Meghalt Prága egyik leghíresebb épületének tervezője

The Dancing House In Prague The Dancing House NurPhoto human interest Prague Croatian-Czech architect Vlado Miluni? Frank Gehry Vltava river Czech Republic Oscar Gonzalez deconstructivist building View Nationale-Nederlanden collaboration August Daytime ou
View of The Dancing House is a deconstructivist building from Nationale-Nederlanden, designed by the Croatian-Czech architect Vlado Miluni? in collaboration with Frank Gehry facing the Vltava river. The building was designed in 1992. in Prague, Czech Republic, on August 5, 2022. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto) (Photo by Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nyolcvanegy évesen elhunyt Vlado Milunic horvát származású cseh építész, a prágai Táncoló Ház társtervezője - jelentette vasárnap a cseh média a családra hivatkozva anélkül, hogy kitért volna a halál okára vagy pontos időpontjára.
Vágólapra másolva!

Az eleinte sok vitát kiváltó, de napjainkra elfogadottá, sőt Prága egyik jelképévé és fő idegenforgalmi látnivalójává vált, a Moldva folyó partján dekonstruktivista stílusban emelt irodaépületet Milunic együtt tervezte Frank Gehry világhírű kanadai-amerikai sztárépítésszel.

Az 1996-ban átadott extravagáns épület egy táncoló párt formáz, ezért a Ginger és Fred becenevet kapta a prágaiaktól.

A számos díjat elnyerő ház két összefonódó kerek toronyból áll, az egyik meglehetősen statikus, a másik oldala dinamikus. Milunic szerint a két rész olyan, mint egy párbeszéd két résztvevője, mint a feszültségben a plusz és a mínusz, vagy a jin és a jang, a férfi és a nő.

A Táncoló Ház Forrás: NurPhoto via AFP/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Vlado (Vladimir) Milunic Zágrábban született, és 16 éves volt, amikor szülei elhagyták Jugoszláviát a politikai tisztogatásoktól tartva. A Prágai Műegyetemen tanult építészetet. Ő tervezte a Hvezda (Csillag) prágai lakónegyedet, több idős- és gyermekotthont, de részt vett a sanghaji úgynevezett Cseh Negyed építésében is.

A Táncoló Ház létrejöttében szerepet játszott Václav Havel néhai csehszlovák ellenzéki drámaíró, későbbi cseh elnök is.

Milunovicékat a csehszlovák hatóságok az 1980-as években egy, a Havel-családtól 1948-ban kisajátított prágai ház egyik lakásában szállásolták el, és mivel Havelék továbbra is az épületben laktak, Milunovic és Havel együtt vitatta meg, miként lehetne beépíteni a háború végi bombázás óta üresen álló szomszédos telket egy művészeti központtal. Havelnek jelentős szerepe volt az erősen vitatott építészeti terv elfogadtatásában is.