Magyarországra jön a tragédia után az Alekszandrov-együttes

tu-154 repülő balset fekete tenger
A picture shows a portrait of Valery Khalilov, Chief conductor and artistic director of Alexandrov song and dance ensemble placed next to candles at the home stage building of the Alexandrov Ensemble (The Red Army Choir), in Moscow, on December 25, 2016, after a Russian military plane which included dozens of Red Army Choir members crashed. The Russian military plane crashed on its way to Syria on December 25, with no sign of survivors among the 92 onboard, who included dozens of Red Army Choir members heading to celebrate the New Year with troops. Russia's defence ministry said a body had been recovered from the Black Sea. / AFP PHOTO / ALEXANDER UTKIN
Vágólapra másolva!
A repülőszerencsétlenségben tagjainak egyharmadát elvesztő Alekszandrov-együttes február 23-án ad először koncertet a tragédia óta, május 28-án pedig Budapesten is fellépnek.
Vágólapra másolva!

Tavaly december végén zuhant le az Orosz Honvédelmi Minisztérium repülőgépe, fedélzetén az Alekszandrov-kórus 64 tagjával és karmesterével, akik közül senki sem élte túl a katasztrófát. Nem sokkal a tragédia után bejelentették, hogy ezzel nem ér véget az együttes története: énekeseket toboroznak és új karmestert vesznek fel, hogy az Alekszandrov tovább működhessen. "Az együttes talpra fog állni, mindenáron" – mondta Oroszország kulturális minisztere, Vlagyimir Megyinszkij.

Az újjáalakult együttes február 23-án, a honvédők napja alkalmából ad koncertet a Kremlben, majd tavaszi, európai turnéján a Papp László Sportarénában is fellép.

Az oroszországi fegyveres erők hivatalos ének- és táncegyüttesének repertoárja az orosz népdaloktól az egyházi énekeken és operaáriákon át a popzenéig terjed. Az együttest férfikórus, női és férfi szólóénekesek, zenészek és táncosok alkotják.

Az 1928-ban alakult Alekszandrov-együttest a kezdetekben 12 katona – egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista – alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov zeneprofesszor vezetésével, aki később az együttes névadója lett. Az együttes fennállása óta több mint hetven országban koncertezett, Magyarországon 1965-ben jártak először.

Alekszandrov-kórus: hogyan tovább a tragédia után?