Teljes dilettantizmus, összeomló város - ez volt 2022 a Karácsony Gergely vezette Budapesten - videók

Haumann Péter temetése, temetés, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
2022-ben is botrányt botrányra halmozott a Karácsony Gergely vezette baloldali budapesti vezetés. Mindezek közül kiemelkedett a Városháza tervezett eladása, amivel azonban csúnyán lebukott a baloldal. Mindezek mellett voltak gigadugók, megdrágult projektek és a hármas metró felújításának további csúszása. Mutatjuk Karácsony Gergely legnagyobb bakijait.
Vágólapra másolva!

2022-ben is elképesztő botrányokat produkált Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere. Most az év végén összegyűjtöttük a főpolgármester legkínosabb ügyeit.

Karácsonyék eladták volna a Városházát

2022 egyik legnagyobb botránya a 2021 végén kiderült Városháza-eladási ügy volt. Anonymus még 2021 végén juttatott el újabb videót több szerkesztőségbe, amelyben bejelentette: Karácsony Gergelyék eladnák a budapesti Városházát. Ebben a videóban már hangfelvételeket is megosztott, amelyekben újabb és újabb információk és nevek bukkantak fel, és

egy elképesztő ingatlankorrupciós hálózat kezdett körvonalazódni, milliós kenőpénzekkel és milliárdos haszonnal.

Felbukkant az ügyben vásárlóként a Grébics Zrt. és vezérigazgatója, Gansperger Gyula is, akinek személyéhez a gyanús szálak újra és újra elvezettek.

Egy másik videó nyomán hamarosan kiderült: az egyik hangfelvételen beszélő Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. adhatott megbízást egy ingatlanközvetítőnek a budapesti Városháza patinás épületének eladására.

Kiderült az is, hogy

a Városházát Karácsonyék 40 milliárd forintért akarták dobra verni.

A főpolgármester az információkat kezdetben igyekezett cáfolni, azonban több bizonyító erejű dokumentum – például egy, Berki cégével az eladásra kötött – szerződés került nyilvánosságra, így Karácsony tiltakozása meglehetősen hiteltelenné vált.

Anonymus pedig csak szállította a további információkat: például megosztott egy fotót, amelyen a fentebb említett Gansperger Gyula Bajnai Gordon szocialista exminiszterelnökkel közösen látható; hamar kiderültek kettejük üzleti kapcsolatának részletei is.

Bajnai Gordon, Gansperger Gyula Forrás: Anonymus

Egy újabb Anonymus-videóban szereplő hangfelvétel nyomán – melynek szereplője volt Gansperger és Bajnai is – már a budapesti Városházán működő jutalékos rendszer részleteire is fény derült. A korrupciós modell központi szereplője Berki Zsolt volt, aki – mint annak idején megírtuk – komoly hatalommal felruházva intézte a főváros sötét ingatlanügyleteit. A rendszer működtetésében, kiderült, aktív szereplő volt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is.

A korrupciós tranzakciókkal a jutalékos rendszerben működő fővárosi ingatlanmutyi eladói és vásárlói is hatalmas haszonhoz juthattak, a teljes vételár 10 százalékát kitevő jutalékért ugyanis személyre szabott pályázatokat írtak ki több százmilliós, illetve többmilliárdos ingatlanokra. Anonymusnak köszönhetően arra is fény derült, hogy ráadásul ezeket a törvénytelen körülmények között megszerzett ingatlanokat akár többszörös áron értékesíthették tovább.

Anonymus Forrás: Origo

Karácsony csak egy báb

Miközben Anonymus ontotta a titkos információkat, Karácsony Gergely főpolgármester újra és újra igyekezett magát és társait tisztára mosni, eredménytelenül. Nem csak hogy úgy tűnt, teljesen kicsúszott az ügy az irányítása alól, sokkal inkább az látszott, hogy egy sokmilliárdos, szövevényes korrupciós ügy súlytalan mellékszerepe jutott neki;

nyilvánvalóvá vált, hogy Karácsony Gergely nem bír hatalommal a saját hivatalában, a korrupciós ügyek körülötte csak úgy „zajlanak", és a valódi hatalom az Anonymus-féle beszámolóban felbukkanó személyek – mások mellett Berki Zsolt, Gansperger Gyula, Barts Balázs, Bajnai Gordon – kezében volt.

