Az iraki tömegpusztító fegyverzet ellenőrzésére az országba érkező nemzetközi csoportban lesz magyar szakember is. Földi Lászlót a fegyverzetellenőri bizottság személy szerint kérte a munkára. Az őrnagy az [origo]-nak elmondta, hogy meghívása elsősorban vegyészi szakértelmének szól, de reméli, hogy méltón tudja képviselni a magyar hadsereget is a csoportban. Földi megnyugtató végeredményt vár a vizsgálatoktól.

Már hétfőn Irakban lesz az iraki tömegpusztító fegyverzet ellenőrzésére alapított ENSZ-bizottság első küldöttsége. A teljes csapat november 25-én érkezik a közel-keleti országba - közölte Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szóvivője. A csoportot Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője és Mohamed el-Baradei, a NAÜ igazgatója vezeti.

Az ENSZ fegyverzetellenőreinek Földi László őrnagy személyében magyar tagja is lesz. (Ő természetesen nem azonos az Információs Hivatal volt műveleti igazgatójával, Földi László ezredesel, aki későbba Defend Kft tulajdonosa volt.)Földi a magyar honvédség vegyvédelmi szakértője. A 35 éves őrnagy vegyész szakot végzett és környezetvédelmi szakmérnöki képesítést is szerzett. Korábban elvégezte az ENSZ ausztriai környezetgazdálkodási -védelmi szaktanfolyamát.

Földi az [origo]-nak elmondta: bár a mostani munkacsoportban ő lesz az egyedüli magyar, korábban volt már példa arra, hogy magyar szakemberek vettek részt az ENSZ fegyverzetellenőreinek munkájában. Földi szerint az ENSZ fegyverzetellenőrei közé azokat hívják meg, akik képességeik alapján alkalmasnak talált arra a világszervezet bizottsága, hogy részt vegyen ebben a munkában. Előzőleg az őrnagy is elvégzett egy tanfolyamot, melynek a végén sikeresen kellett vizsgáznia. Ez közel 1,5 éve volt, ami után várakozólistára került.

Bár a posztot pályázaton nyerte el Földi, a fegyverzetellenőrök vezetői személyesen kérték fel a munkára. "Mivel a magyar honvédség állományának vagyok a tagja, így meghívásom mellett diplomáciai úton is személyesen kért ki az ENSZ a magyar államtól" - fogalmazott.

Földi szerint meghívása első sorban vegyészeti szakértelmének szólt. Mivel azonban a fegyverzetellenőrök között nem csak katonák, hanem civilek is dolgoznak - ő maga sem egynruhában fog szolgálatot teljesíteni - ezért meghívása katonai elismerés is. "A munkacsoportban a magyar honvdséget is képviselni fogom és remélem, hogy nem vallok kudarcot" - mondta az [origo]-nak.

Munkájával kapcsolatban az őrnagy elmondta: bár a csoportban vegyi- és biológiaifegyver-ellenőrök, illetve export és import szakértők is lesznek, ő csak a vegyifegyver ellenőrzéssel foglalkozik majd. Konkrét munkaköre egyelőre még nem tisztázott, annyit azonban elmondott: vagy egy helyi laboratóriumban fog ellenőrző vizsgálatokat végezni, vagy terepi ellenőr lesz és az iraki laborok és állami intézmények, gyárak átvizsgálásában vesz majd részt.

Földi reményét fejezte ki, hogy a vizsgálatok sikeresek lesznek és hozzájárulnak a konfliktus békés megoldásához. "Olyan eredményt várok, ami megnyugtatja a nemzetközi diplomáciát és egyszer s mindenkorra véget vet a szankcióknak és a találgatásoknak" - mondta.