Elképesztő Fidesz-fölény Márki-Zay saját körzetében is megszégyenül - az eredmények élőben az Origón

Események

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás, eredményváró, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Minden fontos hír és információ a 2022-es országgyűlési választásról és az országos népszavazásról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül134 bejegyzés
06:31
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát

A szavazás megkezdése előtt az összes szavazókörben valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság.

A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazásra megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben.

Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető.A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák - köztük a mozgóurna - üresek-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat: a műanyag urna fedelét az alsó részre illeszti és két oldalon plombával lezárja, a papírurnákon a nemzeti színű urnazáró szalagot feszesre húzza, szorosan megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez.

A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából - a szétszedése nélkül - ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni.

Tekintettel arra, hogy a szavazóhelyiségben használt urnákat a szavazás folyamán végig látja a bizottság, azokban nem kell ellenőrző lapot elhelyezni, csak a mozgóurnákban. Mozgóurnás szavazás során az urna lezárása után kitöltik az ellenőrző lapot, amelyet a bizottság valamennyi tagja, valamint az elsőként szavazó választópolgár is aláír, majd az ellenőrző lapot a mozgóurnába dobják.

A választáson és a népszavazáson 3177 település 10 243 szavazókörében voksolhat a választásra jogosult 7,7 millió választópolgár reggel 6 és este 7 óra között.

Még a szavazás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság feladatai közé tartozik a választási iratok, nyomtatványok kihelyezése. Ebben az időszakban - a szavazás 6 órai megkezdéséig - a bizottság és a választási iroda tagjain kívül senki sem tartózkodhat a szavazóhelyiségben a sajtó és a nemzetközi megfigyelők kivételével.

07:28
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Lejárt személyivel is lehet szavazni

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson és népszavazásonelfogadják a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat is; szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehetaz ország 10 243 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége, de a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat érvényesnek tekintik. Ennek értelmébenérvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-ei vagy azt követő időpont, és érvénytelen, ha 2020. március 11. előtti időpont.

08:00
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Megnyitottak a szavazóhelyiségek

Reggel 6 órától országgyűlési választást és országos népszavazást is tartanak.

Választókörzet az Árpád Gimnáziumban Fotó: Polyák Attila - Origo
08:10
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

7,7 millió választópolgár, 10 243 szavazókör

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 243 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson és a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett népszavazáson. Este hét óráig mintegy 7,7 millió választópolgárt várnak a magyarországi szavazókörökben az urnákhoz.

Ebből több mint 231 ezer fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők azok, akik a 2019-es önkormányzati választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.

08:13
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ekkor jönnek a részvételi részeredmények

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor.

A szavazatszámláló bizottságok először az országgyűlési választás szavazólapjait számlálják össze, így az előzetes eredmények ismertetése röviddel az urnazárás után megkezdődik a www.valasztas.hu oldalon, és este 11 óra körül már magas feldolgozottsági adatok várhatók.

Szavazólapok a választás napján Óbudán Fotó: Polyák Attila - Origo
08:22
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen feltételekkel lehet szavazni

Szavazni csak személyesen lehet. A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát, ezt bármilyen típusú személyi igazolvánnyal megteheti. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is.

Emellett a választópolgárnak igazolnia kell a lakcímét vagy a személyi azonosítóját is.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a mintegy 158 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt korábban kérte.

Szavazólap Üllőn, a 006. választókörzetben Fotó: Koncz Márton - Origo

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

08:33
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

145 külképviseleten tartanak voksolást

Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 145 külképviseletén (nagykövetségén és főkonzulátusán) akkor szavazhatnak, ha jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe; ezt több mint 65 ezren tették meg. Négy évvel ezelőtt 58 ezer választó szerepelt az országgyűlési választáson a külképviseleti névjegyzékben. (Sanghajban a koronavírus-járvány miatt nem lehet megtartani a külképviseleti szavazást.)

08:43
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

A Zugligeti Általános Iskolába is megérkeztek az első szavazók

A Zugligeti Általános Iskolába is megérkeztek az első szavazók Fotó: Csudai Sándor - Origo
09:03
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nem kell maszkot viselni szavazásnál

Nincs általános maszkviselési kötelezettség Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, ezért a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a választóknak sem kötelező maszkot viselniük a szavazókörben. A karanténban lévőket felkereső szszb-tagoknak azonban javasolják a maszkviselést és a távolságtartást.

A választópolgár a szavazás során használhatja saját tollát, de a szavazatszámláló bizottság gondoskodik a szavazófülkékben elhelyezett tollak rendszeres fertőtlenítéséről.
Aki saját érdekében úgy ítéli meg, az hordhat maszkot a szavazóhelyiségben, de az azonosítás idejére le kell vennie.A karanténban lévőket felkereső, mozgóurnás szszb-tagoknak a Nemzeti Választási Iroda javasolja a maszkviselést, a gumikesztyű használatát és a távolságtartás betartását.

09:09
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Mindenhol rendben elkezdődött a választás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte Mucsi Tamás, a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel.

A 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

Rendben megkezdődött a választás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Reggel óta a nemzetközi megfigyelők is figyelemmel követik a szavazást.

09:16
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Kötelező a pecsét

Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében.

A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz érvényesítheti a bizottság egyik tagja.

Kötelező lepecsételni a szavazólapot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veheti figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét.

Ezek nem jelennek meg a jegyzőkönyvben érvénytelen szavazatokként, egyszerűen úgy tekintenek rájuk, mint amelyeket nem dobtak be az urnába, hanem "hazavittek" a választók.

09:23
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Fénykép, ceruza - Mit szabad, mit nem?

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a párt neve feletti - a népszavazási szavazólapon az "igen" vagy a "nem" feletti - körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet. Nem tekinthető érvényes szavazatnak a bekarikázás, besatírozás, kipipálás, és az sem, ha nem a válasz alatti karikában metszik egymást a vonalak.A szavazat érvényességét - ha az egyéb feltételeknek megfelel - nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A ceruzával leadott szavazat azonban érvénytelen.
Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, de a szavazófülke használatára nem lehet kötelezni a választópolgárt. A szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak egyetlen választó tartózkodhat a szavazófülkében.
A szavazat leadásához a választópolgár használhatja a szavazófülkében elhelyezett tollat vagy a saját tollát is. A jogszabály nem tiltja, hogy a választópolgár a szavazófülkében lefényképezze a szavazólapját.

09:27
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Zöld borítékot kapnak az átjelentkezők

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson - összesen mintegy 158 ezren - zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a kitöltött szavazólapjaikat.

Nagyon fontos, hogy a borítékot lezárják.

Ez azért kell, mert a boríték utazni fog a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe.

Leadja szavazatát egy választópolgár a magyarországi országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. április 3-án Forrás: MTI/Veres Nándor

A zöld borítékon annak az egyéni választókerületnek a neve szerepel, amelynek a választó az egyéni képviselőjére szavaz.
Az átjelentkező választópolgárnak a szavazólapokat tartalmazó borítékot leragasztva kell az urnába dobnia.

