Lázár: Sokat segítenek a profi jogászok

Események

Lázár János sajtótájékoztatója
Lázár János
Vágólapra másolva!
Lázár János a Kormányinfón az Origo kérdésére azt mondta, hisz Kubatov Gábornak. Percről percre követtük a 42. Kormányinfót.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés
14:21
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Mi lesz a Facebook-adóval?

Új, innovatív adózási megoldásokon dolgozik a gazdasági tárca azért, hogy a Google és a Facebook is a hazai internetes társaságokkal egyenlő feltételek mellett vegyen részt a piaci versenyben. Megkérdezzük a minisztert, lesz-e Facebook-adó.

Jön a Google-adó Forrás: Google
14:26
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Kubatov és a választási iroda

„A választási irodánál felsorakozó fiatalembereket még csak látásból sem ismerem. Ők nem az FTC alkalmazottai" – mondta Kubatov Gábor. A Fidesz alelnöke azt is mondta, hogy nem beszélt Lázár Jánossal az NVI előtt történtekről, pedig a miniszter korábban beszélni akart vele.

Kubatov Gáborról is kérdezzük a minisztert Fotó: Marton Szilvia - Origo
14:34
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Megint késéssel kezdődik a Kormányinfó

A 42. Kormányinfó is késéssel kezdődik, de az újságírók már itt vannak. 

14:35
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lesz-e balhé március 15-én?

Arról is megkérdezzük Lázár Jánost, számít-e balhéra március 15-én

14:46
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán és Fico vétózott Brüsszelben

Lázár János a 42. Kormányinfón a bevándorlásról azt mondta, hogy kibontakozott egy nem túl színvonalas vita arról, hogy Orbán Viktor vétózott-e. A helyszínen szembesültek a miniszterelnök azzal, hogy Németország és Törökország egy különalkut kötöttek. Ötórás vita után döntött úgy Orbán Viktor és Robert Fico szlovák miniszterelnök, hogy el kell napolni a vitát.

A V4-ek összezártak Forrás: AFP/EUROPEAN-UNION/Enzo Zucchi
14:47
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: A török javaslat egy része támogatható

A Miniszterelnökség vezetője szerint a magyar és szlovák miniszterelnök kezdeményezte a vita felfüggesztését. Így jövő héten kerülhet pont az ügy végére, amikor ismét összeülnek a kormányfők. Lázár János szerint a törökök javaslata több támogatandó részt tartalmaz.  

14:49
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

A vízumkérdés nem fontos

Lázár János szerint az, hogy a törökök újabb 3 milliárd eurót kérnek, egyáltalán nem elvetendő szempont, de Szerbiának és Macedóniának is támogatást kell kapnia, mivel őket is erőteljesen sújtja a menekültválság. A vízumkérdés nem kulcsfontosságú dolog, mivel Magyarország és Törökország között már van ilyen megállapodás.

Migránsok a macedón-görög határnál Forrás: AFP/Robert Atanasovski
14:52
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Önálló magyar javaslatok jöhetnek

Szó sem lehet arról, hogy Ukrajna nem kaphat vízumkönnyítést, ha Törökország esetében fölmerül ilyen - mondta a miniszter. Lázár szerint a kvóták ügye a jövő héten ismét napirendre kerülhet, uniós színtéren továbbra is van támogatottsága a kötelező betelepítési kvótának. Ha az Európai Bizottság javaslatot tesz erre a jövő szerdán, akkor Magyarország önálló javaslatokkal él majd. 

14:54
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

A legfontosabb döntés

Lázár János a hétfői uniós csúcs egyik legfontosabb döntésének nevezte, hogy lezárták a nyugat-balkáni útvonalat. A magyar kormány már egy éve ezt javasolta - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

14:56
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Ezért hirdettek vészhelyzetet

A kormány azért hirdetett válsághelyzetet, mivel több ezren a Balkánon ragadtak. Az ő reakciójuk teljesen kiszámíthatatlan - mondta a miniszter. Lázár János szerint nem lehet tudni, hogy ezek az emberek milyen lépéseket tesznek, ha szembesülnek a határzárral. Megértjük az ellenzéki pártokat és a sajtót, de a biztonság ügyében nem lehet halogatni - mondta Lázár. 

14:57
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Még nem épül kerítés a román határon

Egyelőre nem épül határzár a román-magyar határon - jelentette be a miniszter. Lázár János arról is beszélt, hogy 174 ezer menedékkérelmet adtak be tavaly Magyarországon.

