Olvasson matematikát!

Vágólapra másolva!
A Typotex Kiadó matematikai témájú kiadványainak ajánlója.
Vágólapra másolva!

Laczkovich Miklós
Sejtés és bizonyítás

A könyv miniatűr bevezetés a matematika legkülönbözőbb területeibe, valamint jelentősebb és érdekesebb, de egyúttal könnyen hozzáférhető eredményeibe és módszereibe, ami azonban nem jelent elemit is - a könyv valódi, mély tételeket kínál teljes bizonyításokkal. Jóllehet a szerző a számelmélet, az algebra és a geometria legkülönbözőbb területeinek kérdéseit tárgyalja, a középpontjában a valós számrendszerek és a mérték problémája áll.

Rényi Alfréd
Ars Mathematica

Egy kötetbe gyűjtöttük össze Rényi Alfréd Dialógusok a matematikáról, Levelek a valószínűségről, Napló az információelméletről címen külön-külön egykor könyv alakban már megjelent népszerűsítő írásait. Fontosnak tartjuk, hogy ezekhez a művekhez a mai fiatalok is hozzájussanak, ugyanis az idősebb generáció soraiból számtalan matematikus, mérnök és tanár figyelmét, sokuknak pályáját fordították a matematika felé Rényi említett írásai. A szerző ugyanis kiváló népszerűsítő író volt, aki rendhagyó formában, a görög hagyományokhoz visszanyúlva közelített tárgyához, s a szellemóriás ereje süt át sorain. Az írások cseppet sem veszítettek aktualitásukból, a valószínűség és az információelmélet egyre nagyobb szerepet kap korunkban. A kötet címadó írása egyben bevezető is, amelyben Rényi kutatói és pedagógusi hitvallásáról olvashatunk.

Reuben Hersch
A matematika természete
Reuben Hershnek egy - Paul Davies-szel közösen írt - könyve már megjelent magyarul a Matematika élménye címmel. Olvasói jól ismerik Hersh briliáns stílusát, az írásából átsütő szeretetet kedvenc tárgya iránt. Ebben az újabb művében a matematika egy teljesen új felfogását fejti ki, melyet ő humanista felfogásnak, vagy egyszerűen humanizmusnak nevez.
A szerző igazán provokatív kijelentés mellett érvel: a matematika - állítja - szocio-kulturális termék, mint minden más szellemi objektum. E humanista antiplatonista felfogás teljesen új megvilágítását adja mind a matematika eddigi történetének, a tudománytörténetnek és filozófiának.

Keith Devlin
Matematika: a láthatatlan megjelenítése
A matematika nem csupán egy száraz, unalmas tantárgy az iskolában, hanem gazdag élettel teli tudomány, amely átszövi egész életünket és mindennapjainkat. Ezt bizonyítja a korábbi könyveivel számos díjat nyert szerző legújabb munkájában.