"Nem akartam felnőni" - 11 évesen 23 kg volt az anorexiás kislány

Vágólapra másolva!
Évről évre emelkedik az anorexiások száma, köztük egyre több a kiskorú. A szülők egyre hamarabb kezdhetnek aggódni, hiszen nem ritka a 6 éves anorexiás sem.
Vágólapra másolva!

Bryony Filcker csak 11 éves volt, mikor súlyos anorexiával kórházba került, alig volt 23 kg. Még egy pohár narancslevet sem mert meginni, mivel attól félt, hogy túl sok cukor van benne. 2006-ban hat hónapot töltött egy kórházban, közel az otthonához, Exmouth-ban. Állapota fokozatosan javulni kezdett és híznia is sikerült. "Nem igazán akartam felnőni, azt hittem, ha kevesebbet eszem vagy egyáltalán nem eszem, akkor nem leszek öregebb" - mondta Bryony. Az édesanyja Jacqui Flicker, aki védőnő, elmondta, hogy Bryony hónapokig éheztette magát. "Bryony nem volt beteges, teljesen megtévesztett. Következetesen visszautasította az ételt" - tette hozzá az anya.


Egyre fiatalabb lányok lesznek anorexiások, sokuk még a serdülőkort sem éri el. Vannak, akik olyan rossz állapotba kerülnek, hogy mesterségesen kell őket táplálni. A 15 és 19 év közötti lányok esetében több mint 15 százalékkal emelkedett a kórházba kerülő anorexiások száma.


Többnyire a háziorvosok sem ismerik fel elég hamar a vészjeleket, ezért fordulhat elő, hogy sok esetben a lányok életveszélyesen vékonyra éheztetik magukat. A National Health Service adatai szerint tavaly 2579 ember került kórházba evészavar következtében. Aggasztó, hogy közülük a kilenc év alattiak száma egyre jobban növekszik. Sőt, már egyre gyakrabban találkoznak az orvosok akár hat éves anorexiás gyerekekkel is.


A szakértők a "nullás méret kultúrát" hibáztatják, amikor is egyre több fiatal lány szeretne a sztárokra hasonlítani és beleférni a nullás méretű ruhákba. Többségük megszállottan éhezteti magát és akkor is kövérnek látja a tükörképét, ha már csontsovány. Az anorexiások barátaik és a családjuk előtt is nagyon jól titkolják betegségüket. Így érthető, ha a háziorvosok is csak nehezen ismerik fel a betegséget.


Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy egyre több fiatal nő teszi kockára az egészségét a tejtermék és proteinmentes diétával, mivel ez többnyire vérszegénységhez és egyéb hiánybetegségekhez vezet. Hivatalos kutatások szerint egyre kevesebb szelént és magnéziumot is fogyasztunk, ami miatt kialakulhat álmatlanság, súlyos fejfájás és hangulati ingadozás is.