Fémkordonnal védik a parlamentet

Vágólapra másolva!
Hétfőn tovább folytatódott a Parlament előtt tüntetés, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték. Több petíciót is megfogalmaztak a tüntetők, akik csalódottan vették tudomásul, mikor Sólyom László kérésük ellenére sem szólította fel lemondásra a kormányfőt. Fals hírek is keringtek a tiltakozók körében, és külön izgalmat váltott ki, amikor egy öltönyös férfi megjelent a Parlament ablakában.
Vágólapra másolva!

Az [origo] tudósítójának jelentése szerint a fél tíz körül megeredt eső miatt többen elmentek, illetve beálltak a földművelésügyi minisztérium fedett bejáratához. Az MTI becslése szerint tízezren vannak a helyszínen. Munkatársunk szerint a szervezők hangosbemondón keresztül figyelmeztették a tömeget, hogy ne másszon át senki a kordonon, és ne dobáljanak petárdákat a rendőrökre, mert - mint fogalmaztak - "ez nem a mi ügyünket szolgálja".

Az MTI beszámolója szerint a tömegből egy férfi átugrott a kordonon túlra, ahonnan a rendőrök elvezették, miközben a tömeg indulatosan a kerítést rázva "ÁVH, ÁVH" felkiáltást skandált. Több rendőrnél van védőpajzs is. A tüntetésen egy férfi görögtüzet dobott a rendőrök közé, akiknek nem esett bántódása - közölte a hírügynökség. Egyik tüntető munkatársunknak azt mondta, két petárdát dobtak be a rendőrök közé.

A szervezők figyelmeztették a tömeget, hogy az MSZP állítólag provokátorokat küld közéjük (hasonló figyelmeztetést tett közzé korábban a Fidesz is). "Lökjétek ki őket!" - hangzott az utasítás.

Az egyik szónok azt mondta, minden nap jöjjenek ki tiltakozni, és szombaton megkezdődik a rendszerváltozás. Szombaton lesz egyébként a Fidesz korábbban meghirdetett választási nagygyűlése. Felszólalt Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő, '56-os szabadságharcos. Azt mondta, 1956 után újra forradalommal kell tüntetni, hogy leváltsák a kormányt. Egy valódi demokráciában nem fordulhat elő, hogy a kormány a tévén keresztül bevallja, hogy hazudtak.

A kettes villamos csak a Kossuth térig jár, de ott sem megy el a megállóig. A Jászai Mari térig gyalog tudnak elmenni az utasok.

Az MTI beszámolója szerint néhány csoport áttörte a rendőrök által felállított külső védőkordont, és egészen a Parlament falánál megépített belső védőkordonig hatolt. A távirati iroda tudósítója szerint a rendőrök nem tettek ugyan kísérletet a tömeg visszaszorítására, de nagy erőket vontak össze a belső kordon védelmére. Egy az [origo] által a helyszínen megkérdezett rendőr ugyanakkor nem tudott arról, hogy kordont törtek volna át.

Az egyik szónok, Szabó Gábor író azt mondta, új választásra van szükség, a jelenlegi kormánypártokat fel kell oszlatni, és az összes jelenlegi sajtóengedélyt be kell vonni. A tömeg nagy tapssal üdvözölte az elmondottakat.

Keringtek fals hírek

Korábban a gyenge hangosítás mellett egy virágládára állva emelkedtek szólásra a tüntetők, később viszont érkezett egy kocsi, amin van hangosbemondó, most ezt használják. Gyakran mondanak be igaznak hitt fals híreket, például, hogy a kormány rendkívüli helyzetet hirdetett, vagy hogy az MSZP már keresi Gyurcsány utódját (az előbbi híresztelést a kormányszóvivő is cáfolta, utóbbi pedig csak egy fórum az MSZP weboldalán).

A szervezetlenségre jellemző volt, hogy délután még azon vitatkoztak, menjenek-e Sólyom László hivatalához, miközben két tüntető már órákkal ezelőtt átadta petíciójukat a köztársasági elnök hivatalának. Az is felvetődött, hogy inkább Gyurcsány házához kellene menniük, de végül úgy döntöttek, maradnak a Parlamentnél.

"A médiának" pedig azt üzenték, hogy vizet, élelmiszert és mobilvécét kérnek. Az egyik demonstrálót trágár feliratot tartalmazó táblája miatt küldték el a tüntetők. "A kormány ne kúrjon minket. Tűnjetek el!" - állt a táblán, amit túlzásnak tartott a tüntetők többsége. A transzparens készítője ezért most a villamosmegállóban álldogálva magyarázza, hogy ő csak azt a szót írta a táblára, amit Gyurcsány Ferenc is használt - jelentette tudósítónk.