Katonák a magyar-szerb határnak a Horgos-Szeged vasútvonalhoz közeli szakaszán Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
14:59
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Befogadóállomásokat zárhatnak be

A keleti határok mentén a kormány mérlegeli a befogadóállomások bezárását, ez nem egy kötelező penzum, mert a települések aggodalmai érthetőek. Körmend és Szentgotthárd esetében a kormány felkészült arra, hogy ott ideiglenes őrizetet tudjanak biztosítani - mondta Lázár János. 

15:00
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Ha nem lenne kerítés, nagy baj lenne

A kerítés megépítése miatt szerencsére alig vannak bevándorlók Magyarországon, ami a magyar bevándorlási politika sikerét mutatja. Ha nem lenne kerítés, akkor nagy bajba kerülhettünk volna - mondta Lázár János. 

15:02
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

27 ezer hektárt árvereztek el

A földárverésekről azt mondta a miniszter, hogy azok rendezett körülmények között zajlanak. Hét nap alatt 27 ezer hektárt értékesítettek 38 milliárdos áron. További 127 ezer hektár értékesítése zajlik - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:04
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Átalakul a Klik

Palkovics László húsvét után teszi meg a konkrét javaslatait a közoktatás átalakítására - jelentette be a Miniszterelnökség vezetője. Azt kérik a tiltakozóktól, hogy tiszteljék meg a köznevelési kerekasztalt a részvételükkel. Lázár János azt mondta, a Kliken belül átalakítják az állami fenntartói munkát július 1-jétől. 

15:06
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Bürokráciacsökkentés az oktatásban

A kormány rendezi a nyugdíj előtt álló pedagógusok jövedelmét is 2017. január 1-jéig. Lázár János szerint láthatóan nem volt helyes, hogy az önkormányzatok megtartották a működtetés jogát.  Oktatási bürokráciacsökkentés következik.

15:09
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Jó helyzetben van a gazdaság

Lázár János azt mondta, hogy 2015-ben jól teljesített a gazdaság, ennek is köszönhető, hogy az államháztartás többletben van. Javul az adómorál, és több pénz folyik be az adókból, éppen ezért stabil helyzetben fut neki az ország a 2017-es költségvetés elkészítésének.

Forrás: Universal Robots
15:11
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

3000 ember értékelhet pályázatokat

A kormány eddig 4500 milliárd forintnyi pályázatot írt ki, és mostantól egy új pályázatértékelési rendszer jön létre. Lázár János azt mondta, hogy a pályázatokat állami szereplők fogják értékelni. Körülbelül 3000 állami alkalmazottra számítanak ebben az ügyben - mondta a miniszter. 

15:14
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

19 milliárd új rákgyógyszerekre

Lázár János azzal kapcsolatban, hogy az OEP miért nem fogad be új rákgyógyszereket, azt mondta, hogy 2015-ben 10 új hatóanyagot vezettek a piacra. Egyedi kérés alapján az új terápiák is hozzáférhetőek Magyarországon, az OEP minden esetben egyedi döntést hoz. 19 milliárd forintot költött tavaly erre az állam - mondta a miniszter.

Egyedi döntés alapján minden, nyugaton jóváhagyott gyógyszer beszerezhető Forrás: Cultura Creative/Jonathan Pow
15:17
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb kihívás

Lázár János szerint a magyar egészségügy egyik legnagyobb kihívása, hogy az új gyógykezelésekre hogyan fog reagálni. A másik kérdés, hogy a daganatos betegségek finanszírozása hogyan alakul majd. 

15:21
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Tíz nap alatt épülne új kerítés

Lázár János a migrációs válsághelyzet kihirdetését azzal indokolta, hogy nemcsak objektív feltételek esetén lehet kihirdetni a válsághelyzetet. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kormány elvetette az újabb kerítés megépítését a magyar-román határon, de azt egyébként 10 nap alatt fel tudnák építeni.

15:23
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Ezért épülhetnek új utak

Lázár János szerint indokolt lehet a magyar-szerb határszakasz megerősítése. Utakat azért kell építeni, mert esős időben a kerítés egy részét nem lehet megközelíteni. A védelemhez adott esetben áramra is szükség lehet - tette hozzá.

BTR-80 típusú páncélozott katonai harcjárművek járőröznek a magyar-szerb határnál, Mórahalom térségében Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
15:27
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Nem kommentál Lázár

Lázár János Áder János lépéséről azt mondta, a kormány tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. A postatörvény esetében a hatályát bírálja Áder. Az MNB-törvény kapcsán azt mondta a Miniszterelnökség vezetője, hogy a nyilvánossághoz fűződő érdek és az állam pénzügyi stabilitása áll szemben egymással. Ez egy jó vita - tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Bank székháza Fotó: Bielik István - Origo
15:30
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

A vita, hol van a nyilvánosság határa

Lázár János szerint az Alkotmánybíróságnak el kell döntenie, hol van a nyilvánosság határa. 

