Mutatjuk a legfrissebb híreket a hazai koronavírus-helyzetről

Események

koronavírus korona vírus fertőzés betegség járvány fertőtlenítés védőruha maszk bevásárlás SPAR áruház
szupermarket 
Budapest
Vágólapra másolva!
Délelőtt ismételten beszámol az Operatív Törzs a koronavírus-helyzet magyarországi alakulásáról. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
12:45
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Tovább lassult a járvány terjedése Magyarországon, 525 az azonosított koronavírusos esetek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és meghalt négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg. Mind a négy személy szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedett, írja a kormányzati tájékoztató portál. 40 főre emelkedett a gyógyultak száma is. Lassult a járvány terjedése.

12:52
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Elengedhetetlen a megelőzés, otthon kell maradni

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Ahogy az eddig meghalt emberek adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. 

12:57
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Varga Mihály: Életeket menthetünk, ha otthon maradunk - videó

Életeket menthetünk azzal, ha otthon maradunk és betartjuk a szabályokat a koronavírus elleni küzdelemben - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter abban a videóban, amit Facebook-oldalalára töltött fel.

13:13
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Folyamatosak az ellenőrzések

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy folyamatosan monitorozzák a rendkívüli intézkedések eredményességét. 

13:15
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Újabb védőfelszerelések érkeztek

Kiss Róbert elmondta, hogy több járat érkezett a repülőtérre egészségügyi felszerelésekkel, Összesen három gép érkezett maszkokkal és más védőfelszerelésekkel. Várhatóan szerdán még három gép érkezik - tette hozzá. 

13:17
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Már közel 10 ezer hatósági házi karantén van

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy sokan együttműködnek a hatóságokkal, de sajnos volt olyan, hogy rendőri felszólítás ellenére nem engedelmeskedtek az illetők. 956 figyelmeztetés, 49 fővel szemben helyszíni bírság, míg 103 emberrel szemben szabálysértési eljárás indult. Közel 10 ezer esetben hoztak létre hatósági házi karantént, ennek kapcsán 332 esetben kellett feljelentést tenni, mert megszegték a szabályokat - mondta Kiss Róbert. 

13:19
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Könnyítések a határokon

Kiss Róbert elmondta, hogy a határokon könnyítő intézkedések történtek. Osztrák viszonylatban minden eddig megnyitott határon biztosítják az ingázást - tette hozzá. Jelentős könnyítés, hogy az ingázók esetében nem lesz hatósági házi karantén. Szlovákia esetében is történtek könnyítések. Az eddigi személyforgalmi határokon a teherforgalmat is engedélyezik - mondta a rendőr alezredes. 

13:20
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

27 fővel szemben intézkedtek rémhírterjesztés miatt

Kiss Róbert elmondta, hogy a szlovákiai viszonylatban munkaügyi igazolás kell a belépéshez. Fennakadások Tompa, Ártánd és Csanádpalota tekintetében vannak jelenleg - mondta Kiss Róbert. Ezidáig 112 büntetőeljárás indult a koronavírus-járvány ügyében, ebből 27 fővel szemben intézkedtek rémhírterjesztés miatt. 

13:22
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Müller Cecília: Nincsen ugrásszerű növekedés a betegség terjedésében

A fertőzés mértékének a növekedése egyenletes, ez biztató, mert nincsen ugrásszerű növekedés - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a fertőzöttek csupán egy-két embernek adják át a betegséget. Az ugrásszerű növekedés elmaradása a bevezetett intézkedéseknek köszönhető - tette hozzá. 

13:24
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Igazolódni látszanak a korábbi kijelentések

A meghaltak átlagéletkora 73 év - mondta Müller Cecília. Igazolódni látszik az a kijelentés, hogy az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érinti legsúlyosabban a vírus - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Mindenki elkaphatja a vírust, az egész ország minden megyéjében és bármelyik településen jelen van a vírus - tette hozzá.

13:26
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

A járvány nem ismer földrajzi határokat

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a megyei adatokat a hitelesség miatt tették nyilvánossá. A sűrűn lakott területeken az esetszámok lényegesen magasabbak. A járvány nem ismer földrajzi határokat - tette hozzá. 

13:29
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Így néz ki a fertőzöttek megoszlása

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a regisztrált fertőzöttek (525) 25 százaléka tünetmentes, 35 százalék enyhe tüneteket produkált, míg 5 százaléka lélegeztetőgépen van most. 40-en már gyógyultan távoztak - tette hozzá.   

13:32
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Így tegyenek a dolgozni járók

Müller Cecília arról is beszélt, hogy azok, akik dolgozni járnak, azok is élhetnek egy háztartásban krónikus betegekkel. A dolgozni járók nagyon szigorúan tartsanak be minden szabályt, folyamatosan fertőtlenítsék a kezüket. Úgy kezeljük ezt a helyzetet, mintha mi lennénk fertőzöttek, és így is járjunk el - tette hozzá. Érdemes külön kezelni azt a ruhaneműt és tárgyakat, amikkel az utcán vagyunk. 

13:34
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos a takarításban a vírusölő szerek használata

Müller Cecília arról is beszélt, hogy vírusölő fertőtlenítőt használjon mindenki a lakása esetében is. 

13:36
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Nem jelentenek semmi veszélyt azok, akik elhagyták a karantént

Aki két hétig hatósági házi karanténban volt, az túl van azon a lappangási időszakon, ami után már nem jelentenek semmi veszélyt a közösségre - mondta Müller Cecília. Természetesen nekik is minden higiéniai szabályt be kell tartaniuk - tette hozzá.  

