A tiltakozók kemény magjától tart a miniszter

2006.09.20. 19:53

Nincs visszatartó erő a tiltakozók kemény magjánál - állapítja meg a rendészeti miniszter által Sólyom László számára készített jelentés, amely szerint ezért nem lehet kiszámítani, hova fajulnak az események.

A fővárosban kialakult helyzet kiszámíthatatlanságára hívta fel a köztársasági elnök figyelmét az a jelentés, amelyet az elmúlt napok tüntetéseiről készített Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter Sólyom László számára. Az MTI birtokába került jelentés az Országos Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőinek elemzése és értékelése alapján készült.

A távirati iroda értesülése szerint a jelentést elküldték Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, Simicskó Istvánnak, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága fideszes elnökének, valamint Lázár Jánosnak, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága fideszes elnökének is.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az országos demonstrációsorozat Budapestre koncentrál. A tüntetésekre néhány száz, illetve ezres létszámú, szélsőséges nézeteket valló csoport épül rá. Új jelenségként említik, hogy "a társadalomba kevésbé szocializálódott" futballhuligánok aktív részesei lettek a politikai rendezvényeken tapasztalt atrocitásoknak.

"Az elmúlt napok eseményeit értékelve levonható az a reális következtetés, hogy ezeknél a személyeknél nincs visszatartó erő. Ebből adódóan a folyamatok kiszámíthatatlan módon történő eszkalálódása folytatódhat" - írta a jelentés. A dokumentum szerint az erőszakos cselekményekre bujtogatók gyakorta háttérbe húzódnak. A szélsőségesek mozgatásának szervezettségét mutatja, hogy egyes vidéki településekről tudatosan irányítanak ilyen személyeket a fővárosba - tartalmazza a jelentés, amely szerint a tüntetéseket kísérő törvénytelen eseményekben jól ismert, korábban köztörvényes bűncselekmények miatt elítélt, bűncselekményekből élő, valamint radikális jobboldali nézeteket valló személyek is részt vesznek.

"Az érintettek azonosítását nehezíti, hogy a politikai véleményformálástól eddig távol maradó szélsőséges csoportok is bekapcsolódtak a folyamatba" - olvasható a dokumentumban. A miniszter szerint indokolt annak elemzése, hogy a tervezett tömegrendezvények milyen kockázati tényezőket tartalmaznak a kialakult helyzetben. Ha az elmúlt napokban tapasztalt extrém, garázda jellegű cselekmények az eddigieknél jóval nagyobb létszámú tömegrendezvényekhez kapcsolódnak, a helyzet nagyon nehezen lesz kezelhető, sőt adott esetben rendőrségi eszközökkel kezelhetetlenné is válhat - állapította meg a jelentés.

A miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a garázda csoportok közvetlenül veszélyeztethetik a békés tüntetők életét, vagyonát, valamint a tömegben esetlegesen kialakuló pánik beláthatatlan következményekkel járhat. Ugyanilyen hatása lehet egy egyébként jogszerű és szükséges rendőri intézkedésnek is. Az említett nagyságú tömeg kezelése rendzavarás esetén esetleg napokig is eltartó, Budapest egész területére kiterjedő közveszélyokozással, fosztogatással, adott esetben az alkotmányos rend veszélyeztetésével is járhat - vonta le a következtetést a jelentés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK