Már a Katona József Színházon belül is óriási a felháborodás Máté Gábor legújabb botránya miatt

Máté Gábor, színész, rendező, 2023
Budapest, 2014. október 22. Máté Gábor színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. A műsorban Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész életpályájára emlékeztek. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Többen a felmondásukat tervezik az Origo információi szerint a Katona József Színházban azt követően, hogy a Gyurcsány-hívő Máté Gábor 30 százalékos kedvezményt adott a Gyurcsány-párt tagjainak, majd pedig egy közönségszervezőt rúgott ki a hatalmas botrány kitörését követően. Vagyis, úgy tett, mintha nem is tudna semmiről. Egyébként ezt a taktikát alkalmazta Ascher Tamás főrendező is. Amikor az Origo riportere a botrányról kérdezte, azt állította, hogy még csak nem is hallott az ügyről. Megkérdeztük a színházat, mit gondolnak a sorozatos botrányokról, és hogy Máté Gábor érzi-e a belső feszültséget az intézményben.  
Vágólapra másolva!

2023 novemberében újabb, nagyon súlyos botrány robbant ki a Katona József Színház körül, miután kiderült, hogy a nyíltan baloldali színház 30 százalékos kedvezményt biztosított a Gyurcsány-párt tagjainak. Talán nem kell különösebben részletezni, miért problémás az, ha egy kulturális intézmény párttagoknak kínál akciót. (És egyetlen párt tagjainak.)

Ennek ellenére a színház vezetősége, ideértve a korábbi súlyos szexuális zaklatási botrányt éppen a Gyurcsány-párt segítségével megúszó igazgatót, Máté Gábort, úgy csinál, mintha nem történt volna semmi különleges. Azzal védekeznek, hogy nem tudtak a kedvezményről, így az a közönségszervezők hibája. A mosdatásban segítségükre volt a baloldali színházi világ színe-java, akik vagy nem reagáltak a sajtómegkeresésekre, vagy megpróbálták bagatellizálni az ügyet.

Máté Gábor botránya miatt hatalmas a felháborodás a Katona József Színházon belül is Forrás: MTI/Zih Zsolt

Fejvesztetten menekül Máté Gábor

A legnevetségesebben - ahogy írtuk - Ascher Tamás főrendező reagált, amikor az Origó riportere kereste, először azt állította, hogy nem is hallott a botrányról. Majd megérkezett a második vonal, amely olyan vehemenciával védi a baloldal fellegvárát, hogy az enyhén szólva nevetséges. Ha az ember csak ezeket a megnyilvánulásokat ismeri, akkor úgy tűnhet számára, hogy Máté Gábor egy, a moralitás talaján álló vezető, akit a gonosz sajtó megpróbál kikezdeni.

Holott tudjuk: Máté Gábor fejvesztetten menekül, kapaszkodik a billegő székébe, és feláldozott - maga helyett - egy ártatlan közönségszervezőt. Információnk szerint a Katona József Színház háttérdolgozói között óriási a felháborodás a munkatárs kirúgása miatt, hiszen nyilvánvalóan Máté Gábor nélkül nem kaphatott volna a Gyurcsány-párt kedvezményt. Többen azt gondolják: bárki bármikor sorra kerülhet, ha valakit - akár ártatlanul - a nyilvánosság elé kell dobni, mint bűnbak. A színház háttérdolgozói közül többen a felmondás gondolatával foglalkoznak.

Minderről természetesen megkérdeztük az igazgatót. Érez-e Máté Gábor igazgató súlyos feszültséget a dk-s botrány után a színház háttérdolgozói között? - tettük fel a kérdést a színháznak.

Amint válaszol Máté Gábor igazgató a kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Máté Gábor Gyurcsány legjobb tanítványa?

Onnan nézve nem meglepő a teljes baloldali támogatás, hogy a Máté Gábor-Ascher Tamás-féle Katona jó ideje szimpatizál Gyurcsány Ferenccel, illetve az általa vezetett baloldallal.

Lényegében a baloldali színházi világ és a baloldali politika egy kört alkotnak, és ha a helyzet úgy hozza, akkor nyilvánosan kiállnak egymás mellett.

A témával több cikkünkben is foglalkoztunk, legutóbb azt bizonyítottuk be, hogyan támogatták a színház világából a bukott baloldali miniszterelnököt és szellemi körét. Ahogy írtuk, Máté Gáborék a gyurcsányi propaganda lelkes kiszolgálói voltak a SZFE 2020-as sikeres átalakítása időszakában és azóta is.