarnál alakult ki.

Lázár János Berlint okolta a káosz miatt Fotó: Bielik István - Origo

A miniszter szerint a német belügyminisztérium államtitkára azt mondta a berlini magyar nagykövetnek, hogy válogassanak ki 300 embert, őket tegyék fel vonatra, de a sajtónak ne szóljanak.

13:27
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Vegyék igénybe a menekülttáborok szolgáltatásait!

A német kormány világos beszéde hiányában egyre agresszívabb és az együttműködést megtagadó hangulat alakult ki a Keleti pályaudvaron - mondta Lázár, aki szerint próbálták arra rávenni a mintegy 300 menekültet, hogy "vegyék igénybe a menekülttáborok szolgáltatásait, a teljes ellátást", de ezt a bevándorlók megtagadták.

A kiskunhalasi menekülttáborban - ide is invitálta Lázár János a menekülteket Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez valahol érthető - folytatta -, hiszen a németektől azt a biztatást kapták, hogy mehetnek mindenféle papír nélkül tovább.

13:30
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár a német nagykövetség elé küldi a menekülteket

Amikor végre Németország világossá tette az álláspontját, hogy regisztrálni kell, papírok nélkül pedig nem mehet senki, a kérelmek elbírálását pedig csak felfüggesztik a szírek esetében, akkor a magyar hatóságok megpróbálták alkalmazni a jogot - ez történt a napokban Lázár szerint.

A német nagykövetség elé küldte a menekülteket a miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Úgy vélte, a budapesti német nagykövetség munkatársainak most ki kellene menni a pályaudvarra, és el kellene magyarázni a menekülteknek, hogy mi a helyzet. "Ki kell állni elébük!" - mondta. Ha ez nem megy, akkor a menekültek menjenek a német nagykövetségre, és kérjenek vízumot a beutazáshoz - mondott egy másik opciót a miniszter.

13:32
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Létezik az operatív törzs, és ők döntöttek

Az operatív törzs, ami a sajtóhírekkel szemben létezik és működik, a kormány támogatásával döntést hozott arról, hogy megnyitják a Keleti pályaudvart. Arról is döntöttek, hogy egyúttal törölnek minden Nyugatra induló járatot.

Elindultak a vonatok a Keletiből, de nem Nyugatra Fotó: Polyák Attila - Origo
13:34
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Utólag akarnak ellenőrizni

Az osztrák kancellár eközben nem túl barátságos hangnemben felszólította Magyarországot, hogy tartsa be a schengeni szabályokat – mondta Lázár, aki szerint ha ezt Budapesten nem tudták elvégezni, majd elvégzik a Magyarországról való kilépés előtt az ország nyugati határán.

13:36
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

A bevándorlókhoz szól a miniszter

A magyar kormány nevében Lázár arra kérte a bevándorlókat, hogy tartsák be a magyar és az uniós szabályokat. Szeptember 15-éig türelmi idő van, addigra lépnek életbe a most tárgyalandó jogszabályi szigorítások, amelyeket ez után az időpont után betartatnak majd - figyelmeztetett Lázár.

13:38
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ne bántsátok a hivatalnokainkat!

Több mint tízezer állami alkalmazott, hivatalnok és rendőr vesz részt a menekültügy kezelésében - mondta Lázár, aki szerint a politikai kritikákkal a politikai ellenzék őket támadja, és ezt jó lenne, ha abbahagynák. "Hagyják békén azokat az embereket, akik megpróbálják kezelni ezt a helyzetet" - mondta. A parlamentben és a nyilvánosság előtt a kormánynak kell vállalni a felelősséget az intézkedésekért, és ezt meg is teszi - tette hozzá a miniszter. 

13:39
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Mi a magyar álláspont?

Az, hogy Magyarország nem mondhat le határainak megvédéséről, mert azok Európa határai - mondta Lázár. Az nem megy, hogy csak öt-hat ország védi meg egyedül a határokat, ők viszik egyedül a menekültkérdés minden terhét - figyelmeztetett a miniszter.

13:42
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nem támogatják a határnyitást és a kvótát

Lázár szerint kész tárgyalni a magyar kormány arról, hogy Schengen helyett vagy mellett milyen lépésekkel lehetne kezelni a helyzetet. Azzal az állásponttal azonban a kormány nem tud azonosulni, hogy nyissák meg a határokat. A menekültkvótával sem ért egyet a kormány, mert sem a munkaerőhiányt, sem a népességcsökkenést nem ily módon kívánják kezelni.