A szavazatszámláló bizottság tagjai az urna felbontásakor kiválogatják a zöld borítékokat, megszámlálják és szállítóborítékba (nagyszámú zöld boríték esetében dobozba) teszik, feltüntetve rajta a megyét, a választókerület számát és a település nevét. Rá kell vezetni a szállítóborítékba helyezett zöld borítékok számát is.

A zöld borítékokat tilos felbontani, azokat hétfőn a Nemzeti Választási Irodába viszik, ahol szétválogatják a 106 egyéni választókerület szerint. A voksok ezután - a külképviseleteken leadott szavazatokkal együtt - kerülnek el szombaton a "cél-választókerület" kijelölt szavazatszámláló bizottságához, ahol azokat "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

09:32
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Vasárnap is lehet kampányolni, kivéve egy helyen

Vasárnap a szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel.

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

Választás a Zugligeti Általános Iskolában Fotó: Csudai Sándor - Origo


A szavazóhelyiség területén kívül, közterületen található választási plakátok eltávolítását a törvény nem írja elő, az nem tartozik a szavazatszámláló bizottság feladatai közé, és a plakátokat az szszb tagjai önhatalmúlag nem távolíthatják el. Ha a választópolgárok sérelmezik a plakátok elhelyezését az szszb-nél, tájékoztatni kell őket, hogy az egyéni választókerületi választási bizottsághoz nyújthatnak be kifogást.

09:39
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Sem az öltözék, sem a dekoráció nem befolyásolhatja a szavazót

A szavazatszámláló bizottság tagjai (sem a választott, sem a megbízott delegált tagok) nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt (például kitűzőt, jelöltre vagy pártra utaló ruhadarabot), amely valamelyik jelöltre, listára vagy jelölőszervezetre utalhat.

Választás 2022. április 3-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sem a szavazóhelyiségben, sem az előterében nem lehet olyan tárgy (jelkép, jelvény, dekoráció), amely a választópolgárokat befolyásolná döntésükben.

09:57
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A kommunisták mind szavaznak! Legyünk ott mi is!

Bejegyzést tett közzé Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán, amelyet itt nézhet meg.

09:59
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Több kormánypárti politikus is szavazásra buzdít

Varga Judit igazságügyi miniszter; Szijjártó Péter külügyminiszter; Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is szavazásra buzdít.

Erről részletesen ITT írtunk.

10:13
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ezeket a szavazólapokat kapja meg minden választó

A mai napon az országgyűlési választások és országos népszavazás is zajlik a szavazókörökben.

Előbbi esetén az egyéni jelöltek listája mellett országos listára is lehet szavazni, ez így néz ki:

Szavazólapok az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az országos népszavazás szavazólapja a következő:

A gyermekvédelmi népszavazás szavazólapja 2022. április 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Emellett tizenkét nemzetiség több mint 41 ezer választója, ők nemzetiségi listán is szavaznak.

10:21
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt vannak az első részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint 7 óráig a választásra jogosultak 1,82 százaléka szavazott.

10:29
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Kiskunfélegyházán összeesett egy idős ember a szavazófülkében

A Nemzeti Választási iroda közlése szerint reggel 6:40-kor Kiskunfélegyházán egy idős ember rosszul lett a szavazófülkében, elájult és a fejét is beütötte. Őt a mentősök ellátták, a szavazás változatlanul folyik jelenleg.

10:31
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nem volt világítás az egyik fővárosi szavazókörben

A zuglói 14. szavazókörben (08. számú) nem volt megfelelő a világítás, és az üzemeltetőt sem találták, ezért az épületen belül egy másik terembe költözött a szavazókör.

10:33
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Varga Judit igazságügyi miniszter leadta szavazatát

Varga Judit és családja Fotó: Koncz Márton - Origo
10:36
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor is leadta a szavazatát

A miniszterelnök a budapesti 18. választókerület 53. szavazókörében, a Zugligeti Általános Iskolában adta le szavazatát feleségével, Lévai Anikóval együtt.

Orbán Viktor és Lévai Anikó a Zugligeti Általános Iskolában Fotó: Csudai Sándor - Origo

További képeket a miniszterelnökről ITT talál.

10:48
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Békéscsabán egy bizottsági tag lett rosszul

Az NVI azt írja, hogy Békéscsabán az SZSZB delegált tagja rosszul lett, hozzá mentőt hívtak, majd elszállították.

A bizottság megfelelő létszámmal tud tovább működni, a szavazás jogszabályok szerint folytatódott - írja a honlap.

10:56
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Aki nem írja alá a névjegyzéket, nem szavazhat

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk, vagyis nem engedik szavazni azt a választópolgárt,

aki nem tudja igazolni személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, és emiatt felveszik a visszautasítottak jegyzékére, de később visszatér és magával hozza az érvényes igazolványát, akkor természetesen szavazhat.

Vissza kell utasítani azt is, aki nem szerepel a névjegyzékben, esetleg már szavazott (azaz már szerepel az aláírása a névjegyzéken).

A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot, de külön kell aláírnia a népszavazás és az országgyűlési választás szavazólapjának átvételét.

Aláírás nélkül nincs szavazás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha a választópolgár kifogásolja, hogy alá kell írnia a névjegyzéket, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választó megtagadja a névjegyzék aláírását, akkor vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

11:07
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A háború és a béke a tét

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában.

Orbán Viktor a Zugligeti Általános Iskola előtt Fotó: Nagy Bogi - Origo

Itt Orbán Viktor azt mondta:

Hogy még mit mondott a miniszterelnök, arról bővebben ITT olvashat!

11:24
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Még fel lehet adni a levélszavazatokat is

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe;

ezt 456 ezren tették meg.

Az április 3-i magyarországi országgyűlési választások levélszavazatai Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán, 2022. március 29-én Forrás: MTI/Veres Nándor

A szavazó szabadon dönthetett arról, milyen úton juttatja vissza voksát a Nemzeti Választási Irodához: a válaszborítékot feladhatta postán, ebben az esetben a levélnek a szavazás befejezéséig meg kell érkeznie az NVI-hez.

A válaszborítékot fel lehetett adni a külképviseletek címére is úgy, hogy a szavazás végéig megérkezzen.

Azok, akik ezt nem tették meg, még a szavazás napján is leadhatják levélszavazatukat. A válaszboríték leadható a külképviseleteken a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen 6 és 19 óra között.

Az NVI-hez vasárnap reggelig 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, ebből 34 ezret közvetlenül az NVI-hez juttattak el, 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

11:31
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nézze meg az Origo képeit a választás első óráiról!

A képre kattintva galéria nyílik!

---- separator ----gallery-content-type:bda93747-647d-4491-9ba1-fad6c01a8e1a---- separator ----
11:31
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Szavazott Varga Mihály pénzügyminiszter is

Varga Mihály pénzügyminiszter gyerekei társaságában Fotó: Polyák Attila - Origo
11:39
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen rendkívüli események fordulhatnak elő választás közben

A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely veszélyezteti a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamelyik tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki vagy áramszünet következik be a szavazóhelyiségben.

Rendkívüli eseménynek számít az is, ha bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság valamely tagját, választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

A rendkívüli eseményeket súlyuk szerint két csoportba lehet sorolni.

