Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Egyre súlyosabb a helyzet, a Hamász terroristái véres támadásra készülhetnek

Események

Szderót, 2023. november 18.
Izraeli zászló lobog az  egyik megrongálódott épületen a Gázai övezet egyik településén a dél-izraeli Szderótban készült képen 2023. november 18-án készített képen. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-
Szderót, 2023. november 18. Izraeli zászló lobog az egyik megrongálódott épületen a Gázai övezet egyik településén a dél-izraeli Szderótban készült képen 2023. november 18-án készített képen. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Ariel Schalit
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 44. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
07:33
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:36
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs megállapodás a tűzszünetről

Izrael és a Hamász még nem jutott megállapodásra az ideiglenes tűzszünetről - állítja a Fehér Ház.

Az Egyesült Államok továbbra is azon dolgozik, hogy a két fél között létrejöjjön a megállapodás - közölte a Biden-kormányzat szóvivője.

Ez azután történt, hogy a The Washington Post szombaton korábban arról számolt be, hogy katari közvetítéssel megállapodás született Izrael és a Hamász között egy ötnapos tűzszünetről, 50 vagy több túszért cserébe.

"Még nincs alku, de továbbra is keményen dolgozunk az alku eléréséért" - mondta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közleményében. (Sky News)

07:43
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Százak menekülnek a gázai kórházból

Több száz ember menekült gyalog a Shifa kórházból lövöldözés közepette, miközben tankok és bulldózerek haladtak át a területen - írta a Sky News. 

08:52
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO ki akarja üríteni az al-Sifa kórházat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy tervet dolgoz ki a gázai al-Sifa kórház kiürítésére, amelyet a "halál övezetének" nevezett.

"A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására" - derült ki a szervezet közleményéből.

Az al-Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórháza, amely az izraeli támadások célpontja, "a halál zónájává" vált - közölte a WHO, amely evakuálásra szólított fel, mivel az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit az ostromlott területen.

Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket. A hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.

09:43
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tűzharc az izraeli-libanoni határon

Rakétákkal támadta a Hezbollah fegyvereseit az izraeli hadsereg, azt követően, hogy a terrorszervezet aknavetőkkel támadott észak-izraeli területet – írta a Sky News.

11:32
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyien haltak meg a palesztinok szerint

A Gázai övezetben megölt palesztinok száma a háború kezdete óta 12 300-ra emelkedett a Hamász hatóságai szerint.

Mintegy 30 ezren megsebesültek - közölte szombat este a gázai kormány sajtóirodája.

11:55
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

A hútik az izraeli hajókat támadják

Az Iránnal szövetséges jemeni Húti-hadsereg szóvivője, Yahya Sarea vasárnap azt mondta, hogy a csoport Telegram-csatornája szerint célba vesznek minden olyan hajót, amely izraeli cégek tulajdonában van vagy izraeli zászlót visel, illetve amelyet izraeli cégek üzemeltetnek - írja az izraeli média.

A szóvivő felszólította az összes országot, hogy vonják ki az ilyen hajók legénységében dolgozó állampolgáraikat.

12:22
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogták az Észak-Izraelbe beszivárgott légi célpontot

A hadsereg közölte, hogy a légi eszközt Margaliot északi részén hatástalanították.

12:57
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Izrael több városában is megszólaltak a rakétaszirénák

A szirénák Matat, Hatzor HaGlilit, Amuka, Alma, Dalton, Rehaniya, Kerem Ben Zimra, Hurfeish, Peki'in, Tzuriel és Tziv'on észak-izraeli településeken hallatszottak.

13:35
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Megöltek pár fontos Hamász-tagot

Az IDF szóvivői egységének vasárnapi közleménye szerint az izraeli erők a Hamász tagjaival találkoztak és megölték őket a Gáza északi részén fekvő Dzsabalja menekülttáborban, ahol lakóépületekben fegyvereket és katonai felszereléseket is találtak - írja a Haaretz.

A közlemény továbbá megjegyezte, hogy az erők megsemmisítették a Hamász infrastruktúráját a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahia és Zeitoun városokban.

