Dühösek a londoniak Bush látogatása miatt

Vágólapra másolva!
Felháborodtak a londoniak azon, hogy George Bush amerikai elnök jövő heti, háromnapos látogatása alatt biztonsági okokból - az amerikai titkosszolgálat követelése értelmében - lezárnák az angol főváros központját. Az amerikai titkosszolgálat ugyanis terroristatámadástól tart. Bush védelmében 250 testőr és harci helikopoterek érkeznek az angol fővárosba. Szintén biztonsági okok miatt betiltatnák a látogatásra időzített háborúellenes tüntetést is. Londont máris Stop Bush! feliratú plakátok lepték el, a főváros polgármestere és a rendőrség sem ért egyet a szerintük túlzott amerikai tervekkel.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök jövő hétre tervezett londoni látogatása komoly belpolitikai feszültséget okozott és sokakban jelentős ellenérzéseket váltott ki Nagy-Britanniában. Az amerikai titkosszolgálat ugyanis biztonsági okokból kiüríttetné London teljes belvárosát, mert attól tartanak, hogy különben az Al-Kaida emberei az elnök közelébe férkőzhetnek.

Az amerikai titkosszolgálat a Times szerint hetek óta térképezi a tervezett útvonalak mentén lévő lehetséges orvlövészfészkeket, és több négyzetmérföldnyi biztonsági zónát akar kijelölni a Buckingham palota körül - ahol az elnök a tervek szerint megszállna-, ahová engedély nélkül egy lélek se léphetne be a három nap alatt. Az övezetbe beleesne a parlament és a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Street is.

Az amerikai titkosszolgálat amellett, hogy hatlamas biztonsági zónát jelöltetne ki az angolokkal, a The Independent birt napilap szerint egy kisebb hadsereggel érkezik Londonba: az összesen 500 fős kíséret fele testőrökből áll, emellett több harci helikpoter és kiképzett kutyák is érkeznének a küldöttséggel.

Mivel Bush és felesége állami látogatásra érkezik Londonba, ez azt jelenti, hogy az elnöki pár hivatalosan nem a brit kormány, hanem a királynő vendége lesz, és a Buckingham palotában fog lakni. Az állami látogatások protokollja elméletben megkívánja, hogy a vendég nyitott hintóban hajtasson végig az uralkodó oldalán az Admiralitás és a Buckingham palota között húzódó híres Mall sugárút vörös aszfaltján, de az amerikai titkosszolgálat erről hallani sem akar.

Az amerikai biztonsági terveket a londoni rendőrség és az Állítsátok meg a háborút nevű szövetség - a legnagyobb brit háborúellenes koalíció - és London polgármestere is ellenzi. London belvárosát máris Stop Bush! feliratú plakátok lepték el, amelyek ördögként ábrázolják az amerikai elnököt. Az Állítsátok meg a háborút a Downing Street és a parlament környékére tervezett tiltakozó felvonulást, amelyre 100 ezer ember várnak. A Scotland Yard azonban kedden úgy döntött, nem engedélyezi a rendezvényt.

A Times által megkérdezett rendőrségi vezetők szerint így könnyen rémálommá válhat Bush látogatása. Nem biztos ugyanis, hogy a háborúellenes szervezetek és az angol fővárosba éppen Bush miatt érkező anarchista csoportok letesznek a demonstrációról. Szerdai londoni értesülések szerint kelet-európai, valamint olasz, német, francia és belga anarchisták készülnek Londonba a Bush-látogatás idejére.

A tüntetők mellett a londoni rendőrség az amerikai titkosszolgálatokkal is összetűzésbe került, mert kivitelezhetetlennek tartják és ezért ellenzik az egész belváros lezárásáról szóló terveket. Egy rendőri vezető a BBC-nek nyilatkozva eltúlzottnak találta a biztonsági intézkedések nagyságát - négyezer angol rendőrt vezényelnének Bush miatt a belvárosba - és azt is, hogy a londoniakkal fizettetnék ki az amerikai elnök látogatásának biztonsági költségeit, 4 millió angol fontot.

Az amerikai és angol hatóságok mellett politikusok is összevitatkoztak Bush látrogatásán. Ken Livingstone, London polgármestere közölte, hogy Bush elnököt nem kellene a nyilvános haragtól megvédeni, a londoniaknak pedig nem kellene a 4 millió fontos rendőrségi számlát kifizetni.

Tony Blair kormányfő kedden esti tájékoztatóján viszont kiállt Bush mellett. Azt mondta: a briteknek büszkének kellene lenniük az Amerikával fennálló szövetségesi viszonyra. Hozzátette: büszkének kellene lenni arra is, hogy az utóbbi években olyan országok szabadultak fel az elnyomás alól, mint Afganisztán vagy Irak.