Az egyik körbe azok tartoznak, amelyek a szavazatszámláló bizottság elnökének döntése alapján gyorsan megszüntethetők, elháríthatók, így a szavazás folytatását nem veszélyeztetik.

Vannak azonban olyan rendkívüli, elháríthatatlan események, amelyek miatt a szavazás lehetetlenné válik. Ilyenek például, ha a szavazatszámláló bizottság szavazóhelyiségben jelen lévő tagjainak száma három alá csökken, ha haláleset történik, vagy ha bombariadó van.
Ilyen esetekben a szavazást fel kell függeszteni, az urnákat és az iratokat zárolni kell, és a felfüggesztésről a helyi választási iroda vezetőjét tájékoztatni kell. Bombariadó esetén ki is kell üríteni a szavazóhelyiséget és értesíteni kell a rendőrséget.

11:42
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt vannak a legfrissebb, 9 órai részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint 9 óráig a választásra jogosultak 10,31 százaléka szavazott.

11:49
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is voksolt

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Fotó: Koncz Márton - Origo
11:52
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a választás tétjéről írt legújabb bejegyzésében

A miniszterelnök a Facebookon üzent, a bejegyzés ITT olvasható.

11:54
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Áder János a feleségével szavazott

Áder János köztársasági elnök és Herczegh Anita a Zugligeti Általános Iskolában Fotó: Csudai Sándor - Origo
12:01
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ma is nyitva vannak a kormányablakok

A szavazás napján is nyitva vannak este hét óráig a kormányablakok és az okmányirodák, hogy az országgyűlési választással összefüggésben segítsék a személyazonosságot igazoló okmányok megújítását, kiváltását, cseréjét és pótlását.
Vasárnap kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására. Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs (személyi igazolványa, érvényes útlevele, jogosítványa), akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel részt vehet a szavazáson.

12:17
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Szavazhat az is, akinek átnevezték a lakcímét

Azok a választópolgárok is szavazhatnak, akiknek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratták át az új címüket.

A választási eljárási törvény szerint a választópolgár a személyazonossága mellett a lakcímét vagy a személyi azonosítóját igazolja a szavazatszámláló bizottság előtt.

Ha a választópolgár lakcíme azért tér el a névjegyzékben szereplő címtől, mert a közterület neve vagy a választópolgár házszáma megváltozott, a szavazatszámláló bizottság - a helyi választási irodától kapott, a közterületi elnevezések és a házszámok megváltozásáról tájékoztató jegyzék alapján - megállapítja, hogy a cím a közterület megnevezésének megváltozása miatt nem egyezik a névjegyzékben található lakcímmel, és erre tekintettel biztosítja a szavazást.

Választás 2022-ben az Erzsébet téri szavazókörben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Abban az esetben, ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző napokban változott meg - például házasságkötés miatt - és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, az okmány egyéb adatainak és az új nevére szóló lakcímkártya adatainak összevetésével kell megállapítani a személyazonosságát.

Ha a választópolgár az új nevére szóló lakcímkártyával sem rendelkezik - vagy egyéb kétség esetén -, a szavazásnapi forgatókönyvben megadott ügyeleti telefonszámon lehet egyeztetést folytatni.

12:20
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Sok helyen nem adják oda automatikusan a népszavazási szavazólapot

Az Origo több forrásból úgy értesült, hogy bár a szavazókörökben kötelesek lennének a választás lebonyolítói kérés nélkül átadni a népszavazási szavazólapot is, ez több helyen nem így történt. Volt olyan szavazókör, ahol csak kérésre adták oda.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a lapokat kérés nélkül át kell adni.

Bővebben erről a szabálytalanságról ITT olvashat.

12:30
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ha nyerünk, akkor lesz béke Magyarországon! - videó

Nagy távolságot tettünk meg, és rengetegen csatlakoztak hozzánk. Mellettünk áll az ország. Ezt a választást meg kell, és meg is fogjuk nyerni - mondja közösségi oldalára feltöltött videójában Orbán Viktor. 

A videót itt nézheti meg!

12:31
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Bujákon népviseletben szavaztak

Bujákon több nő is népviseletben adta le szavazatát.

Egy népviseletbe öltözött nő aláírja a névjegyzéket a bujáki Glatz Oszkár Művelődési Központ és Könyvtárban kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Komka Péter

Népviseletbe öltözött nők Bujákon Forrás: MTI/Komka Péter
12:49
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

231 ezren most választanak először

Több mint 231 ezer választó élhet első alkalommal a választójogával vasárnap az országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson.

Ők azok, akik a 2019-es önkormányzati választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

Az első választóknak járó nemzeti színű, „Szavaztam!” feliratú kitűzőt tűzik fel egy fiatal férfi pulóverére a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án Forrás: MTI/Balázs Attila

Az első választók nemzeti színű kitűzőt vehetnek át a szavazatszámláló bizottságoktól.

A kerek, ezüstös színű szegéllyel ellátott kitűzőn a "Szavaztam!" felirat szerepel. A kitűző valamivel nagyobb, mint egy 50 forintos érme.

12:56
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Hollik István: A választás tétje a béke megőrzése

A választás tétje, hogy meg tudjuk-e őrizni a békét - hangsúlyozta újságíróknak nyilatkozva vasárnap reggel Budapesten Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, miután leadta szavazatát.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, miután leadta szavazatát Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bővebben>>>

13:14
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

A rászorulók segítséget kérhetnek a szavazáshoz

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe.

Az országgyűlési választáson 10 243 szavazatszámláló bizottság működik, egyik feladatuk a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - segítségnyújtás a választópolgároknak.


Az írásképtelen választópolgár helyett például - e tény feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket. Szükség esetén - a választópolgár befolyásolása nélkül - a bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.

Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát.

Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár március 25-éig igényelte. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 250 választópolgár igényelt szavazósablont.

Braille-írással ellátott szavazósablon a 2014-es választáson - Illusztráció! Forrás: MTI/Rosta Tibor
13:18
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt is voksolt

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke édesanyja, Semjén Miklósné és felesége, Semjénné Menus Gabriella társaságában leadja szavazatát a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Soós Lajos
13:24
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

A legkisebb szavazókörben 15 embert várnak

Az NVI adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Debréte a legkisebb szavazókör:

itt 11 helybélit és négy átjelentkezéssel szavazó választópolgárt várnak, vagyis összesen 15-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

A Zala megyei Felsőszenterzsébeten 14-en szerepelnek a lakcímük alapján a névjegyzékben, és hárman átjelentkezéssel szavaznának itt.

Egy nő átveszi a szavazólapokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 04. számú szavazókörzet 001-es számú szavazókörében az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Debrétén 2022. április 3-án Forrás: MTI/Vajda János

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolnán 20 helybélit és két átjelentkezőt várnak. Perecsén 18 helybélit és öt átjelentkezőt, a Zala megyei Pusztaapátiban és a Veszprém megyei Megyeren pedig 21-21 helybélit és két-két átjelentkezőt várnak az urnákhoz vasárnap.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztéte szavazókörébe pedig 21 helybélit és három átjelentkezőt várnak.