14:01
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Megtámadták és megsemmisítették a Hezbollah libanoni célpontjait

A hadsereg szóvivői egysége vasárnap nem sokkal azután, hogy Észak-Izraelben rakétaszirénák hallatszottak, közölte, hogy az izraeli légierő megtámadta és megsemmisítette a Hezbollah libanoni célpontjait.

A közlemény szerint vasárnap kora reggel több tucat aknavetőgránátot lőttek ki Izraelre a libanoni határ túloldaláról.

14:31
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat csecsemőt evakuáltak az al-Shifából

A gázai egészségügyi minisztérium szerint 30 koraszülött csecsemőt evakuáltak az enklávé legnagyobb kórházából - jelentette az AP hírügynökség.

15:10
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

A nemzetközi közösségnek tűzszünetet kellene szorgalmaznia

A nemzetközi közösségnek azonnali tűzszünetet kellene szorgalmaznia a Gázai övezetben, hogy megállítsák a humanitárius válságot, amelyet Izrael "a civilek elleni csúnya háborúja" okoz - véli Abdullah jordániai király, írja az Al Jazeera.

15:40
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Két palesztint megöltek Ciszjordániában

Legalább két palesztin halt meg vasárnap az izraeli hadsereg ciszjordániai rajtaütései során - közölte a Vörös Félhold, mivel a megszállt területen az Izrael és a Hamász közötti háborúval párhuzamosan egyre nő az erőszak - írja az AFP.

16:02
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország több segélyt küld

Franciaország további orvosi ellátmányt és egy második kórházhajót küld a Gázai övezetbe - közölte Emmanuel Macron elnök hivatala vasárnap közleményben.

16:39
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Közel a megállapodás

Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy egyre nagyobb a bizalma abban, hogy Izrael és a Hamász között túszmegállapodás születik, és hozzátette, hogy a még fennálló kihívások "nagyon csekélyek".

"A megállapodás előtt álló kihívások csupán gyakorlati és logisztikai jellegűek" - mondta Mohammed sejk a Josep Borrell uniós külügyi vezetővel tartott közös sajtótájékoztatón Dohában a Reuters szerint.

16:47
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Irán feszólította a muszlim országokat

Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah vasárnap arra szólította fel a muszlim államokat, hogy "legalább egy korlátozott időre szakítsák meg a politikai kapcsolatokat Izraellel" - jelentette a Tasnim hírügynökség, hetekkel azután, hogy iszlám olaj- és élelmiszer-embargóra szólított fel Izrael ellen - írja a Reuters.

Az Iszlám Együttműködési Szervezet és az Arab Liga tagjainak november 11-én a szaúd-arábiai fővárosban tartott közös csúcstalálkozóján a muszlim államok nem egyeztek meg abban, hogy széles körű szankciókat vezessenek be Izraellel szemben, ahogyan azt Ebrahim Raisi iráni elnök kérte - írja a Reuters.

17:05
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint 10 000 ember menekül Gáza északi részéről délre

Mintegy 10 ezer ember menekült a Gázai övezet északi részéről dél felé a szombati nap folyamán az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint, írja a Haaretz.

Ez a szám a helyszínen tartózkodó ENSZ-megfigyelők becslésein alapul - közölte az OCHA vasárnap kora délutáni jelentése, megjegyezve, hogy köztük voltak kísérő nélküli kiskorúak is.

17:28
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

A jemeni hútik Irán utasítására foglalták le izraeli hajót

A fedélzeten a legénységnek 22 tagja volt, akik közül egy sem izraeli. A Rami Unger üzletember tulajdonában lévő teherhajó járműveket szállított.

A külügyminisztérium közölte, hogy tudomása van az incidensről. A fedélzeten a legénység 22 tagja tartózkodik, akik közül senki sem izraeli. A hajó egy törökországi kikötőből indult Indiába, és a Bahama-szigetek zászlaja alatt közlekedett.

17:55
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael a terroristák halálbüntetéséről tárgyal a Knesszet bizottságában

A Knesszet nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn ül össze, hogy megvitassa a terroristák halálbüntetését lehetővé tevő törvényt, amelyet az Otzma Jehudit frakció nyújtott be - írja a Jerusalem Post.

A bizottságot az Otzma Jehudit frakciótársa, Zvika Fogel MK vezeti, és a Knesszet plenáris ülésén a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir részvételével zajló első olvasatbeli szavazás előtt hívják össze.

