Másokat egy telefon eltulajdonításáért börtönbe zártak - Magyar Péter szabadlábon

Vágólapra másolva!
Jogi szakértők szerint rablás bűntettét követte el Magyar Péter másfél héttel ezelőtt egy belvárosi szórakozóhelyen. Hasonló esetekben többéves börtönbüntetést szabnak ki a bíróságok egy átlagemberre, Magyar Péterre nyilvánvalóan nem, védi a brüsszeli mentelmi jog, amögé bújik.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter másfél hete egy szórakozóhelyen erőszakkal, a nyilvánvaló eltulajdonítás szándékával elvette egy vendég mobiltelefonját. A Metropol által megkérdezett jogi szakértők egybehangzóan állítják, hogy ezzel elkövette a Büntető Törvénykönyvben megfogalmazott rablás bűncselekményét.

Hasonló esetekben szinte kivétel nélkül többéves börtönbüntetést szabtak ki a bíróságok egy átlagemberre. A törvényi tényállás a következő a BTK. 365. paragrafusra szerint: 

Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot (…) alkalmaz (…), az rablás bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Azt, hogy Magyar Péter erőszakkal tulajdonította el a nagy értékű mobiltelefont, maga a politikus sem tagadta. Ráadásul az erőszak alkalmazását több szemtanú bizonyítja. 

Az egybehangzó vallomások szerint Magyar nemcsak megütötte a telefon tulajdonosát, de a tulajdonát képező készüléket szintén erőszak alkalmazásával kicsavarta, kitépte a kezéből. Így tehát a büntetőtényállás minden eleme megvalósult.

A rablást erőszakkal elkövető bűnözőkkel szemben a kialakult joggyakorlat szerint többnyire a lehető legszigorúbban szoktak eljárni a magyar bíróságok. A Magyar Péter által elkövetett bűncselekmény nagyon hasonlít például egy 2016-os rabláshoz, amikor egy 19 éves tolvaj a buszon erőszakkal elvette egy 14 éves kislány mobiltelefonját, lényegében Magyar Péterhez hasonlóan kitépte a kezéből. A gyanúsítottat gyorsított eljárásban, rablás vádjával 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Szintén emlékezetes eset volt 2022-ben, amikor egy 31 éves, budapesti férfi az 1-es villamoson és a megállókban telefonokat lopott gyanútlan emberektől. A tettes Magyar Péterhez hasonlóan kitépte, kicsavarta áldozatai kezéből a mobiltelefonjukat. Őt is börtönbüntetésre ítélték.

A Metropol által megkérdezett jogi szakértők szerint az erőszak megvalósulásához nincs szükség feltétlenül tényleges fizikai erőszakra, rablás már az is, ha szimplán megfenyegetik az elrabolt tárgy tulajdonosát. Ha a fenyegetést követően egyetlen dolgot is elvesznek a sértettől, a rablás megvalósul. Ha megütik a sértettet, ha fizikai erőszakot alkalmaznak vele szemben, az már súlyosbító tényező. Márpedig Magyar Péter esetében szemtanúk állítása és saját nyilatkozatai szerint is megvalósult a fizikai erőszak, nem csak szóbeli fenyegetésről volt szó! 

Magyar Péter nemcsak megütötte a telefon tulajdonosát, de erőszakkal, a kezéből kitépve tulajdonította el a telefont. Amit egyértelműen magához vett, beletette a zsebébe és kivitte a szórakozóhelyről.

Ráadásul ezután meg is rongálta más tulajdonát, hiszen, és ezt is több szemtanú ugyancsak egybehangzóan állítja, a készüléket a Lánchíd mellett a rakpartról bedobta a Dunába. 

A bíróságok, mivel megszaporodtak az ilyesfajta bűncselekmények, a megelőzés érdekében egyre többször szabnak ki végrehajtható szabadságvesztést, még akkor is, ha nem bűnismétlő visszaeső az elkövető. A Metropol által megkérdezett jogi szakértők szerint Magyar Péter esetében a rendelkezésre álló adatok, videók és tanúvallomások szerint halmazati büntetésként a rablás, garázdaság és rongálás miatt börtönbüntetés kiszabása lenne valószínűsíthető, ha Magyar Péter átlagember lenne. De neki eszébe sem jutott ez a rabláskor, védi ugyanis a brüsszeli mentelmi jog.

Így őrjöngött az agresszív baloldali Magyar

Magyar Péter másfél hete péntekre virradóra nagy mennyiségű szeszes ital elfogyasztása után órákon át folyamatosan agresszíven, garázda módon viselkedett egy felkapott pesti, belvárosi szórakozóhelyen. Több vendégbe belekötött, nőket zaklatott, visszautasíthatatlannak vélt ajánlatot tett nekik. Egy férfit meg is ütött. A történtekről a jelenlévők folyamatosan videófelvételeket is készítettek. 

Magyar Péter belekötött azokba is, akik telefonnal próbálták rögzíteni a Tisza párti politikus botrányos viselkedését. 

Verbális agresszióról, obszcén beszédről, vállalhatatlan viselkedésről számolt be több szemtanú, akik megerősítették, hogy Magyar erőszakkal elvette és zsebre tette az egyik vendég telefonját, amit később - ezt szintén többen látták - beledobott a Dunába.

 Magyar Péter négykézláb, egy táncoló hölgy lába között a padlón...

Videón is rögzítették, amint Magyar Péter négykézláb mászik a földön...

Miután kidobták a szórakozóhelyről, Magyar Péter bizonytalan léptekkel elindult a pesti rakpart felé.

Több szemtanú állítja, hogy az erőszakkal elvett nagy értékű telefont zsebéből elővéve, a rakpart lépcsőjéről bedobta a Dunába. 

Magyar egy több százezer forint értékű telefont tehetett tönkre. Később a rendőrség megtalálta a telefont.

Egy átlagember nem úszná meg

A fent történteket érdemes abból a szempontból is megnézni, hogy egy átlagember csak úgy nem úszhatná meg, hogy megüt valakit részegen, elveszi a telefonját, aztán a Dunába dobja. Magyar Pétert viszont védi a brüsszeli mentelmi jog, amögé bújik. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!