15:33
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Senki nem lobbizott

Lázár János szerint a kormány nem akar részt venni abban a vitában, ami kialakult az MNB-törvény kapcsán. Senki nem lobbizott az MNB-törvény kapcsán a miniszterelnöknél. 

15:35
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Március 15.

Március 15-én, Orbán Viktortól nem messze lesz egy ellenzéki tüntetés. Lázár János emlékeztetett: a rendőrség szerint nem szerencsés egymáshoz közel két, ellentétes rendezvényt engedélyezni. A bíróság ezt másképp gondolta, amit a kormány tiszteletben tart. Azt kérik az ellenzéki tüntetőktől, adjanak lehetőséget azoknak, akik Orbán Viktort szeretnék hallgatni és ugyanezt kérik az állami ünnepségre érkezőktől is.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Budapesten, a Múzeumkertben 2015. március 15-én Forrás: MTI/Kovács Tamás
15:36
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Kubatovnak hisz

Lázár Jánosnak nincs oka megkérdőjelezni Kubatov Gábor szavait, hogy nincs köze az NVI-nél történtekhez.

15:38
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Google-adó, Facebook-adó

Összeurópai megoldásra van szükség ahhoz, hogy a nagy internetes cégek, mint a Google és a Facebook adózását egységesítsék és rendezzék - mondta Lázár János.

15:39
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Ha nincs mutyi...

Ha nincs mutyi az Európai Bizottság és az Altus Zrt. között, akkor érthetetlen, miért nem hozzák nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenchez köthető cég uniós megbízási szerződését - mondta Lázár János. 

15:42
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Jó helyre kell, hogy menjenek a pénzek

Lázár János az új pályázati elbírálási rendszerről azt mondta: a kiszervezés megszüntetése egy nagyon fontos lépés a tisztánlátás miatt. 2014-2020 között nem a pénz elköltése a legfontosabb, hanem az, hogy jó helyre menjen. Ha ezek a pénzek nem jó helyre kerülnek, mint például bérkiegészítés, akkor az az ország számára hátrányos lesz - mondta a miniszter. 

15:45
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Régi tervét valósítja meg a kormány

Lázár János azt mondta a cafeteria-rendszer megszüntetéséről, hogy a kormány régi terve volt, hogy a juttatásokat készpénzesítik. A végleges döntést március végén-április elején hozhatja meg a kabinet.  

15:48
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Imázsfilmmel támogat Kecskemét

Lázár János szerint Kecskemét nem pénzzel, hanem egy imázsfilmmel járul hozzá a vizes-vb-hez. A polgármester nem sértett törvényt azzal, hogy hamarabb számlázták ki a film összegét, mint hogy a helyi testület szavazott volna.

15:50
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Erre nem tudott válaszolni Lázár

Lázár János nem tudott arra válaszolni, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal miért vizsgálja a Nemzeti Választási Iroda előtt történteket. 

15:53
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Kovács: Nem leszünk barátok

Kovács Zoltán kormányszóvivő a külföldi sajtóban megjelent, Magyarországot bíráló cikkekre azt mondta, hogy jelentős részük tárgyi tévedésektől hemzseg. Kollegiális a viszonyom a nyugati sajtóval, de nem leszünk barátok  - mondta Kovács Zoltán. 

15:55
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Nem lehet helyreigazítani

Kovács Zoltán szerint több nyugati országban nem lehet érvényesíteni a helyreigazítási ügyeket. Egyébként pedig semmi szégyenkezni valónk sincsen a hazai sajtószabadsági viszonyok miatt - mondta a kormányszóvivő. 

15:57
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Nagyon népszerű a közmunka?

A közmunkaprogramnak az lenne a lényege, hogy a benne lévők visszatérjenek a munkaerőpiacra - mondta Lázár János. Arról is beszélt, hogy vannak olyan térségek, ahol többen akarnak közmunkások lenni, mint egy vállalkozásnál dolgozni.

Közmunkások borsót szednek Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel működik a helyi plébánián. A héthektárnyi termőföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik, és a falu rászorulói között szétosztják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:00
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Átalakul a Hagyományok Háza

A háttérintézmények megszüntetéséről a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, a Hagyományok Háza hasonló besorolást kap, mint az Operaház. Három javaslatot tesz majd az asztalra Lázár János a köztisztviselői kar átalakítására a következő kormányüléseken.   

16:01
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Kifizető ügynökséget kap az állam

Egy kifizető ügynöksége lesz az államkincstár a magyar államnak - mondta Lázár János.

