Teljes a Gyurcsány-világ őrülete, jöjjenek a legelképesztőbb Máté Gábor-mosdatások!

Máté Gábor, színész, rendező, 2023
Budapest, 2015. október 22. A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima díjra jelölt Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező Budapesten, a Katona József Színházban 2015. október 22-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Felébredt álmából a baloldali művészvilág, és meglehetősen nagy energiákkal vette védelmébe az ismét súlyos botrányba keveredő Katona József Színház vezetését. Rájöttek, hogy óriási hibát követett el Máté Gábor, és most gyorsan azt kell mondani, hogy dehogyis. És feltehetően a fülükbe jutott, hogy a Katona háttéremberei felháborodtak, hogy egy ártatlan közönségszervezőt kidobott Máté Gábor azért, hogy mentse az irháját. A színészek közül többen amiatt szégyenkeznek, mert kiderült ország-világ számára, hogy a Katona komoly nézőgondokkal küzd. Bár Máté Gáborék a kommunista múltat megidéző módon, kedvezményes áron osztogatták a jegyeket a Demokratikus Koalíció tagjainak, ez egy pillanatig sem zavarta meg a baloldali szellemi testőrséget. Van közöttük olyan is, aki a Katona melletti kiállásra kötelezne mindenkit. Őrület, jöjjenek a legelképesztőbb mosdatások a Katona és Máté Gábor-Ascher Tamás ügyében!
Vágólapra másolva!

Novemberben újabb, nagyon súlyos botrány robbant ki a Katona József Színház körül, miután kiderült, hogy a baloldali színház 30 százalékos kedvezményt biztosított a Gyurcsány-párt tagjainak. Talán nem kell különösebben részletezni, miért problémás az, ha egy kulturális intézmény párttagoknak kínál akciót.

Megúszásra játszanak

Ennek ellenére a színház vezetősége, ideértve a korábbi súlyos szexuális zaklatási botrányt éppen a Gyurcsány-párt segítségével megúszó igazgatót, Máté Gábort, úgy csinál, mintha nem történt volna semmi különleges. Azzal védekeznek, hogy nem tudtak a kedvezményről, így az a közönségszervezők hibája. A mosdatásban segítségükre volt a baloldali színházi világ színe-java, akik vagy nem reagáltak a sajtómegkeresésekre, vagy megpróbálták bagatellizálni az ügyet.

A legnevetségesebben Ascher Tamás reagált, amikor az Origó riportere kereste, először azt állította, hogy nem is hallott a botrányról.

Most azonban megérkezett a második vonal, amely már nem finomkodott és olyan vehemenciával védi a baloldal fellegvárát, hogy az enyhén szólva nevetséges.

Ha az ember csak ezeket a megnyilvánulásokat ismeri, akkor úgy tűnhet számára, hogy Máté Gábor egy, a moralitás talaján álló vezető, akit a gonosz sajtó megpróbál kikezdeni. Annak ellenére, hogy mindent megtett az ügy tisztázása érdekében, nem hagyják békén, boszorkányüldözést kell elszenvednie.

Holott tudjuk: Máté Gábor fejvesztetten menekül, kapaszkodik a billegő székébe, és feláldozott - maga helyett - egy ártatlan közönségszervezőt. Információnk szerint a Katona József Színház háttérdolgozói között óriási a felháborodás a munkatárs kirúgása miatt, hiszen nyilvánvalóan Máté Gábor nélkül nem kaphatott volna a Gyurcsány-párt kedvezményt.

Több színész pedig amiatt haragszik Máté Gáborra, hogy összedőlt a hazug Katona-legenda: a színház nem megy, nincs elég néző. Amit persze ők a színpadról láttak eddig is, de nyilvánvalóan kellemetlen nekik, hogy feketén-fehéren kiderült, ilyen akcióval próbálják megtölteni a nézőteret. (Szaniszló Sándor, a Gyurcsány-párt egyik pesti polgármestere szólta el magát az Origónak.)

