Másfél milliárd forint jogdíjat osztanak szét itthon a zenészek között

Vágólapra másolva!
Másfél milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint hatvanötezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ez az nagyjából 25 százalékkal haladja meg a tavalyi kifizetés mértékét.
Vágólapra másolva!

Csaknem 25 százalékkal több jogdíjat kapnak a magyar és külföldi zenészek, mint tavaly. Idén másfél milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint hatvanötezer zenésznek az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). A 2019. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási (játszási) és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A legtöbb jogdíjat magyar zenészek kapják. A kifizetési lista dobogóján három magyar művész áll, a második helyezett egy női előadó. Az EJI több mint tízmillió elhangzás feldolgozása után

a tavalyinál csaknem 300 millió forinttal több rádiós játszási jogdíjat fizet ki.

Mintegy száz előadóművész kap egymillió forint feletti jogdíjat, a legmagasabb egy előadónak járó összeg pedig megközelíti a hétmillió forintot. A legtöbbet játszott tíz felvételt készítő együttes jogdíja összesen eléri a 41 millió forintot. Jelentősen emelkedett tavalyhoz képest a háttérzenei felhasználások után kifizetett jogdíj összege is: több mint 300 millió elhangzás alapján csaknem 52 millió forintot kapnak az előadók az EJI-től ezen a címen. A jogdíjból mintegy 30 ezer zenész részesül.

A hazai előadóművészek hangfelvételeinek háttérzenei részesedése évről évre határozott növekedést mutat,

a kereskedelmi egységek és vendéglátóhelyek sok magyar felvételt játszanak. A tendenciát jól mutatja, hogy az első külföldi előadó a lejátszási lista 176. helyére fért csak fel, mintegy 34 ezerszer lejátszott dallal, ezzel szemben nyolc olyan magyar előadó által játszott felvétel is volt, amelyekkel több mint százezer alkalommal találkozhatott a közönség.

A legmagasabb háttérzenei jogdíj meghaladta az egymillió forintot, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó több mint hétmillió forintot kap. A meghosszabbított védelmi idejű jogdíjat az ötven évnél régebbi hangfelvételek után fizeti meg a kiadó, és azoknak az előadóművészeknek jár, akik a kiadótól annak idején csak egyszeri díjazásban részesültek. A jogdíjkifizetés mintegy kilencszáz, már kevésbé aktív előadó számára biztosít bevételt, egy művész jogdíja ebben az esetben is meghaladta az egymillió forintot.