13:37
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Lehet csomagot küldeni a kórházban lévő hozzátartozónak

Müller Cecília kérdésre azt is mondta, hogy a leterhelt kórházi személyzet nem tud mindig a hozzátartozók rendelkezésére állni. Csomagot természetesen lehet küldeni, de azt személyesen továbbra sem lehet átadni - mondta. 

13:39
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Csak így közlekedhetnek a tehergépjárművek Magyarországon

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a nemzetközi teherforgalomra vonatkozó szabályokat folyamatosan ellenőrzik. Csak meghatározott időpontban léphetnek be Magyarországra, csak a kijelölt pihenőkben állhatnak meg, és csak egyfajta útvonalon közlekedhetnek - tette hozzá. 

13:41
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Így érdemes kezelni a szemetet

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a szemétkezelés esetében dupla falú zacskóban gyűjtsék a fertőzött személyek a szemetet. Pusztán az állásban kiszárad a vírus, és elveszlik a fertőzőképessége.

13:44
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Egy nagyon érdekes esetről beszélt Müller Cecília

Az Operatív Törzs nem szabályozhatja a fővárosi parkolási díjakat, így az ingyenességet sem tudja biztosítani - mondta Kiss Róbert.  Müller Cecília egy másik kérdésre azt mondta, hogy volt olyan beteg, aki lélegeztetőgépen volt, amikor elkapta a vírust, majd meggyógyult, de sajnos továbbra is lélegeztetőgépen van. 

13:46
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Betartják az adatkezelés szabályait

Müller Cecília arról is beszélt, hogy számosan vannak Magyarországon azon fertőzöttek, akiket laboratóriumi módon nem igazoltak. Az adatkezelés szabályai szerint járnak el a halottak adatai esetében, és nem köthetőek egy-egy személyhez - tette hozzá. 

13:49
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Folyamatos az egészségügyi védőfelszerelések elosztása

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, hogy a legrövidebb időn belül intézkedik az operatív törzs arról, hogy a beérkező egészségügyi védőfelszereléseket elosszák. A kiosztás jelenleg is folyamatos. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosok számára már korábban osztottak ki védőfelszerelést. Ez a kiosztott felszerelés biztosan fogyóban van. Sokan nem is tartottak igényt ilyen felszerelésre - tette hozzá. 

13:51
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

A háziorvosok is folyamatosan kapják a védőfelszereléseket

Müller Cecília arról is beszélt, hogy van olyan háziorvos, akinél több liter fertőtlenítő van elraktározva, és van olyan háziorvos, aki civil ruhában dolgozik. Folyamatos a védőfelszerelések eljuttatása a számukra is. 

13:53
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

A tömeges megbetegedés időszakára készülnek a hatóságok, ezért nem terveznek enyhítő lépéseket

Az a magyar, aki Tirolból hazatért, és van igazolása az osztrák hatóságoktól, annak nem kell hatósági házi karanténba mennie - mondta Müller Cecília. A tömeges megbetegedés időszakára készülnek a hatóságok, ezért nem terveznek enyhítő lépéseket - tette hozzá. Zajlik a felkészülés, és a cél, hogy ha megugrik a megbetegedések száma, akkor mindenkinek jusson ellátás.  

13:56
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Ez egy nagyon jó hír lenne Magyarország számára

Müller Cecília arról is beszélt, hogy minden krónikus megbetegedésben szenvedő és életkora miatt sérülékeny csoport magas kockázatnak van kitéve. A BCG oltásról van egy elképzelés, hogy erősítené a szervezet immunvédekezését, de ez csak egy kísérleti kutatás. Amennyiben ez igazolttá válna, akkor a lakosság nagyon jó helyzetben lenne, mert 1953 óta ez kötelező oltás - mondta Müller Cecília.  

13:58
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

A saját szervezetünket a helyes táplálkozással és mozgással lehet erősíteni

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy minden olyan intézkedés, ami elvágja a fertőző betegség láncát, az mind hozzájárul a sikeres védekezéshez. A saját szervezetünket a helyes táplálkozással és mozgással lehet erősíteni - tette hozzá. 

14:00
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos a gyakori szellőztetés

Extrém esetben 11 órát is életben tudott maradni a koronavírus, de ez csak egyszer történt meg. Nagyon fontos a gyakori szellőztetés minden helyiségben, és tartsuk meg a szociális távolságot - mondta Müller Cecília. Egyelőre nem lehet pontosan megválaszolni, hogy mennyi ideig ad védettséget a koronavírus-fertőzésen átesetteknek a betegség. 

14:03
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Meg kell tartani a tömegközlekedésben is a 1,5 méteres távolságot

A tömegközlekedési eszközökön is meg kell tartani a 1,5 méteres távolságot - mondta Müller Cecília. Már korábban elrendelték a vírusos tüdőgyulladásban szenvedőknél a koronavírus-vizsgálatot. Az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki olyan megbetegedést, amit a koronavírus okozna - tette hozzá. 

14:04
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Müller Cecília: A lehető legrosszabb forgatókönyvre is felkészültünk

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a kórházakat egy ütemterv szerint készítik fel a tömeges megbetegedés időszakára. A lehető legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek - tette hozzá. 

14:05
április 01, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk!