Jakab Péter szerint Vona Gábor gyáva, a mostani bukásról pedig kizárólag Márki-Zay tehet

Országgyűlés plenáris ülése 2022.03.10. JAKAB Péter
Budapest, 2022. március 10. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Brutálisan nekiment az ATV-ben a Jobbik-elnök Márki-Zay Péternek. Elmondta: Márki-Zay Péter felelősségét senki nem kérdőjelezi meg a hat párt közül - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Jakab Péter elment az ATV Egyenes Beszéd című műsorába, hogy értékelje a tegnapi választásokat. Azzal kezdte: a választások alatt sokszor beszélt Márki-Zay Péterrel, és nem rejtette véka alá, hogy vannak gondjai vele, például nem kellett volna mindig kétórás élő bejelentkezéseket csinálnia.

Jakab Péter Fotó: Koncz Márton - Origo

„Épp eleget mostam a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét"

A Jobbik-elnök szerint amikor ő a kampány alatt járta az országot, neki nem a Fidesz tetteit kellett magyaráznia, hanem Márki-Zay szavait, mondatait. Jakab szerint Márki-Zay ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált. „Épp eleget mostam a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét", ebből neki most már elég volt – jelentette ki.

Jakab szerint a Jobbik szélsőséges kijelentéseivel szimpatizáló szavazói átpártoltak a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz.

„Mi szavazókat hoztunk a bizonytalanok táborából. Egy évvel ezelőtt 250 ezer új jobbikos szavazatot tudtunk becsatornázni, Márki-Zay Péter elvesztette őket. Belerúgott a jobbikos szavazókba és a DK-s szavazókba az előválasztás után" – mondta Jakab, aki szerint a választó nem úgy működik, hogy ő ráparancsol, hogy szavazzanak az összefogásra. Márki-Zay Péternek a hat párt szavazótáborát kellett volna együtt tartania – vélte.

Márki-Zay Péter Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Márki-Zay Péter felelősségét senki nem kérdőjelezi meg" a hat párt közül

Jakabot arról is megkérdezték, hogy lemondana-e a Jobbik éléről, hiszen Vona Gábor 2018-ban lemondott,

Jakab azt mondta, „2018-ban Vona Gábor csúnyán és gyáván levonult a csatatérről, és pártszakadás lett a vége".

Az egységes ellenzék jövőjéről is beszélt Jakab. Hétfő délután találkozott a hat ellenzéki párt elnöke, és „hitet tettek", hogy továbbra is összehangolják a politikájukat. Le fogják vonni a következtetéseket, de szerinte „Márki-Zay Péter felelősségét senki nem kérdőjelezi meg". Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt pedig azért felelős szerinte, mert „előnnyel vett át egy sereget, és hátránnyal adta át". Ezután azt mondta a Jobbikról, hogy „stabilak vagyunk és egységesek",

de a jelenlegi Jobbik-szavazók nem tudták megbocsátani Márki-Zay kijelentéseit.