18:24
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Félezernél több orosz állampolgár távozhatott Gázából

Oroszország több mint 500 állampolgárját evakuálta a Gázai övezetből a 900 jelentkező közül - közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

"Összesen 558-at sikerült evakuálni a Gázai övezetből azon mintegy 900 honfitársunk (és családtagjaik) közül, akik segítségért folyamodtak hozzánk. Közülük 408-at a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépei már elszállítottak Egyiptomból Oroszországba" - állt a tájékoztatásban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint a rafahi ellenőrzőpontnál továbbra is súlyos a helyzet, a külföldiek evakuálása a Gázai övezetből szakaszosan történik, tekintettel a folyamatos harcokra és az ellenőrzőpont korlátozott kapacitására.

19:04
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg jóváhagyta a háború folytatásának hadműveleti terveit

Az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy jóváhagyta a Gázai övezetben zajló izraeli szárazföldi offenzíva folytatásának terveit - közölte a hadsereg.

A terveket tegnap este hagyták jóvá, miután Halevi az IDF déli parancsnokságán, Beersebában, vezető katonai tisztviselőkkel tartott megbeszélést.

Az IDF jelenleg a Gázai övezet északi részén hajt végre katonai műveleteket, de a háború további szakaszaiban várhatóan az övezet déli részén is tevékenykedni fog - írja a The Times of Izrael.

19:36
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb két izraeli katona halt meg a Hamász elleni harcokban

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy két katona meghalt a Gázai övezet északi részén zajló harcok során, így a Hamász elleni szárazföldi offenzíva halálos áldozatainak száma 63-ra emelkedett - írja a The Times of Izrael.

20:09
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg Hamász tagot fogott el Izrael

Az izraeli hadsereg a titkosszolgálattal együttműködve az elmúlt napokban több mint 100 Hamász terroristát tartóztatott le a Gázai övezetben, köztük olyanokat, akik részt vettek az október 7-i Izrael elleni terrortámadásban.

A Shin Bet és az IDF közös közleménye szerint a letartóztatottakat kihallgatták és Izraelbe szállították.

Az izraeliek információkat szereztek a Hamász terrorcsoport alagútjainak és fegyverraktárainak helyéről - írja a The Times of Izrael.

20:47
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász szerint a gázai halálos áldozatok száma meghaladta a 13 ezret

A Hamász azt állítja, hogy az Izrael és a Hamász közötti gázai harcok halálos áldozatainak száma elérte a 13 ezret a háború október 7-i kezdete óta.

A terrorcsoport szerint több mint 5500 gyermek és 3500 nő van a halottak között, és további 30 000 ember megsebesült. A helyi egészségügyi minisztérium korábban azt mondta, hogy már nem tud pontos számokat mondani a halottakkal kapcsolatban, mivel a heves harcok miatt nem lehet a holttesteket kihozni - írja a The Times of Izrael.

21:21
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Guterres: Megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma

Megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma - hangsúlyozta vasárnap New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár, aki ismételten azonnali humanitárius tűzszünetet szorgalmazott.

A világszervezet főtitkára közölte: mélységesen megdöbbentette, hogy kevesebb mint 24 óra alatt két ENSZ-iskolát ért találat a Gázai övezetben, számos embert megölve és megsebesítve, köztük sok nő és gyermek volt, akik menedéket kerestek az ENSZ-létesítmények helyiségeiben.

21:35
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a Hezbollah és Izrael közötti összecsapások

Az izraeli hadsereg közlése szerint erőik válaszul a mai határ menti rakétatámadásokra a Hezbollah több dél-libanoni állására mértek csapást.

A célpontok között volt egy Hezbollah katonai tábor és egy megfigyelőállás is.

Korábban több páncéltörő rakétát lőttek ki és aknavetővel is tüzet nyitottak Libanonból Izraelre - írja a The Times of Izrael.

21:49
november 19, 2023
Vágólapra másolva!

Hosszú terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt

Hosszú, ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt a Gázai övezet északi részén - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője X (Twitter) fiókjában.

Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását.

Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását.

05:57
november 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről