Megtalálták a legrégebbi, 1935-ben készült hangoskönyvet

hanglemez lejátszó zene
A vinyl record plays on a record player at the vinyl record shop 'Black Plastic' in Dortmund, Germany, 13 April 2016. Numerous record shops in the area are staging the so-called 'Record Store Day 2016' event offering music fans and collectors limited editions of exclusive vinyl records. Photo: Ina Fassbender/dpa
Vágólapra másolva!
A valaha rögzített első teljes hangoskönyv különleges példánya került elő Kanadában. A négy hanglemezből álló kollekciót 1935-ben vették fel, Joseph Conrad Tájfun című regénye hallható rajta.
Vágólapra másolva!

A brit Vakok Királyi Nemzeti Intézete (RNIB) jelenleg 25 ezer digitálisan letölthető felvétellel rendelkezik, és 1935-ben kezdett hangoskönyveket készíteni még hanglemez formájában. A hangoskönyvek eredetileg az első világháborúban megvakult veteránok számára készültek. A feltételezések szerint a Tájfun-t is egy egykori katona vihette magával Kanadába - írja a Guardian.

Az elveszettnek hitt felvétel akkor került elő, amikor Matthew Rubery, a londoni Queen Mary Egyetem modernirodalom-professzora kutatást kezdett új, a hangoskönyvekről szóló könyvéhez. Egy régi lemezeket gyűjtő kanadai férfi vette fel vele a kapcsolatot, és elmondta, hogy szert tett a Tájfun-kollekcióra, de

egészen addig nem tudta, hogy mennyire különlegesek a lemezek,

amíg nem hallott Rubery munkájáról.

A The Untold Story of the Talking Book (A beszélő könyvek el nem mondott története) című kötetet novemberben jelentette meg a Harvard Egyetem kiadója. A szerző ennek kapcsán arról beszélt, hogy már feladta a reményt, hogy valaha a felvétel nyomára bukkan.

- mondta Rubery.

Több hangoskönyvet a legkorábbi kiadványok közül továbbra is keresnek. A Guardian arról ír, hogy a hanglemez formájában kiadott könyvek kiválasztása egyébként vitákat okozott a korban: sokan cenzúrát emlegettek, mert a túlzottan profán, szexualitást vagy erőszakot tartalmazó művek felvételét visszautasították.