Népszavazás: 9 óráig 7,68 százalékos részvétel

Vágólapra másolva!
A Magyarország európai uniós csatlakozásáról kiírt népszavazás első három órájában a választásra jogosultak 7,68 százaléka adta le voksát. Reggel 9-ig a legtöbben Baranya megyében, a legkevesebben pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében voksoltak. A fővárosban a választók 7,99 százaléka szavazott eddig.
Vágólapra másolva!

A legtöbben Baranya (9,15%), Komárom-Esztergom (8,95%) és Veszprém ( 8,89%) megyében adták le voksukat az első három órában. A legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg (6,09%), Hajdú-Bihar (6,52%) és Csongrád (6,53%) megyében szavaztak reggel 6 és 9 óra között. Budapesten a szavazásra jogosultak 7,99 százaléka szavazott a népszavazás első három órájában.

Az elmúlt évi országgyűlési választások első fordulójában 9 óráig a választópolgárok 8,8 százaléka, az önkormányzati választásokon pedig 6,4 százaléka adta le szavazatát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a népszavazások napján és az azt megelőző napon kampánycsend lép életbe. Az [origo]-n ezért pénteken 0 órától nem elérhető az Európai Unió rovat címoldala és nem jelenik meg egyetlen új hír az [origo] címoldalon sem a csatlakozással kapcsolatban. A törvény kivételt tesz a részvételi adatokkal és a rendkívüli eseményekről szóló hírekkel. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az Országos Választási Iroda kétóránként tájékoztatást ad az aktuális részvételi adatokról, ami egy ilyen igen-nem típusú népszavazás esetén rendkívül fontos következtetések levonására ad lehetőséget.

Szombaton este 9-től azonnal és folyamatosan beszámolunk a népszavazás legfrissebb híreiről. Mindjárt este 9-kor érdemes lesz az oldalt megnézni, mert a népszavazásról készül exit poll felmérés és annak eredményét várhatóan urnazárás után pár perccel megismerhetik olvasóink.