A tüntetők bejelentették, hogy második petíciót írnak, melyet már jogászok segítségével készítenek el. Ezt is a köztársasági elnöknek adják majd át. A tüntetők első petíciójukban Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. A közfelkiáltással elfogadott dokumentumban kinyilvánították, hogy saját akaratukból vannak ott, nem pedig valamilyen párt vagy szervezet képviseletében. A petícióban azt írták: a kormány eltitkolt közérdekű adatokat, ezért csalással került hatalomra, ami miatt Gyurcsány Ferencnek távoznia kell. A tüntetők szerint "felháborító, hogy útszéli stílusban előadott beismerő vallomását megpróbálja pozitívumként beállítani".

Arra az esetre, ha a miniszterelnök mégsem mondana le, felkérték a köztárasági elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet és írjon ki új választást, emellett felkérik a nemzeti politikai erőket - főleg azokat, akiknek a parlamentben is van képviseletük -, hogy minden törvényes eszközt vegyenek igénybe a csalással hatalomra került kormány megbuktatására - tudatták a magukat csak "Kossuth téri tüntetőknek" nevező tiltakozók.

A Kossuth téren elfogadott petíciót két középkorú férfi vitte hétfőn a Sándor-palotába. A követeléseiket tartalmazó iratot beadták a kapun - jelentette az [origo] munkatársa. A köztársasági elnök fél kettőkor közölte, nem szólítja fel lemondásra Gyurcsányt, bár kifejezte morális aggályait.

Két további, Sólyom Lászlónak címzett petíció is kering a tüntetők között, az egyiken nincs semmi megjelölés, hogy ki adta ki, a másikon a Magyar Nemzeti Front és a Sacra Corona Konzervítv Szövetség szerepel. Amelyiken nincs megjelölés, az azt követeli Sólyomtól, hogy vonja meg a bizalmat azoktól, akik "diktatórikus módszerekkel kormányoznak". A másik a "Le a diktátorral" címet viseli, és azt követeli az államfőtől, hogy mondassa le Gyurcsány Ferencet, és tartóztattassa le, mint tettenért csalót.

"Ők fogják letartóztatni ezt a csürhét"

Amikor a petíció elfogadásáról volt szó, egy tüntető közbevetette, hogy miért csak Gyurcsány, miért nem az egész kormány távozását követelik benne, mire az egyik szónok közölte: törvényileg csak erre van lehetőség. A tüntetésen a petíció elfogadása után bejelentették: hűtlen kezelés miatt feljelentik a kormányfőt.

A mikrofonnál egymást váltó szónokok közölték, kedden tíz órakor újra várják az embereket a Kossuth térre, ahonnan a Magyar Rádióhoz vonulnak hogy beolvastassák a petíciót. Másikuk forradalmi állapotról beszélt. Valaki úgy csitította a helyszínt biztosító rendőröket szidalmazó néhány tüntetőt, hogy néhány nap múlva "ők fogják letartóztatni ezt a csürhét". A szónokok szeptember 21-re tömeges útlezárásokat ígérnek, és az ország minden térségéből várnak tüntetőket a Parlament elé. Egyesek szerint a félpályás útlezárások már ma elkezdődnek.

"Lehet, hogy sor kerül arra, hogy bennünket csépeljetek, de akkor tudjátok, hogy az anyátokat és az apátokat veritek" - szólította meg a szónokok egyike a tüntetést biztosító rendőröket. A szónokok dolga ugyanakkor egyelőre inkább a technikával gyűlik meg: a mikrofon rendszeresem elromlik, nem sokkal dél után pedig azt kérték, hogy aki tud, az "hozzon két liter benzint és két liter, kétütemű motorhoz jó motorolajt". Feltűntek egykori '56-osok is, akik közül az egyik a diákságot kérte, hogy csatlakozzon, mert '56-ban is ők voltak a kezdeményezők. Közölték, minden este 19 órakor ott lesznek a parlament előtt és várják azokat a tiltakozókat, akik napközben munkájuk miatt nem érnek rá.

A parlament előtt vasárnap este óta folyik a tiltakozás, miután nyilvánosságra került egy a májusi MSZP-s frakcióülésen készült hangfelvétel, melyen a kormányfő - trágár szavakat használva - arról beszél: szándékosan nem mondtak igazat a megszorításokról a kampány során. Valamivel éjfél előtt már több ezren gyülekeztek a Kossuth téren, túlnyomórészt fiatalok. A téren teljesen lehetetlenné vált a közlekedés, a villamos leállt, autóval nem lehetett behajtani még a környező utcákba sem. Az éjszaka folyamán folyamatosan csökkent a tüntetők száma, de hétfő délelőtt újra nőni kezdett a tömeg.