A Magyar Államkincstár Váci úti épülete Fotó: Hirling Bálint [origo]
16:03
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Ezért lett drágább a vizes-vb

A 2017-es vizes-vb költségeinek a növekedését részben az olimpiai felkészülés okozza, valamint hogy elvállaltuk a gyors rendezést, aminek érthető költségvonzata van - mondta a miniszter.

A Dagály Úszóaréna látványterve Forrás: Mob.hu
16:07
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenki az MNB-t üti

Lázár János szerint az egész magyar sajtó üti a nemzeti bankot a festményvásárlások miatt. A Miniszterelnökség vezetője szerint a másik oldalról viszont most éppen azért támadják az MNB-t, mert nem adnak elég pénzt a Pákh Imre tulajdonában lévő Munkácsy-képért, a Golgotáért.

Munkácsy Mihály Golgota című képe Forrás: Origo
16:09
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Az első félévben dönthetnek az új kórházról

Egyelőre nincsen megállapodás arról, mikor veszi át az állam a HÉV üzemeltetését a fővárostól - mondta a miniszter. Lázár nem tudta megmondani, mennyibe kerül majd az átvétel. Az új budapesti kórházról még az idei első félévben döntés születik majd - mondta a miniszter.   

16:12
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Kelenföld veheti át a Déli helyét

Budapesten nagymértékben növelni kell a zöldterületek arányát - mondta a miniszter. Lázár János szerint a Déli pályaudvar szerepét a Kelenföldi pályaudvar veheti át. Az utóbbit uniós pénzből fejleszthetik - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Csak idő kérdése, mikor döntenek a bontásról Forrás: Lantos Gábor
16:15
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: 2020 után is kaphatunk pénzt

Lázár János szerint 2020 után is kaphat uniós pénzeket Magyarország, pedig korábban úgy tűnt, semmit nem kapunk majd. Sok régi tagállam azt szeretné bebizonyítani, hogy a közép-európai országok rosszul használják föl az EU-s pénzeket. 

16:18
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Keveset kaptak a magyar oligarchák

Lázár János szerint az elmúlt uniós ciklusban Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Simicska Lajos és Tiborcz István cégei csupán az uniós források 1-1,7 százalékát kapták meg. A Soros-pénzből fenntartott civil szervezetek számára pedig az a transzparencia, ha nem a magyar cégek nyerik meg a pályázatokat.

A magyar cégek az uniós források töredékéhez jutottak csak hozzá - mondta Lázár János Forrás: MTI/Bugány János
16:21
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem kell lemondania Trócsányinak

Lázár János szerint nemcsak Matolcsy György tevékenységét, hanem a korábbi jegybankelnökök tevékenységét is vizsgálni kell. A Miniszterelnökség vezetője szerint Trócsányi Lászlónak nem kell lemondania azért, mert a nevével is fémjelzett ügyvédi iroda állami megbízásokhoz jut, mivel Trócsányi Lászlónak jelenleg nincs kapcsolata a korábbi ügyvédi irodájával.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:23
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Jót tesznek a profi jogászok

A Miniszterelnökség vezetője szerint az, hogy egy minisztériumot gyakorló profi jogászok vezetnek, az jót tesz az országnak. Ez többek között a különféle kötelezettségszegési eljárásokban nyilvánul meg, mivel a profi jogászok rengeteget spórolnak meg az országnak - mondta Lázár. 

16:28
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Kevesen vállalják a magáncsődöt

Lázár János szerint meg kell vizsgálni, hogyan működik a magáncsőd intézménye. Aki a magáncsőd intézményébe bekerül, az pénzügyi gondnokság alá helyezi magát, nagyon kevesen vállalják ezt. A költségvetés elfogadása után vizsgálhatják felül a magáncsőd intézményét - mondta a miniszter.

Akinek maradt még mozgástere, próbálja elkerülni a magáncsődöt Forrás: AFP/Torsten Silz
16:31
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Komoly érvek voltak mellettük

Lázár János szerint komoly érvek szóltak a mellett, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát bízták meg, egyébként sincsen kötelező megbízásuk. Régóta dolgozom velük, és ezért teljes mértékben megbízom bennük - fogalmazott a miniszter.

16:34
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Nincsenek formalizált szabályok

Ismét előkerült, hogy ki vétózott Brüsszelben. A kormányszóvivő szerint Orbán vétózott. Lázár szerint a tanácsi ülésen kollegiális hangulatban dolgoznak, és nincsenek formalizált szabályok. A külföldi sajtó is azt írta, hogy Orbán és a V4-ek vétóztak - tette hozzá. 

16:35
március 10, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a 42. Kormányinfó.