Az alkoholfogyasztás a hasnyálmirigy egyik legnagyobb ellensége

Vágólapra másolva!
A hasnyálmirigy igen fontos szervünk, számos enzim, és hormon kiválasztása a feladata. Amilyen kicsi, olyan nagy gondot okozhat, ha megbetegszik. Ez többek között a túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhetően fordulhat elő.
Vágólapra másolva!

A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt, fehéres-rózsaszínű mirigyes szerv, amely a hasüreg hátsó falán, az L1-L2 csigolya magasságában helyezkedik el. A hasnyálmirigy belső és külső elválasztású szervként is egyaránt működik. Külső elválasztású mirigyei emésztőnedvet termelnek, mely a táplálékkal bekerülő fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásához szükséges enzimeket tartalmazza. Belső elválasztású részei termelik az inzulint, ami nélkülözhetetlen a vércukorszint szabályozáshoz. A hasnyálmirigy megbetegedései jellemzően gyulladásos vagy daganatos eredetűek lehetnek.


Az alkohol a hasnyálmirigy ellensége


Hasnyálmirigy-gyulladást (orvosi nevén pancreatitiszt) általában olyan kóros állapot okoz, amelynek során az itt termelt emésztőenzimek nem a megszokott úton - egy vezetéken át - távoznak a vékonybél irányába, hanem helyben aktiválódnak és károsítják a hasnyálmirigy saját szövetét. A mirigy fehérje-állományába jutott enzimek gyulladást és pusztulást okoznak a mirigyben és a környező zsírszövetben, sőt súlyos esetben az erek falát károsítva vérzéseket is okozhatnak.


A heveny hasnyálmirigy-gyulladás két leggyakoribb kiváltó oka az epekő-betegség, illetve a nagymértékű alkoholfogyasztás. Sokkal ritkábban áll a háttérben valamilyen anyagcsere-zavar (pl. a kalcium vagy a zsírok normálisnál magasabb szintje a vérben), fertőző megbetegedés (mumpsz), sérülés vagy gyógyszer-mellékhatás.


A hasnyálmirigy megbetegedése más szervek működésére is kihat. Így pl. súlyos heveny gyulladás esetén a hasüregben vagy a mellkasban folyadék szaporodhat fel, légzési rendellenesség, illetve a szív működésbeli eltérései alakulhatnak ki. További szövődményként bélelzáródás, valamint a veseműködés zavara jöhet létre. Ritkán, nagyon heves lefolyás esetén a hasnyálmirigy egy része el is halhat a gyulladás következtében. Amennyiben az elhalt terület baktériumokkal fertőződik, életveszélyes, azonnali kezelést igénylő kórkép jön létre.


"Mindezek együttesen akár vérkeringési sokk kialakulását is okozhatják. Utóbbi a vérnyomás leesése miatt szédüléssel, tudatzavarral, sőt eszméletvesztéssel járhat és kezelés nélkül akár halálos is lehet." - mondja a belgyógyász szakorvos.


Fontos a korai diagnózis


Mint sok más szerv, a hasnyálmirigy állománya is képes tumoros elfajulást mutatni. Kialakulásának pontos okát nem ismeri az orvostudomány, gyakoribb az erős dohányosoknál, illetve az alkoholt nagyobb mennyiségben fogyasztóknál, és a cukorbetegek esetében. A hasnyálmirigy-daganat lehet egy idült hasnyálmirigy-gyulladás következménye is. A hasnyálmirigyrák a negyedik leggyakoribb daganat-fajta (hazánkban az ötödik leggyakoribb a statisztikák szerint), kockázata az életkorral növekszik.


A hasnyálmirigy-daganat tünetei lehet a gyengeség, étvágytalanság, hirtelen fogyás, fáradékonyság, sárgaság, cukorbetegség. A hasnyálmirigy-daganatok 80 százaléka felismerésekor már nem operálható.