A Zala megyei Iborfián ugyan csak 16-an szerepelnek a névjegyzékben a lakcímük alapján, de kilenc átjelentkező is szavazna a településen.

13:29
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig 225 ezer levélszavazatot leadtak

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező 456 ezer választópolgár közül 225 ezren már leadtak levélszavazatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

Az NVI vasárnapi adatai szerint már több mint 225 ezer levélszavazatot leadtak a választópolgárok: 34 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

Leadja az április 3-i magyarországi országgyűlési választások levélszavazatát egy nő Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán, 2022. március 29-én Forrás: MTI/Veres Nándor

Az NVI hétfőtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Az NVI nem teszi közzé, hány azonosító nyilatkozatot ellenőrzött, csak azt,

hogy eddig 140 460 érvényes szavazási iratot találtak.

Szerbiából több mint 39 ezer, Romániából csaknem 52 ezer érvényes szavazási irat érkezett már vissza az NVI-hez.

A szavazás napján a választópolgárok még leadhatják levélszavazatukat a külképviseleteken a külképviseleti szavazás ideje alatt (általában 6 és 19 óra között), valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, 6 és 19 óra között.

13:44
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt vannak a legfrissebb, 11 órai részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint 11 óráig a választásra jogosultak 25,77 százaléka szavazott.

13:49
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb emberek lettek rosszul

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint Vas megyében, Bobán egy ember rosszul lett a szavazóhelyiségben, őt a mentők ellátták, de a szavazást ez nem zavarta meg.

Fábiánházán a bizottság egyik tagja lett rosszul, hazament, és azt mondta, hogy már vissza sem jön.

A bizottság ezek ellenére határozatképes marad.

13:53
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Peruban egy 10 fős magyar turistacsoport szeretett volna szavazni

Peru fővárosában, Limában a külképviseleten helyi idő szerint  szombaton 17:30-kor megjelent egy magyar turistacsoport, amelynek két turisztikai vezetője rendben leszavazott. (Magyarország külképviseletein szombat délelőtt 11 órától lehet szavazni.)

Ellenben 8 fő, a turistacsoport tagjai nem szerepeltek a névjegyzéken.

A csoport egyik tagja nehezményezte azt a tényt, hogy visszautasításra kerültek, illetve ő volt az egyetlen, aki hajlandó volt magát a visszautasítottak jegyzékébe felvezetni.

13:59
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Sajtósnak hazudta magát egy szavazó kísérője

A Baranya megyei Vokányon egy szavazó kísérője fényképet akart készíteni a szavazóhelyiségben, azt mondta, hogy sajtós.

Mivel ezt nem tudta igazolni, kiküldték a helyiségből.

14:02
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Két helyen is probléma volt a bélyegzőkkel

Konyárban 23 percig állt a szavazás, mert "meghibásodott" a pecsét.

Etyeken szétesett a bélyegző, itt várják a bélyegző cseréjét.

 

14:04
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Novák Katalin is szavazott

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök is leadta voksát Fotó: Koncz Márton - Origo
14:11
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Világszerte többen szavaznak, de Londonban kevesebben, mint 4 éve

Ahogy az Origo is megírta, szombat délelőtt 11 órakor megkezdődött a szavazás Magyarország külképviseletein az országgyűlési választásra és a népszavazásra, erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy 4 éve mintegy 60 ezren szavaztak külképviseleteken, idén 65 ezer 700-an regisztráltak.

Ugyanakkor Londonban például 4 éve 9700-an szavaztak, idén azonban csak 8100-an regisztráltak.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy nem túl aktívak a londoni szavazók, nyoma sincs tömegnek, a szavazófülkék fele kihasználatlan.

14:24
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nem használhatnak mobiltelefont, diktafont vagy laptopot a bizottsági tagok

A 10 243 szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazóhelyiségben, a szavazás alatt csak a hivatalos választási iratokat és a helyi választási irodától kapott tollat használhatják.

Más adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mint például a mobiltelefont, papírt, egyéb tollat vagy ceruzát, diktafont, laptopot) nem használhatnak.

Ilyen eszközöket magánál tarthat a szavazatszámláló bizottság tagja, tehát nem kell leadni a telefonokat,

de azokat nem szabad használni a szavazás alatt a szavazóhelyiségben.

Természetesen, ha a bizottság tagja elhagyja a szavazóhelyiséget, kint már használhatja a telefonját.

A tilalom célja, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne jegyezhessék fel, hogy ki volt már szavazni, illetve még ki nem. Ennek a tilalomnak a megszegése - tehát például annak feljegyzése a névjegyzékből, hogy ki nem volt még szavazni, majd az információ kijuttatása a szavazóhelyiségből - súlyos törvénysértés.

Szavazólap a Farkasréti Általános Iskolában Fotó: Koncz Márton - Origo

A mobiltelefon-használatot tiltó rendelkezés nem vonatkozik a jegyzőkönyvvezetőre, akinek feladata, hogy a rendkívüli eseményekről, valamint a részvételről - az úgynevezett napközbeni jelentésekben - a meghatározott időközökben tájékoztassa a helyi választási irodát.

14:27
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Sorsdöntő a mai választás

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Dunakeszin, ahol már leadta a szavazatát.

Eközben a közösségi oldalán is választásra buzdított, itt azt hangsúlyozta, a béke a tét.

Arról, hogy mit mondott még Szijjártó Péter, bővebben itt írtunk.

14:40
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Baloldali aktivista kampányol Siklóson a szavazókör bejáratánál

Az Origo forrásai szerint a Baranya megyei Siklós 9. számú szavazókörének bejáratánál egy baloldali aktivista kampányolni kezdett. A férfi ezzel megsérthette a választási törvényt.

Bővebben>>>

14:57
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

A rendőrségnek 15 percen belül oda kell érjen a szavazóhelyiséghez

A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

A rendőrkapitányságok vezetői gondoskodnak arról, hogy az illetékességi területükön működő szavazatszámláló bizottsági elnökök megkapják a tájékoztatást arról, hogy a rendőröket hogyan lehet gyorsan igénybe venni. A közterületi szolgálatot úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első rendőr 15 percen belül megérkezzen.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.

A szavazás napján a rendőrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot.

15:18
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

A kormánynak és a Fidesz-KDNP-nek a legfontosabb törekvése a béke

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke azt mondta, hogy

egy szörnyű háború időszakában élünk, és ebbe az orosz-ukrán háborúba belső és külső erők Magyarországot is bele akarják sodorni.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke édesanyja, Semjén Miklósné és felesége, Semjénné Menus Gabriella társaságában leadja szavazatát a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson, 2022. április 3-án Forrás: MTI/Soós Lajos

Hogy mit mondott még Semjén Zsolt, arról itt írtunk!

15:19
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is voksolt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is leadta szavazatát a budapesti Újbudai József Attila Gimnáziumban.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
15:37
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb helyszínről jeleztek a népszavazással kapcsolatos szabálytalanságot

Ahogy az Origo is beszámolt róla, több helyen is nem automatikusan, hanem csak kérdés után adják ki a népszavazási szavazólapot.

Erről kaptunk újabb információt, miszerint a Sopron 31-es szavazókörben sem adják oda egyből a szavazólapot.

15:39
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a legfrissebb adat, ennyien mentek el szavazni 13 óráig

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint 13 óráig a választásra jogosultak 40,01 százaléka szavazott.

15:45
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Erősen vérző kézzel ment szavazni egy választó Sopronban

A NVI azt írja, hogy Sopronban olyan erősen vérzett egy választó keze, hogy kórházba küldték. 

A választó azt mondta, hogy azért vérzett a keze, mert egy kutya megharapta.

A sok vér miatt ki kellett takarítani és fertőtleníteni a szavazóhelyiséget.

A szavazó 15 perccel később leadta a szavazatát.

15:49
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Tűz miatt lezárták a büssüi szavazókört

A Somogy megyei Büssün fél 11-kor a szavazók arra lettek figyelmesek, hogy füstöl a szavazókör padlása.

Miután hívták a tűzoltókat és a polgármestert, 10:33-kor lezárták a szavazóhelyiséget.

Szerencsére mindent (névjegyzék, szavazólapok, az urnák tartalmukkal együtt) hiánytalanul és sértetlenül kimentettek, majd átköltöztek a Közösségi Házba, ahol 11:45-kor újraindult a szavazás.

15:51
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy Feró szerint két perc nem nagy áldozat a békéért - videó

A Borsonline.hu elkísérte szavazni Nagy Feró Kossuth-díjas előadóművészt.

– biztatott mindenkit a szavazáson való részvételre Nagy Feró.

15:58
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Angyalföldön rosszul lett a jegyzőkönyvvezető

Budapest 07. számú 9. szavazókörében rosszul lett a jegyzőkönyvvezető.

A választási iroda egy másik jegyzőkönyvvezetőt biztosított, aki ellátja a feladatokat az szszb mellett.

16:02
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: 2X Fidesz!

A miniszterelnök újabb bejegyzést tett ki a Facebook-oldalára.

16:06
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Győrött sértegettek egy bizottsági delegáltat

Győrött egy választó sértegetett és fenyegetett egy bizottsági delegáltat. Ezt jegyzőkönyvbe vették, az NVI azt írja, sikerült lenyugtatni a választót, a szavazást nem kellett felfüggeszteni.

16:14
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkbe a szabálytalanságról szóló jelzések

Ahogy korábban megírtuk, több szavazókerületben nem automatikusan adják oda a népszavazási szavazólapot.

Legutóbbi bejegyzésünk óta folyamatosan jönnek az újabb szabálytalanságról szóló olvasói bejelentések:

Sopron 31-es, Jákon, az 1-es és a budapesti 5. választókerület 6. számú választókörében is történt ilyen visszaélés.

Budapest IX. kerület, 021. számú szavazókörből is hasonló hírt kaptunk.

Ez nem felel meg a szabályoknak, mivel a népszavazási lapot is kérés nélkül kéne adniuk az állampolgároknak, akik ezt követően azt elfogadhatják vagy elutasíthatják.

16:26
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Mozgóurna segítségével szavaztak a Vakok Állami Intézetében

Mozgóurnás szavazás az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Budapesten, a Vakok Állami Intézetében, 2022. március 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán
16:37
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ma 16 óráig meg kell semmisíteni a választók névjegyzékét

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi az országgyűlési választásra nyilvántartásba vett jelölteknek, hogy a kampány céljaira a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét igényeljék az illetékes választási irodától, a listát állító pártok ugyanezeket az adatokat a Nemzeti Választási Irodától (NVI) kaphatták meg.
A megkereséseknek a választási irodák legkorábban akkor tehettek eleget, ha az illetékes bizottságok nyilvántartásba vették a jelöltet, illetve a pártok által állított listát, és csak akkor, ha a kérelmezők igazolták, hogy befizették az adatszolgáltatás díját.Az országgyűlési képviselők általános választásával azonos napon tartandó országos népszavazás eljárásában is igényelhetők voltak a választók adatai: ebben az eljárásban a kezdeményező kormány, valamint az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok igényelhették az adatokat.
Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehetett felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos.

Az adatokat legkésőbb a szavazás napján 16 óráig meg kell semmisíteni, az erről készült jegyzőkönyvet pedig a jelölt és a jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

16:40
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Megerősítette az NVI, kérés nélkül kell átadni minden szavazólapot

A szavazatszámláló bizottságoknak a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük - hívta fel a Nemzeti Választási Iroda vasárnap.

Vasárnap több szavazókörben is előfordult, hogy a szavazatszámláló bizottságok megkérdezték a választópolgárt, mindkét választás - az országgyűlési és a népszavazási - szavazólapját fel kívánják-e venni.

Az NVI felhívta a jegyzők figyelmét: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák.

A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak.

Korábban írtuk, hogy folyamatosan érkeznek olyan hírek szerkesztőségünkbe, hogy sok helyen nem adják oda automatikusan a népszavazási szavazólapot.

16:56
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely: A választás tétje fejlődés vagy visszafejlődés, háború vagy béke

Az országgyűlési választás tétje fejlődés vagy visszafejlődés, háború vagy béke - jelentette ki a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten, miután leadta szavazatát.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter leadja szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a budapesti Újbudai József Attila Gimnáziumban 2022. április 3-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- hangsúlyozta a miniszter.

Hogy mit mondott még Gulyás Gergely, arról itt olvashat bővebben.

16:57
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az idei választás leghosszabb szavazólapja

A Békés megye 1-es számú választókerületben a legtöbb, 11 jelölt indult, itt használják a legnagyobb szavazólapot:

Egy férfi kisfiával Békéscsabán, az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án Forrás: MTI/Lehoczky Péter
17:52
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a legfrissebb adat, ennyien mentek el szavazni 15 óráig

A nemzeti választási iroda közlése szerint 15 óráig a választásra jogosultak 52,75 százaléka szavazott.

18:05
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

A viharos szél miatt több alkalommal áramszünet volt Szilen a szavazóhelyiségben

Az NVI azt írja, hogy Szil településen a viharos szél miatt több alkalommal rövid ideig tartó áramszünet volt egy szavazóhelyiségben. Az szavazást nem befolyásolta, de ha sötétedéskor is fenn áll ez a probléma, az esti szavazásnál és szavazatszámlálásnál gondot okozhat. Az áramkimaradások hatására a szavazóhelyiség akadálymentesítését szolgáló lift meghibásodott.

Az áramszolgáltatónak telefonon jelezték az áramkimaradásokat.

18:19
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Minden szavazat számít! - videó

Orbán Viktor a választás napján telefonon is mozgósította a szavazókat. Erről egy videót is közzétett Facebook-oldalán a miniszterelnök, és hangsúlyozta:

18:30
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Budakalászon megszólalt a tűzjelző

Az NVI azt írja, hogy Budakalászon az egyik szavazókör épületében megszólalt a tűzjelző.