13:44
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Visszautasítja a kormány a bírálatot, a zsarolást

Azokat a megjegyzéseket pedig visszautasítja a kormány, amelyek a magyar kormány határvédelmi intézkedéseit érik - mondta Lázár. A régi EU-tagállamok egyenesen zsarolják az újakat, amikor például a kvótarendszer elfogadására uniós támogatások megvonásával próbálnak nyomást gyakorolni - emelte ki.

13:51
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nem voltak zavargások, de ne is legyenek

Eddig nem voltak zavargások a Keleti pályaudvarnál, és a kormány azon van, hogy ne is legyenek, de a helyzet valóban feszült - ismerte el Lázár, aki szerint ezért is fontos a menekültek pontos tájékoztatása, amit az imént a budapesti német nagykövetségtől kért.

Ha mi nem tudjuk a schengeni szabályokat betartani, akkor kimaradunk belőle - mondta Lázár. Szerinte ha Magyarország feladná a schengeni kötelezettségeinek betartását, az automatikusan azzal járna, hogy kimaradnánk az övezetből.

13:56
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Májusig együttműködtek a menekültek

A német nyilatkozatok hatására megszűnt a menekültek együttműködése. Korábban elmentek a menekülttáborokba, igénybe vették a szolgáltatásokat, most már azt gondolják, hogy ellenőrizetlenül továbbmehetnek.

13:58
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Az országba lépés előtt kell ellenőrizni

Mi kell ahhoz, hogy meghatározott pontokon lépjenek be a bevándorlók, és ne a zöldhatáron? Fizikai, személyi és jogi védelem. A kormány meggyőződése, hogy amint az ideiglenes után a biztonsági határzár is elkészül, a bevándorlók elmennek majd a belépési határpontokhoz, ez a kormány célja.

13:59
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nem voltunk felkészülve ekkora menekültáradatra

Lázár János elismerte, hogy a kormány nem volt elkészülve ennyi menekültre, de szerinte Brüsszel is alábecsülte a problémát.

14:02
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nem elég a vonatjegy

A schengeni kódex egyértelmű: érvényes jeggyel, érvényes úti okmányokkal és a befogadó ország érvényes vízumával kell rendelkezniük az innen továbbutazni szándékozó menekülteknek, ezért nem engedték tovább a Keletiből azokat, akiknél ezek nem voltak meg.

14:06
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

A regisztráció nemzetbiztonsági kontrollt is jelent

Ujjlenyomatot vesznek, feltárják a migráns személyes körülményeit, és igyekeznek feltárni azt is, hogy mekkora nemzetbiztonsági kockázatot jelent - amennyiben a menekült együttműködik. Megváltozott a menekültek együttműködési készsége. A Keletinél a tegnapi jelenet a miniszter szerint éppen arról szólt, hogy a menekültek nem működnek együtt, Németországba akarnak menni, nem a menekülttáborban regisztrálni.

14:08
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek vs. munkaerő

A magyarok küzdenek demográfiai problémákkal, előállhat olyan helyzet, amikor bizonyos területeken munkaerőhiány lesz, de Magyarország Magyarországgal határos, ha ilyen helyzet állna elő, elsősorban a határon túli magyarok felé fordulna a kormány.

14:10
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Inkább szüljenek az európaiak több gyereket

A demográfiai problémákra nem az a válasz, hogy megnyitjuk a határokat a bevándorlók előtt, hanem az, hogy támogatjuk a már itt élő európai családokat a gyerekvállalásban - mondta Lázár.  

14:12
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Tűzparancs nem lesz, csak vízágyú

A kormány azt kéri a törvénymódosítással az Országgyűléstől, hogy a határ védelmébe a honvédség közreműködőként be tudjon kapcsolódni - magyarázta Lázár, aki szerint ezzel nem változik az, hogy a határrendészeti feladatokért a rendőrség felel, de a katonaság is besegíthet. Milos Zeman cseh elnök ugyanezt felvetette - tette hozzá.

Más kérdés, mire kapnak parancsot a határvédelmi rendőrségi egységek - tért át a határvadászokra Lázár. Tűzparancs nincs - mondta, de gumibotot, könnygázt, vízágyút bevethetnek. 