Fémkordonnal védik a parlamentet

Hétfő reggel óta nem csak sorfallal, hanem fémkordonnal védik a Parlament épületét a kormányellenes tüntetők elől. A kordon teljesen bezárult azon a részen, ahol a tüntetők vannak. Az első sorokban nagy a zsúfoltság, itt gyülekeznek a jobban feltüzelt tiltakozók, míg a hátsó sorokban inkább nyugodtan ülnek az emberek, egyesek nemzetiszínű szövettel burkolt kempingszékeket hozak magukkal. A kormány lemondását követelők közül néhányan eltakarják az arcukat, van, aki a nála lévő magyar zászlót húzza fel az orráig, de olyan is akad, aki egyszerűen a pulóverét húzza fel az arca elé.

Fotó: Hajdú D. András

A hangosbemondót egyik magához ragadó tüntető sírva beszélt a mikrofonba. "Ellepik a külföldiek az országot. Agymosott barom nép vagyunk" - mondta az egyik tüntető férfi, aki a kormányt pedig kártékony férgeknek nevezte. Egy idősebb nő pedig azt mondta, hogy "Mondjanak le sürgősen, hogy hazamehessünk végre". Egy volt Pannonrádiós szerkesztő Gyurcsány-, Demszky- és Jancsó Miklós-aranyköpéseket játszott be, mire nagy pfújolás volt a válasz. A felszólalók között volt Herkovics János, a Magyarok Világszövetségének németországi elnöke, aki új választási rendszert követelt, mivel "minden bizottságban ávósok ülnek", és minden választást "elcsalnak a komcsik számítógépei".

"Gyere le!", "Rettegsz?"

Nagy felbolydulást okozott, amikor a Parlament egyik ablaka kinyílt és egy öltönyös ember jelent meg az ablakban, de nem lehetett felismerni, hogy ki volt az. A tömeg azonnal reagált, azt kiabálták, hogy "Gyere le!", "Rettegsz?". A Parlament környékén felbukkanó öltönyös emberekre általában kiabálással, fújjolással reagálnak.

Az egyik demonstráló felvetette, hogy hol van Orbán Viktor és a másfél millió ember, akit állítólag mozgósítani tud, erre különféle reakciók érkeztek a tömegből. Volt, aki amellett érvelt, hogy most inkább össze kellene fogni és nem Orbánra támadni, de olyan tüntető is volt, aki azt mondta a fideszesekre, hogy "kussolnak a fizetésükkel a parlamentben".

Tüntetések vidéken

A Parlament előtt zajló tüntetés mellett több vidéki városban is kormányellenes megmozdulások voltak. Győrött több kis párt - így a MIÉP és a Magyar Vidék és Polgári Párt - felhívására gyűltek össze nagyjából 300-an a megyeház előtti téren a kormányfő lemondását követelve. A szervezők felszólították a tüntetőket, hogy amíg a miniszterelnök hivatalban van, minden nap gyűljenek össze a megyeházánál. Kora este a tüntetők egy csoportja az MSZP kampánykiadványát, a Győri Jövő című újságot égette a sétálóutcán. A rendőrség ezért a köztisztaság megsértése miatt eljárást indított.

Miskolc főterén csaknem ezer ember követelte a kormányfő távozását, "hazaáruló" vesszenek", "megbukott, megbukott". szavakat skandálva. A tömeg később átvonult a szocialista pártirodához, ahol letépdestek több választási plakátot.A békéscsabai tüntetés is spontán alakult ki, a jórészt SMS-ekkel összehívott tüntetők közösen hallgatták meg a balatonöszödi frakcióülésen készült felvételt Gyurcsány szavairól. A kiabáló, sípoló, skandáló tömegben olyan tüntető is akadt, aki megtaposta egykori MSZMP-s tagkönyvét, mások a miniszterelnököt szidalmazó vicceket meséltek.

Pásztón csendesebb demonstrációval tiltakoztak a kormányfő balatonőszödi frakcióülésen elhangzott beszéde ellen: mintegy háromszáz ember kora este zászlókkal vonult fel a városközpontban. A felvonulók a főtéren elénekelték a Himnuszt, a Szózatot és a Székely himnuszt, és gyertyákat gyújtottak meg, majd elvonultak.

Egerben a színház előtti téren, a város 1956-os emlékművénél alakult ki egy 150-200 fős tömeg a Forradalmi Emlékbizottság elnevezésű szervezet felhívására. Itt is részleteket játszottak le Gyurcsány beszédéből, amit a tüntetők pfujolása kísért egészen addig, míg az egyik főszervező fel nem szólította a résztvevőket "méltóságteljes viselkedésre". Az egri demonstrációt előzőleg bejelentették a rendőrségen.

Nyíregyházán nagyjából háromszáz tüntető és kétszer annyi őket figyelő érdeklődő gyűlt össze a polgármesteri hivatalnál. A kiabáló, transzparensekkel felszerelkezett tömegben többen Gyurcsány mellett egyben a helyi polgármester lemondását is követelték. A spontán demonstráció megtartását állítólag napközben többször bemondták az egyik helyi kereskedelmi rádióban.