A főpolgármesterhez hasonlóan Bajnai Gordon is magyarázkodásra kényszerült az ügyben, azonban egy Anonymus-bejelentkezés hamar hiteltelenné tette: az álarcos alak által bemutatott hanganyag lényegében egy üzleti egyeztetés részleteit tartalmazta, amelynek résztvevője nem más volt, mint Bajnai, Gansperger és egy harmadik férfi. A téma természetesen a Városháza-projekt volt...

Anonymusnak és információinak köszönhetően ráadásul megerősítést nyert, hogy a főváros valóban készült a Városháza ingatlanának eladására és a hivatal elköltöztetésére. Nemcsak Bajnai magyarázkodásáról bizonyította be a hangfelvétel, hogy valótlanságot tartalmaz, hanem Karácsonyék addigi, Városháza-ügyben tett nyilatkozatairól is.

Anonymusnak köszönhetően kiderült az is, hogy 13 budai és pesti ingatlant akart dobra verni a főváros a Gansperger és Bajnai által „ismertetett” jutalékos rendszerrel. Az Origo kiderítette, hogy az ingatlanok eladását több botrány is övezte.

Anonymus tényleg nem a levegőbe beszélt: a Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis nyomozást rendelt el a Városháza botrányos ügyleteivel összefüggésben, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és befolyással üzérkedés miatt.

A Városháza eladása kapcsán jelenleg is vizsgálódnak a hatóságok.

Továbbra sem tud angolul

2022 februárjában Karácsony Gergely megint hazudott, mert körülötte mindenki angolul beszélt, ő magyarul makogott. Azt állította, a varsói és az isztambuli polgármesterekkel "beszélgetett" a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Ebből annyi igaz, hogy személyesen ott volt, a tolmácsnak használt külpolitikai tanácsadójának (Korányi Dávid, akinek a guruló dollárok miatt azóta le kellett mondania) jelenlétében, aki egy hivatalos videó szerint végig szinkrontolmácsolt neki egy panelbeszélgetés során.

Vagyis Karácsony azzal játszotta a nagyfiút, hogy ő egy rangos nemzetközi értekezleten vett részt, csak elfelejtette hozzátenni, hogy miközben minden jelenlévő angolul beszélt körülötte, addig ő magyarul makogott egy nemzetközi rendezvényen. Azért is kínos ez a szereplése, mert szemben vele, az összes résztvevő képes volt elmondani a gondolatait angolul, az isztambuli, a varsói polgármester is, csak éppen ő nem. A kínos eset arra is rávilágított, hogy Karácsony hazudott, amikor azt állította, jól halad az angoltanulással.

Parkolási botrány

Idén látott napvilágot az is, hogy 2016-ig nyúlnak vissza a zuglói parkolási botrány szálai. Már javában Karácsony Gergely vezette a kerületet, amikor öt évvel ezelőtt a XIV. kerület a fizetőparkolás bevezetése mellett döntött. Mindez azért került ismét a közvélemény elé, mert az év elején derült ki, hogy a szocialista politikusokra terhelő vallomást tévő Fuzik Zsolt annak a SiS Parking Kft.-nek az irányítója, amely a C-Ware konzorcium tagja is. Ezek a cégek játszottak központi szerepet a zuglói parkolási botrányban. Fuzik a BKV-val szerződött SYS IT Services Kft. számlagyárának ügyében folytatott nyomozás egyik gyanúsítottja, és aki a Magyar Nemzet birtokába került nyomozati iratok alapján azt állította, hogy 2017 és 2019 között vallomása szerint

Mint kiderült, Fuzik azonban más szocialista politikusokat is megnevezett, így az országgyűlési képviselő Molnár Zsoltot, akinek állítása szerint 40 millió forint kenőpénzt adott át, valamint az egykori környezetvédelmi miniszter Baja Ferencet, aki pedig 30 millió forintot kért tőle a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzése kapcsán.

