Robbanás rázta meg Londont

Vágólapra másolva!
Autóba rejtett, nagy erejű bomba robbant London nyugati, Ealing városrészében pénteken, éjfél után pár perccel. A robbanásban heten - köztük egy rendőrnő - megsebesültek. A rendőrség feltételezése szerint a merényletért a Valódi IRA felelős, bár a felelősséget a robbantásért még senki nem vállalta.
Vágólapra másolva!

Alan Fry, a Scotland Yard terroristaellenes csoportjának vezetője szerint nagy szerencse, hogy nem tömeggyilkossági üggyel állnak szemben. A detonáció ugyanis pár perccel azelőtt történt, mielőtt a közeli karaoke-bárból hazaindult volna a tömeg.

A londoni rendőrség elmondása szerint már tudtak a robbanásról, köszönhetően egy telefonos figyelmeztetésnek. A bomba robbanásakor is éppen a szerkezet után kutattak. A merényletben egy rendőrnő, egy asszony és öt férfi sebesült meg. A sérültek a detonáció pillanatában legalább húsz méterre voltak, így egyikük sérülése sem életveszélyes, de közülük négyen súlyosan megsérültek. Repeszdarabok okozta fej-, és vállsérülésekkel szállították őket a közeli Ealing kórházba.

A merénylet tervezésével és végrehajtásával a londoni rendőrség az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) kivált szélsőségesen angolellenes csoportot, a Valódi IRA-t gyanúsítja. Ez a szakadár csoport ugyanis mindenestől elveti az ulsteri békefolyamatot. Egyes feltételezések szerint a merénylet éppen az ír-angol békefolyamat szerdai eredményének következménye. A Valódi IRA követte el 1998 tavaszán az észak-írországi felekezeti terror eddigi legvéresebb merényletét Omagh városában; a pokolgépes akcióban 29-en vesztették életüket, és 200-an megsérültek. Eddig sem a Valódi IRA, sem más szervezet nem vállalta magára az akciót.

Az IRA fedőpártjának tartott radikális katolikus párt, a Sinn Fein második embere, Gerry Kelly pénteken Belfastban azt mondta, hogy a párt "teljeséggel helytelennek" tartja, és az előrelépési erőfeszítések aláásására irányuló kísérletnek tekinti a merényletet. Tony Blair brit kormányfő, aki Mexikóban tartózkodik, pénteki nyilatkozatában értelmetlennek minősítette az ilyen akciókat, és közölte, hogy Észak-Írország békéje felé kizárólag a párbeszéden keresztül vezet az út.

Szerdán a két kormány közös csomagot terjesztett az ulsteri pártok elé, mely egyik kitétele kötelezné az Észak-Írországban működő katolikus és protestáns félkatonai szervezeteket minden fegyverük beszolgáltatására. A pártok a csomag elfogadásáról hétfőig dönthetnek - írja a BBC.