"Ki áll ki a Katonáért most? Én kiállok"

Bodor Johanna, a Budapesti Operettszínházban megbukott egykori balettigazgató és amatőr színésznő - megmosolyogtató módon - Máté Gábor moralitásáról elmélkedik. Írásában úgy vélte, hogy a zaklatási botrány eltussolásában anno központi szerepet játszó Máté Gábor

Máté Gábor színháza DK-tagoknak biztosított kedvezményt, a baloldali művészvilág még sem hajlandó elítélni őt Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Innen pedig csupán egyetlen lépésre volt attól, hogy levezesse: Máté Gáborék "nyilvánvalóan" nem tudtak "a Katona József Színház egyik munkatársa által elkövetett hibáról", azaz a Gyurcsány-párt tagjainak osztogatott akcióról. Bodor bejegyzésében egyébként következetesen "hibának" nevezte a szokatlan támogatást, ezzel megpróbálva jelentékteleníteni. Mondani sem kell, nem túl életszerű, hogy Mátéék ne értesültek volna egy ilyen kaliberű döntésről, de ha mégis így volt, a felelősség vezetőként mindenképpen őket terheli.

A koreográfus szerint azzal, hogy kirúgtak egy vezető beosztású vezetőt, és figyelmeztetésben részesítettek két munkavállalót, az ügy le van tudva. "A Katona meghozta a döntést, megtette a kötelességét" - fogalmazott bejegyzésében. Majd miután levonta a következtetést, egészen döbbenetes módon arra próbálta rávenni az ismerőseit, hogy álljanak ki a botrányos ügyeket produkáló színház mellett:

Kiállását morális okokkal indokolta, szerinte a Katona annyit adott az országnak, hogy mindenkinek úgy kellene gondolkodnia a kérdésben, mint neki. Bodor elkötelezett baloldali művész, rendszeresen dolgozik persze a Katona József Színházban. Máté Gábor igazgatóval és Ascher Tamás főrendezővel dolgozott. Természetesen. Egyébként nemrégen Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját támadta, amiért maradásra bíztatta Vidnyánszky Attilát.

Kérdés persze az is, hogy mégis, mit adott az országnak a Katona, főleg 2011, azaz Máté Gábor igazgatása óta?

Máté Gáborék vicces mentegetése

Szintén megszólalt az ügyben Vásárhelyi Mária. A Gyurcsány Ferenccel szimpatizáló "szociológus" posztjában az fejtegeti, nem lát kivetnivalót abban, hogy párttagok kedvezményt kapnak egy közpénzből működő, papíron politikailag független színházban.

"Itt már tényleg mindenkinek elment a józan esze? Politikai hisztériát korbácsolni abból, hogy egy színház csoportos vásárlás esetén kedvezményt biztosít egy párt tagjainak? Ahogyan számos más szervezetnek is, ha csoportosan vásárolnak jegyet. Botrányt csinálni abból, hogy a párt kulturális kedvezménnyel próbálja jutalmazni tagjait?! Nem sport rendezvényre, politikai kurzus filmre, kuplerájra szerez kedvezményt, hanem egy művész színház előadásaira." - írta indulatosan a DK-s szociológus.

Vásárhelyi Mária szociológus szerint elment annak a józan esze, aki kifogásolta, hogy a Katona József Színház kedvezményeket biztosított a Demokratikus Koalíció tagjainak. Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Undorító boszorkányüldözést" emlegetett Kerékgyártó István, aki szintén a napokban osztotta meg véleményt a Katona-botrányról. A baloldali író tudni véli, hogy Máté Gáborékkal nem egyeztettek a DK tagjainak szóló kedvezmény. A némileg homályos okfejtésben arról is ír, hogy a Gyurcsány-párt szervezője és a Katona munkatársa közötti, az akcióval kapcsolatos egyezségről "Máté Gábor csak az ígéret után 4 nappal (!) értesült." Úgy gondolja, azért nem közölték azt az igazgatóval azonnal, mert kapásból elutasította volna. "És most mégis mindenki Mátét teszi meg bűnbaknak" - háborgott az író.

Nyilvánvaló: a nemrég éppen Gyurcsányék jóvoltából több, mint 6 milliós jutalmat kapott Máté Gábornak pontosan tudnia kellett a támogatásról.

Egy kör

Onnan nézve nem meglepő a baloldali támogatás, hogy a Máté Gábor-Ascher Tamás-féle Katona jó ideje szimpatizál Gyurcsány Ferenccel, illetve az általa vezetett baloldallal. Lényegében a baloldali színházi világ és a baloldali politika egy kört alkotnak, és ha a helyzet úgy hozza, akkor nyilvánosan kiállnak egymás mellett.

A témával több cikkünkben is foglalkoztunk, legutóbb azt bizonyítottuk be, hogyan támogatták a színház világából a bukott baloldali miniszterelnököt és szellemi körét. Ahogy írtuk, Máté Gáborék a gyurcsányi propaganda lelkes kiszolgálói voltak a SZFE 2020-as sikeres átalakítás időszakában és azóta is.