Botrányt botrányra halmozott 2022-ben is Karácsony Gergely Fotó: Koncz Márton - Origo

Nagyon megemelték Karácsony Gergely tanácsadóinak illetményét

Karácsony Gergely hivatala rendre azt hangoztatta 2022-ben is, hogy a kivéreztetett fővárosi önkormányzatnál semmire nem jut forrás, ám a főpolgármester tanácsadóinak bőven jutott illetményfejlesztés. Sőt, akadtak olyanok is, akiknek ötven vagy akár száz százalékkal is nőtt a havi apanázsuk. Illetményfejlesztésben részesült a főpolgármester sajtófőnöke és Misetics Bálint lakhatási és szociális főtanácsadó, valamint Jávor Benedek brüsszeli kihelyezett is, az ő pénzüket átlagosan tíz százalékkal emelte meg Karácsony Gergely. Jávor Benedek most már 990 ezer forintért vezeti a főváros brüsszeli irodáját, míg Misetics kilencszázezer forintért ad szociális tanácsokat a főpolgármesternek. Akadtak kirívó esetek is, kevésbé ismert, nyilvánosság előtt nem szereplő önkormányzati tanácsadók fizetése hatalmasat ugrott felfelé, akadnak 27, 50, 32 és 99 százalékos emelések is a tanácsadói listában.

Meglehetősen "nevetséges" volt az is, hogy tízmillió forint értékben loptak el BKV-bérleteket Karácsony Gergely hivatalából. Felújítási munkák közben lopták el a bérleteket a Főpolgármesteri Hivatal humán osztályáról; erre valószínűleg úgy volt lehetőség, hogy építési munkák közben több alkalommal is áramkimaradás volt az épületben.

Folytatódott Karácsony autósüldözése

Az egész évet meghatározták Budapesten Karácsonyék autósüldözési tervei, valamint teljesen ésszerűtlen lezárásai. A kétszer is megbukott miniszterelnök-jelölt szemmel láthatóan nem tanul a saját hibáiból, és nem foglalkozik azzal, hogy az emberek nem kérnek már abból, hogy úgy tegye tönkre az életüket, hogy abba semmi beleszólásuk nincs. A főpolgármester tervez, az emberei végrehajtják, azután pedig a budapestieknek marad a mérgelődés, a járhatatlan utak és a dugó, dugó hátán. Karácsony Gergely persze ebből nem sokat érez, hiszen ha azt látja az Erzsébet hídon, hogy több száz autós küzd azért, hogy átjusson Budáról Pestre, kiadja az utasítást a sofőrének, hogy „hajts", aki aztán végigszáguld a buszsávon, mit sem törődve azzal, hogy mindenki más rajtuk kívül betartja a szabályokat.

A Blaha Lujza tér normális felújításához három év sem volt elég Karácsonynak. A beruházás a korábbi, Tarlós István főpolgármester által kidolgozott tervhez képest 400 millió forinttal drágább lett, viszont csökkentett műszaki tartalommal valósult meg - vagyis nem csináltak meg mindent, ami a tervben volt.

Gigadugók és autósüldözés: ez Karácsony valódi mérlege Fotó: Koncz Márton - Origo

Karácsonyék utólag átírták az M3-as metró ütemtervét, eltussolva a negyedéves csúszást

Miután kiderült, hogy a baloldali városvezetők nem tudják tartani a legutóbb vállalt 2023. első negyedévi befejezést az M3-as vonalon, a főpolgármester azt mondta, hogy ez az információ hazugság. Csakhogy a projekt hivatalos honlapján is ez a dátum szerepelt. Ezért ezt gyorsan kitörölték, és 2023. májusra módosították. Az internet viszont nem felejtett.

Idén Karácsonyék hagyták elúszni a rekordolcsó villamosokat is. Szeptemberben derült ki, hogy a piacihoz képest akár 70 százalékkal kedvezőbb áron juthatna hozzá Budapest 51 új Cafhoz, csakhogy a városvezetés szerint legfeljebb 20 darabra van pénz. A fővárosban napi szinten közlekednek 50 évnél is idősebb villamosok. Ha a gyártó nem „könyörül meg" a Városházán, majd három tucat korszerű járműtől eshetnek el az utasok. A Karácsony Gergely vezette főváros másfél éve nem jut egyről a kettőre az ügyben, közben több mint egymilliárd forinttal drágult a beszerzés.

Nagy botrányt okozott az is, hogy Karácsonyék mondvacsinált okokra hivatkozva egyszerűen bezárták a fogaskerekűt.