14:14
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

A garázsba is utánamennének a menekülteknek

Azért kell többletjogosítvány a rendőrségnek, hogy egy illegális bevándorló ne szökhessen be Mórahalmon az első ház garázsába, hogy ott - a magántulajdonra hivatkozva - elbújjon, a rendőrség pedig ne mehessen be utána házkutatási parancs nélkül. A törvénymódosítás elfogadása esetén utánamehetne a rendőr.

14:17
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

A türelmi időről még egyszer

A fizikai határvédelem első vonala a határzár, a második a személyi védelem élőerővel, a harmadik viszont, a jogszabályi védelem csak szeptember 15-én tud hatályba lépni, ezért tart addig a türelmi idő - tért vissza a jogszabályi szigorításokra a miniszter.

Addig fel kell készülni a bíróságoknak, a rendőrségnek is az új helyzetre, amikor is már bűncselekménynek minősül az illegális határátlépés - tette hozzá.

14:19
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

A menekült megy a táborhoz, nem fordítva

Nem oda kell tenni a menekülttáborokat, ahol éppen letelepednek a menekültek, hanem őket kell a táborokba vinni, ahol minden szolgáltatás a rendelkezésükre áll - állapította meg a miniszter.

14:19
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Tíz milliárdot kapott pluszba a BÁH

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal költségvetését 10 milliárd forinttal emelték meg, továbbá mintegy félezer embert vesznek fel a hivatalhoz, hogy a többletfeladatokat el tudja végezni - mondta még Lázár. 

14:21
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár ma többször egyeztetett Orbánnal

Nincs egyedül Magyarország Európában azzal a véleményével, hogy Szerbia biztonságos harmadik ország, az pedig nem is kérdés, hogy az EU-tag Görögország az-e - mondta Lázár, aki elmondta, délelőtt többször is beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki Brüsszelben tárgyal. A miniszter szerint Brüsszelben is változhatnak az eddigi vélemények a biztonságos országokkal kapcsolatban.

14:25
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Felkészült a honvédség

A honvédség részletes felvonulási tervvel rendelkezik arról, hogy ha segíteni kell a határvédelemben, akkor biztosítani tudja akár több ezer honvéd részvételét ebben, és ez nem fogja akadályozni a hatékony honvédelmet - mondta Lázár János.

Arra az esetre pedig a büntetés-végrehajtás készült fel, hogy az illegális bevándorlókat börtönbüntetéssel sújtsák - tette hozzá Lázár.

14:26
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Új menekülttáborok is épülhetnek

Új menekülttáborok építésére is fordíthatják a Brüsszeltől várt 8 millió euró egy részét - mondta az Origo kérdésére Lázár János.

14:28
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: a MÁV-nak korrektül kell eljárnia

A MÁV-nak korrektül kell eljárnia, a tájékoztatást és a jegykezelést illetően is - mondta Lázár János, olvasta az Origo idevágó cikkét, és megkérte a MÁV vezérigazgatóját, hogy tájékoztassa délután a részletekről, így például a jegyvisszaváltás folyamatáról, lehetőségeiről a nyilvánosságot.

14:30
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kihelyezett bírósági tárgyalásokat tarthatnak

Várhatóan a menekülttáborokban, a helyszínen folytatják le az esetleges büntetőeljárásokat, ha valamelyik illegális határsértő ellen eljárás indul - mondta Lázár János.

14:31
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Most a vonatokra koncentrálnak

Elsősorban a vonatok ellenőrzésére koncentrál most a rendőrség, de tudható, hogy a zöldhatáron is sokan próbálnak Ausztriába menni - mondta a miniszter.

14:34
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

A V4-ek elutasítják a kvótát

Az Európai Tanács arra hatalmazta fel az Európai Bizottságot, tegyen javaslatot az önkéntes kvótára, a bizottság mégis a kötelező kvótára tett javaslatot. A visegrádi országok, a V4-ek egységesen elutasítják Lázár szerint a kvótarendszert. 

14:36
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehetnek erőszakosak a rendőrök

Nem lett volna helyes, ha a rendőrség egy határozott, erőszakos fellépéssel válaszolt volna a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetre - mondta Lázár, aki szerint a rendőrségnek úgy kell megvédenie akár a pályaudvart, akár az emberek, a közlekedés biztonságát, hogy ne történjen erőszak.