Az épületben szolgálatot teljesítő portaszolgálati munkatársak ellenőrizték a riasztás helyét. A riasztás tévesnek bizonyult. A szavazókörben zavartalanul folytatódott a szavazás, nem volt szükség a szavazóhelyiség kiürítésére és a szavazás felfüggesztésére sem.

18:41
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nagykanizsán egy idős férfi sorban állás közben rosszul lett

Nagykanizsán az egyik szavazóhelyiségben egy idős férfi, aki a szavazólapját még nem vette át, sorban állás közben rosszul lett és összeesett. A sorban várakozó orvos végzettségű választópolgár kezdte meg segítséggel az újraélesztést – írja a NVI.

A bizottság egy tagja értesítette a szomszédos épületben lévő Katasztrófavédelmi Kirendeltséget. A választópolgár rokona hívta a mentőszolgálatot. A Katasztrófavédelem munkatársai átvették az újraélesztést a mentők megérkezéséig. 10.50 perctől 11.45 percig az SZSZB a szavazást felfüggesztette. A Katasztrófavédelem kiérkezésétől az OMSZ intézkedésének végéig a bizottság a szavazóhelyiségben volt. A választópolgárok a szavazóhelyiség előtt tartózkodtak. Mivel az urnák és a szavazással kapcsolatos minden irat a teljes intézkedés alatt az SZSZB látókörében volt, azokat zárolni nem kellett. A szavazás 11.45-től folytatódott.

18:48
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Dombóváron a szavazatszámláló bizottság egyik tagja rosszul lett

Az NVI azt írja, hogy Dombóváron az SZSZB egyik tagja  jelezte, hogy rosszul érzi magát. Szédült, verejtékezett, sápadt volt.

A szavazást az SZSZB felfüggesztette, és értesítette az OMSZ-t. Tesztelték, és az eredmény COVID pozitív, az érintett a mentősökkel elhagyta a szavazóhelyiséget. Teljes fertőtlenítés, szellőztetés történt, majd a szavazást 13:20-kor folytatták.

18:53
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Sokan szavaznak Csíkszeredában és Kolozsvárott

A romániai magyarok közül sokan a választás napjára hagyták a voksolást, ők vasárnap keresték, vagy keresik majd fel a csíkszeredai vagy a kolozsvári főkonzulátust.

A kolozsvári diplomáciai kirendeltségen emiatt dél körül sokan álltak sorban, de nem alakult ki hosszú várakozási idő; Csíkszeredában ugyanakkor hosszú sorban várakoztak a szavazni vágyók – írja a Krónika Online.

Teljes cikkünk itt olvasható.

18:58
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter és Varga Mihály is szavazásra buzdítanak

Szijjártó Péter nemrég egy friss videót tett közzé, amelyben szavazásra buzdítja az embereket.

"Illegális adatbázisok és külföldi SMS-ek helyett! Alig három óra van hátra, adjunk bele mindent" - írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter is Facebook-oldalán kéri arra a választópolgárokat, hogy aki még nem tette meg, induljon el és szavazzon.

"Gór, Fidesz, 4xNem" - írta.

19:04
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba: Béke, biztonság, stabilitás!

A biztonság az előttünk álló évek legfontosabb értéke. Tartsuk meg! 2X Fidesz! - írta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hivatalos Facebook-oldalán.

19:34
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország választ 2022 - élőben a Hír TV-n

19:41
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a legfrissebb adat, ennyien mentek el szavazni 17 óráig

A nemzeti választási iroda közlése szerint 17 óráig a választásra jogosultak 62,92 százaléka szavazott.

19:54
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Budapest X. kerületben a jegyzőkönyvvezetőjét le kellett váltani

A NVI azt írja, hogy Budapest X. kerület egyik szavazókör jegyzőkönyvvezetőjét egészségügyi okok miatt le kellett váltani. A tartalék jegyzőkönyvvezető került bevonásra.

19:56
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Szombathelyen a mozgóurnázást végző SZSZB-tag megbotlott és az urnával együtt elesett

A mozgóurnázás során Szombathelyen, a mozgóurnázást végző SZSZB-tag megbotlott és az urnával együtt elesett. Személyi sérülés nem történt – írja az NVI. Ennek következtében az urna megsérült, de úgy, hogy abból szavazat nem esett és eshetett ki. Az urna a szavazóhelyiségbe visszaszállításra került.Az SZSZB a sérült mozgóurna tetejét a sérülés mentén megfelelően rögzítette, a rögzítést aláírásával ellátta. Az SZSZB 7 igen és 0 nem szavazattal úgy döntött, hogy a mozgóurnát a sérülése ellenére a szavazatszámláláskor felbontja, az abban lévő szavazatokat megszámolja.

20:00
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Bárhol is élünk, 19 óráig még odaérünk

20:01
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Parádon egy választó rosszul lett

Az NVI azt írja, hogy Parádon egy választó rosszul lett. A Bizottság értesítette a mentőket, akik a helyszínre megérkeztek és elszállították az embert.

A Bizottság megfelelő számmal tud tovább működni. A szavazás a jogszabályok szerint tovább folytatódott.

20:09
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Monoron egy párt delegáltja rosszullétre panaszkodott

Monoron egy párt delegáltja rosszullétre panaszkodott, 14:49-kor jelezte távozását, majd elhagyta a szavazóhelységet. Az SZSZB folytatja a munkát – írja az NVI.

20:11
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Budapest X. kerületben egy szavazó videót készített a szavazásáról, amit hangosan kommentált is

Egy szavazó a szavazás menetéről videót készített, amit közben hangosan kommentált is. A szavazó sérelmezte, hogy az elnök elhúzta a fülke függönyét. Az SZSZB egyik tagja dörömböléssel ráijesztett – írja az NVI.
Az SZSZB elnöke felszólította, hogy a hangos tevékenységet fejezze be.

20:12
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Százhalombattán megsérült egy mozgóurna

A mozgóurna kiszállítása közben a fertőtlenítőszer ráfolyt az "Országos népszavazás" szavazólap 8 példányára, elmosva a bélyegzőt – írja az NVI.
Az SZSZB tagjai visszahozták a szavazókörbe a 8 db szavazólapot, majd újat vételeztek helyette.

20:22
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Hosszú sorban állnak a szavazásra váró emberek Hágában

A hágai Leonardo Royal szállod előtt hosszú sorban állnak a szavazásra váró emberek.

Sorban állnak emberek, mielőtt leadják voksukat a magyarországi országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a hágai Leonardo Royal szállodában 2022. április 3-án. Forrás: MTI/EPA/ANP/Ramon Van Flymen
20:25
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Budapest XVIII. kerületében egy választó megszédült és elesett

A szavazás során a XVIII. kerületben egy választó megszédült, elesett, és beütötte a fejét – írja az NVI.
A szavazatszámláló bizottság értesítette a Helyi Választási Irodát, akik azonnal mentőt hívtak. A kiérkező mentők a sérültet ellátták. Az esemény a szavazás menetét nem akadályozta.

20:29
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Budapest XIII. kerületében egy választott tag szavazni indult, elesett és kórházba kellett szállítani

Az NVI tájékoztatása szerint Budapest XIII. kerületében egy választott tag szavazni indult, és az udvaron elesett fejjel a földre. Vérzett az orra és szétnyílt. Mentőt hívtak, beszállították a kórházba.

20:30
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Aparhanton egy házaspár zavarta meg a szavazást

Aparhanton egy házaspár külön-külön ment be egy időben a szavazófülkébe. Beszélgetni kezdtek egymással a két fülke között. A delegált SZSZB-tag kétszeri és az SZSZB-elnök egyszeri kérésére sem hagyták abba - írja az NVI. A szavazatukat leadták és távoztak a szavazóhelyiségből.

Az esemény a szavazás lebonyolítását nem veszélyeztette. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

20:45
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Pálházán telefont töltött egy ember a szavazóhelyiségben

A bizottság elnöke 16:15-kor észlelte, hogy Pálházán a szavazóhelyiségben olyan személy tartózkodik, aki nem a szavazás érdekében van ott, hanem a mobiltelefonját tölti.Az elnök felszólítására tevékenységét befejezte és a helyiséget elhagyta. Az idegen férfi a felszólítás után elmondta, hogy körbejárja a többi kistelepülést is - írja az NVI.

21:02
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Hivatalosan vége a választásnak

Vasárnap este hét órakor véget ért Magyarország történetének kilencedik szabad országgyűlési választása.

Vasárnap este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben kialakított 10 243 szavazókörben az országgyűlési választáson és a népszavazáson.

Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják a voksukat.

21:09
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Köszönöm mindenkinek, aki szavazott!

Április 3-án, este 7 órakor véget ért az országgyűlési választás Magyarországon. A miniszterelnök Facebook-oldalán mondott köszönetet mindenkinek, aki szavazott.

21:11
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhat külképviseleten befejeződött a szavazás

Nyolcvanhat külképviseleten már befejeződött a szavazás - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel vasárnap este.

Az NVI szerint 86 országban fejeződött be a voksolás, ezekben 15 548 választópolgár regisztrált a szavazásra.Az országgyűlési képviselők választásán 8303 választópolgár adta le a szavazatát (53,4 százalék), a népszavazáson pedig 8196-an szavaztak (52,7 százalék) ezeken a külképviseleteken.

21:16
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Itt a legfrissebb adat, ennyien mentek el szavazni 18:30 percig

A nemzeti választási iroda közlése szerint 18:30-ig a választásra jogosultak 67,80 százaléka szavazott.

21:20
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdte a levélszavazatok felbontását az NVI

A Nemzeti Választási Iroda vasárnap este 7 órakor megkezdte az országgyűlési választásra és a népszavazásra hozzájuk érkezett csaknem 140 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését. Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos listára. Az NVI összesen 456 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe.Az NVI hétfőtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó, lezárt borítékok felbontásával meg kellett várniuk a vasárnap este 7 órát. Az NVI munkatársai először felbontják a levélszavazatok kis borítékait, majd szétválogatják az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait. Ezt követően kezdik meg a szavazatok szkennelését, majd kétszer kézzel is átszámolják a voksokat.

Vasárnap reggelig 225 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, az NVI vasárnap reggelig 140 ezer érvényes szavazási iratot regisztrált.

21:26
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Medián: nagyon nyert a Fidesz

A Medián utolsó felmérése szerint a Fidesz-KDNP 49%-ot kaphat a választáson, az Egységben Magyarország listája 41%-ra számíthat. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4,5%-ot, a Mi Hazánk szintén 4,5%-ot kaphat - derül ki a felmérésből - közölte a Portfolio.

A parlamenti patkóban a Fidesz-KDNP 121 mandátumot kaphat, ehhez jön a Fidesszel szavazó nemzetiségi szószóló, a baloldal 77 mandátumra számíthat.

21:41
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Országszerte mindenhol befejeződött a szavazás

Országszerte minden helyszínen véget ért a szavazás, néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást - mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A szavazókörökben megkezdődött a szavazatösszesítés. Előbb az egyéni választókerületi szavazólapokat számolják össze, majd a pártlistásokat és a népszavazási szavazólapokat - mondta.

Hozzátette: azzal számolnak, hogy várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok.
Nagy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnapi adatközlések előzetes eredménynek minősülnek.

Szólt arról is, ahhoz, hogy a szavazást időben le tudják zárni, kellett az átjelentkezéssel kapcsolatos jogalkotói módosítás is, valamint az NVI és a helyi választási irodák együttműködése, ami lehetővé tette, hogy

157 ezer átjelentkezéssel szavazó választópolgár időben le tudja adni szavazatát.  

21:45
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba: Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a választáson!

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a választáson! A részvétel erős lesz, így a következő Országgyűlés felhatalmazása is - írta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hivatalos Facebook-oldalán.

21:58
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a TV2 Tényeknek: Professzionális volt a választás lebonyolítása

Azt látjuk, a fél hetes részvételi arányból, hogy az mindössze néhány tizeddel tér el a négy évvel ezelőtti aránytól – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter néhány perce a TV2 választási műsorában. Már csak néhány órát kell várni a végeredményre.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a TV2 választási műsorában Fotó: Csudai Sándor - Origo

- mondta. Ez a nap a választópolgárok napja, gratulálni majd a győztesnek kell, és a győztesé a felelősségvállalás – tette hozzá Gulyás Gergely.

Hogy mit mondott még Gulyás Gergely, arról itt olvashat bővebben.

22:14
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Urnabontás előtt - fotó

A szavazatszámláló bizottság tagjai zárócímkét helyeznek a szavazóurnákra a szavazóhelyiség bezárása után, mielőtt megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

A budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókör 2022. április 3. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
22:36
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Csalódott baloldal: alig néhányan, a hidegben várják az eredményt Márki-Zaynál - fotó

A baloldal eredményvárója Fotó: Szabó Gábor - Origo
22:40
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán az Origónak: A baloldal még a választás napján is megpróbálta a háborút belekeverni a szavazásba

A kampány mértékadó volt – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az Origónak. Hozzátette: a kormány emlékeztette az embereket, hogy az ország honnan hová jutott, mi az, amit meg kell őrizni, és a választás tétje megnőtt, mert a baloldal nemzetellenes taktikát választott. A háború rányomta a kampányra is a bélyegét, és míg a kormányoldal azt mondta: ez nem a mi háborúnk, az ellenzék nyíltan háborúpárti volt.

Hogy mit mondott még Kovács Zoltán az Origónak, azt itt nézheti meg!

22:52
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Urnabontás Debrecenben

Urnabontás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, az átjelentkező szavazók számára kijelölt szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.

Urnabontás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
22:58
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdték az NVI-ben a levélszavazatok feldolgozását

Megkezdték a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában, a szavazóhelyiségek zárása után.

A Nemzeti Választási Iroda budapesti székháza 2022. április 3. Forrás: MTI/Soós Lajos
23:05
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

26 százalékos feldolgozottság: Kétharmad közelében a Fidesz

26 százalékos feldolgozottság mellett a Fidesz-KDNP 133, míg az ellenzék 66 mandátumot szerzett. Több választókerületben nagyon szoros az eredmény. 

23:07
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Listás szavazatok: Nagy fölénnyel vezet a Fidesz!

A listás szavazatok közel 17 százalékos feldolgozottsága mellett a Fidesz 61,93, a baloldali lista 27,06, míg a Mi Hazánk 6,61 százalékon áll. 

23:11
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

89 választókerületben vezet Fidesz 35 százalékos feldolgozottságnál

A 106 egyéni körzet közül 89-ban a Fidesz-KDNP jelöltje vezet, míg a baloldal 17 körzetben vezet közel 35 százalékos feldolgozottságnál. 

23:13
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy fölénnyel vezet a Fidesz a listás szavazáson

23,03 százalékos feldolgozottságnál a listás szavazatok 59.99 százalékát a Fidesz-KDNP szerezte meg. A baloldali lista 28.89 százalékon áll, míg a Mi Hazánk 6.58 százalékon áll. 

23:16
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Dunai Mónika vezet

45 százalékon áll Dunai Mónika, a Fidesz jelöltje, míg Szilágyi György 43.3 százalékon a budapesti 14-es számú körzetben. 

23:21
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Vezet Szatmári Kristóf is Budapesten

47-42-re vezet Szatmári Kristóf, a Fidesz jelöltje a 16. kerületben a baloldal jelöltjével szemben 25 százalékos feldolgozottságnál.  

23:23
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Lezsák Sándor is győzött

Lezsák Sándor, a Fidesz-KDNP jelöltje 30 százalékos feldolgozottságnál gyakorlatilag megnyerte a választókerületét. 

23:24
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Koncz Zsófia is szinte megnyerte a körzetét

Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje 58,31 százalékon áll 43 százalékos feldolgozottságnál, tehát gyakorlatilag megnyerte a szerencsi körzetet. 

23:28
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is nagy fölénnyel vezet a Fidesz listája

28,08 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz listája 59,32 százalékon áll, míg a baloldal listája 29,44 százalékon. 

23:29
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

89 körzetben vezet a Fidesz

Az egyéni körzetekben 41,19 százalékos feldolgozottság mellett 89 körzetben vezet a Fidesz-KDNP. 

23:41
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

50 százalékos feldolgozottság: 88 körzetben vezet a Fidesz

50 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 88 egyéni körzetben vezet, míg a baloldal 18-ban. 

23:44
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

36,32 százalékos listás feldolgozottság: Fidesz-KDNP 58,12 százalék

36,32 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP listája 58,12, míg a baloldali lista 30,41 százalékon áll. A Mi Hazánk 6.57 százalékon áll. 

23:46
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

43,26 százalékos listás feldolgozottság: Fidesz-KDNP 57,22 százalék

43,26 százalékos listás feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP listája 57,22 százalékon áll. A baloldali lista 31,25 százalékon. A Mi Hazánk 6,56 százalékon áll. 

23:49
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

57,58 százalékos egyéni feldolgozottság: 88 körzetben élen a Fidesz

57,58 százalékos egyéni kerületi jelölti feldolgozottságnál a Fidesz 88 körzetben vezet. A baloldal 18 körzetben. 

23:58
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

48,47 százalékos listás feldolgozottság: Fidesz-KDNP 56,65 százalék

48,47 százalékos listás feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP listája 56,65 százalékon áll. A baloldali lista 31,74 százalékon. A Mi Hazánk 6,54 százalékon áll.

23:59
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

62,40 százalékos egyéni feldolgozottság: 88 körzetben élen a Fidesz

62,40 százalékos egyéni kerületi jelölti feldolgozottságnál a Fidesz 87 körzetben vezet. A baloldal 19 körzetben.

00:07
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

53,19 százalékos listás feldolgozottság: Fidesz-KDNP 56,11 százalék

53,19 százalékos listás feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP listája 56,11 százalékon áll. A baloldali lista 32,19 százalékon. A Mi Hazánk 6,53 százalékon áll.

00:09
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

62,40 százalékos egyéni feldolgozottság: 87 körzetben élen a Fidesz

66,7 százalékos egyéni kerületi jelölti feldolgozottságnál a Fidesz 87 körzetben vezet. A baloldal 19 körzetben.

00:27
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

74,95 százalékos egyéni feldolgozottság: 87 körzetben élen a Fidesz

74,95 százalékos egyéni kerületi jelölti feldolgozottságnál a Fidesz 87 körzetben vezet. A baloldal 19 körzetben.

00:29
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

63,21 százalékos listás feldolgozottság: Fidesz-KDNP 55,16 százalék

63,21 százalékos listás feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP listája 55,16 százalékon áll. A baloldali lista 33,09 százalékon. A Mi Hazánk 6,45 százalékon áll.

00:39
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

67,29 százalékos listás feldolgozottság: Fidesz-KDNP 55,16 százalék

67,29 százalékos listás feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP listája 54,85 százalékon áll. A baloldali lista 33,36 százalékon. A Mi Hazánk 6,44 százalékon áll.

01:45
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

NVI-elnök: A jelenleg elérhető adatok előzetes eredmények

A jelenleg elérhető adatok előzetes eredmények, az országgyűlési választás egyéni eredményét jövő szombaton állapítják meg az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok, a választás országos listás eredményét pedig legkésőbb április 22-éig a Nemzeti Választási Bizottság - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Nagy Attila közlése szerint nagyon jól haladnak a szavazatszámláló bizottságok a szavazatok összesítésével, 21 óra előtt elérhetővé váltak a parlamenti választás előzetes eredményei, amelyeket közzétettek a választás hivatalos oldalán is.
Hozzátette: az NVI egy éve dolgozik az informatikai szolgáltatókkal a fejlesztéseken. Úgy vélte, kiváló munkát végeztek, a választási honlap fennakadás nélkül működött a választás kitűzésétől kezdve.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg elérhető adatok előzetes eredmények, az országgyűlési választás egyéni eredményét jövő szombaton a külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak megérkezése és megszámlálása után állapítják meg az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok, a választás országos listás eredményét pedig legkésőbb április 22-éig a Nemzeti Választási Bizottság.
Mint mondta, az NVI az országgyűlési választás és a népszavazás sikeres lebonyolítása után összegzi tapasztalatait és a javaslatcsomagot a törvényalkotó elé tárja, hogy "tovább növeljék a választás előkészítésének és lebonyolításának hatékonyságát".

Nagy Attila elmondta azt is, megkezdődött a népszavazás eredményeinek publikálása is a honlapon.
Az NVI elnöke "sok erőt" kívánt a szavazatszámláló bizottságok tagjainak, a jegyzőkönyvvezetőknek, a választási irodák munkatársainak a hátralévő feladatok teljesítéséhez.

01:51
április 03, 2022
Vágólapra másolva!

Novák Katalin gratulált a győzelemhez

02:36
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Köszönjük!

Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az országgyűlési választáson. Orbán Viktor a Facebook-oldalán mondott köszönetet.

02:49
április 04, 2022
Vágólapra másolva!

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz, mutatjuk térképen - fotó

Az egyéni választókerületek (OEVK) eredményei (Budapest nélkül) 2022. április 3. Forrás: MTI