Az viszont már tarthatatlanná vált, hogy félő volt: a menekültek megrohamozzák a pályaudvart, ennek veszélyét nem lehetett vállalni, inkább megnyitották a pályaudvart - utalt ismét a miniszter a pályaudvari káoszra.

14:39
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamis szír útleveleket használnak

Hamisított szír útlevelek tömeges adásvételéről hallani - vette át a szót Giró-Szász András, aki szerint ha most nem ellenőrzik az iratokat, akkor azokkal átmenetileg ugyan bemehetnek a menekültek Németországba, de a végleges ottani vizsgálat után kiderül a dolog, és akkor visszatoloncolják a menekülteket tömegével Magyarországra, amit el akarnak kerülni - tette hozzá. 

14:42
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis telepíthetnek határzárat a sínekre

Több elemből álló ideiglenes határzár épül jelenleg is a szerb–magyar határon, és ennek lehet olyan része, amely lehetővé teszi, hogy a vasúti síneken egy nyitható-zárható határzárelemet telepítsenek - hangzott el a Kormányinfón. Ez viszont ellentmond a Belügyminisztérium korábbi közlésével, miszerint ha nem jár a vonat, akkor sem lesz kerítés a sínen.

14:43
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Készülnek a román-magyar meccsre

A rendőrség felkészült a magyar-román meccs biztosítására és arra az eshetőségre is, hogy radikális drukkerek esetleg a Keleti pályaudvarhoz mennek, a menekültek közé, ami feszültséget okozhat - válaszolta Lázár János egy kérdésre.

14:45
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kerítés épülhet a horvát-magyar határon is?

Meglátjuk, mit hoz a jövő, mi lesz szeptember 15-e után - válaszolta Lázár János arra a kérdésre, hogy lesz-e határvédelmi kerítés a horvát–magyar határon.

14:47
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Néhányan kezdenek észhez térni Európában

Magyarország-ellenes, méltánytalan hajtóvadászat folyik olykor a nemzetközi sajtóban - állapította meg Lázár, aki hozzátette: "néhányan kezdenek észhez térni" Európában, mert például a bajor miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor megérdemli a támogatást. 

14:50
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Minősíthetetlen üzengetés volt német részről

A berlini magyar nagykövet tárgyalt a német belügyminisztérium államtitkárával, aki felvetette, hogy 300 embert válasszon ki Magyarország, és csak őket küldje - utalt vissza a korábban mondottakra egy kérdéssel összefüggésben Lázár, aki hozzátette: csak azt nem mondták meg, hogyan válasszanak ki a több ezer emberből a Keleti pályaudvar előtt 300-at.

Nekünk üzengetnek, hogyan kellene vagy lehetne eljárni, ami egyszerűen minősíthetetlen - tette hozzá a miniszter.

14:51
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ha valaki, akkor Lázár tájékozott

"Ha a magyar kormányból valaki, akkor én folyamatosan tájékozódom így is az eseményekről"  - válaszolta Lázár János arra a kérdésre, valamelyik kormánytag kimegy-e a Keletibe, hogy a helyszínen tájékozódjon az eseményekről. 

14:54
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Az újságíró sorosozott, Lázár kitért

Ki indította el az egész menekültáradatot, vizsgálta-e a kormány, hogy ki finanszírozza ezt az egészet - érkezett egy kérdés Lázárhoz, azzal az megjegyzéssel, hogy az újságíró szerint ebben nem egyedül Soros György lehet benne.

Erre még Lázár János is nyelt először egy nagyot, majd hosszan válaszolt, de erre a részletre konkrétan nem tért ki.

15:00
szeptember 03, 2015
Vágólapra másolva!

Itt a vége, Lázár máshol folytatja

Mi lesz, ha csoportosan megindulnak Lázár felhívására a menekültek a Várba a német nagykövetség elé? - kérdezték még Lázárt, de minden kérdésre már nem maradt idő, mert a miniszternek az ülésterembe kellett mennie, hogy felszólaljon.

Annyit még elárult, hogy jogászokkal egyeztet arról, van-e esély arra, hogy az összes, több tízezer oldalnyi Századvég-tanulmányt nyilvánosságra hozzák, mert ha nincs, akkor még délután intézkedik, hogy kiadják az iratokat az azt korábban kikérő újságírónak.

"Bocsánat, sietnem kell az ülésterembe, így viszont egy csomó kellemetlen kérdést megúsztam" - búcsúzott viccelődve a miniszter.