Az USA bemutatta Irak elleni bizonyítékait

Az amerikai külügyminiszter ígéretéhez híven az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt lejátszott egy olyan felvételt, amely azt bizonyíthatja, hogy az irakiak a fegyverellenőrök elől elrejtették a a rájuk nézve terhelő anyagokat. A felvételen egy telefonbeszélgetést rögzítettek, amin az volt hallható: "Megvizsgálják majd a lőszereket... nem lesz közöttük semmi tiltott." A külügyminiszter szerint egy iraki tisztviselő beszélt a felvételen. A külügyminiszter emellett műholdas felvételeket is bemutatott a BT-nek. A képen egy bunker látható, amiben - a külügyminiszter állítása szerint - kémiai fegyverek vannak.

Forrás: MTI
Powell a BT ülésénA CNN felvétele

Colin Powell külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén közölte: Irak semmi jelét nem adta annak, hogy megsemmisítené tömegpusztító fegyvereit. Powell ennek bizonyításaként lejátszott egy hangfelvételt, amelyen iraki tisztviselők a terhelő bizonyítékok eltüntetéséről beszélnek.

"Megvizsgálják majd a lőszereket... nem lesz közöttük semmi tiltott" - mondja a felvételen egy hang, aki Powell szerint iraki tisztviselő. "Küldtünk tegnap egy levelet, hogy mindent eltüntettünk, bizonyosodjatok meg róla, hogy semmit sem találhatnak."

Powell "egy csalássorozat részeként" emlegette a hangfelvétel tartalmát, amelyet "több mint 12 éve űznek az irakiak".

"Nem mondhatok el mindent, amit tudok, de annyit mondhatok, amit már valamennyien megtanulhattunk az elmúlt években, hogy a helyzet nagyon aggasztó" - mondta az amerikai külügyminiszter.

A román külügyminiszter megerősítette Powel állításait
Mircea Geoana román külügyminiszter az egyik román kereskedelmi tévének adott nyilatkozatában megerősítette Colin Powell azon állítását, hogy Irak '99-ben megpróbált az urán dúsításához szükséges elektromágneses felszereléseket beszerezni Romániából. A román diplomáciája vezetője úgy fogalmazott, hogy az amerikai és a román titkosszolgálatok együttműködésének köszönhetően sikerült megakadályozni ezt az iraki próbálkozást.

Szaddám Huszein iraki elnök el van szánva arra, hogy atombombát szerez. Igyekezett Oroszországból, Romániából, Szlovéniából és Indiából olyan elektromágneses felszereléseket beszerezni, amelyek segítségével dúsítható uránium - mondta BT-beszédében az amerikai külügyminiszter.

Powell kijelentette, hogy Irak már évtizedek óta kapcsolatban áll a terrorizmussal, és mintegy kéttucat al-Kaida-tag állomásozik Bagdadban.

Powell bemutatott egy bunker műholdfelvételét is. A létesítményben - a külügyminiszter állítása szerint - vegyi fegyverek vannak. A képen látható, hogy irakiak mindent kipakolnak a bunkerből az ellenőrzés elől.

Más felvételeken teherautók sora látható, amelyeken a feltételezések szerint kémiai fegyvereket és ballisztikus rakétákat szállítottak el két nappal a fegyverellenőrök vizsgálata előtt - írta a CNN.

 

Az amerikai külügyminiszter szerint Irak jelenleg egy hónap alatt több anyagot tud előállítani biológiai fegyverek céljára, mint az 1991-es első öbölháború előtt. Ezzel Bagdad képes lett arra, hogy ezrével gyilkoljon meg embereket.

 

Colin Powell rajzokat tárt a Biztonsági Tanács elé, amelyek biológiai fegyverek előállítására szolgáló mozgó laboratóriumokat ábrázolnak. A rajzokat védett tanúk adatai alapján készítették.

Powell szerint Irak rabokat használ fel a vegyi vagy biológiai fegyverek kikísérletezésére. Bagdad átalakította Mirage típusú vadászbombázóinak üzemanyagtartályát, hogy onnan teríthessen szét gázt vagy bakteriológiai fegyvereket.

Powell titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva azt is elmondta, hogy Szaddám Huszein megfenyegette az iraki tudósokat, hogy "komoly következményei lehetnek rájuk és családjukra nézve" annak, ha bármi olyat el mernek mondani a fegyverellenőröknek, ami felhasználható Irak ellen. Az információk kifecsegése halálbüntetést von maga után - fordította le Powell.

 

Egy amerikai tisztviselő elmondta, hogy a Powell által bemutatott bizonyítékok megszerzése rengeteg pénzt emésztett fel, és sokszor azért nem merték egyből nyilvánosságra hozni, mert azzal saját csapataikat sodorták volna veszélybe.

 

A BT ülésén jelen van Mohammed Aldouri, Irak ENSZ-nagykövete is, aki lehetőséget kap reagálni a Powell által elmondottakra. A nagykövet azonban csak azután kap szót, hogy a BT mind a 15 tagja felszólalt 6-8 perces időkeretben.

 

Jelen van az ENSZ főtitkára, Kofi Annan és a fegyverellenőrök vezetője, Hans Blix is, azonban ők várhatóan nem szólalnak fel.

 

A fegyverzetellenőrzési tevékenység fokozását sürgette a világszervezet Biztonsági Tanácsában elmondott szerdai beszédében Dominique de Villepin francia külügyminiszter, aki azt javasolta, hogy emeljék kétszeresére vagy akár háromszorosára a fegyverzetellenőrök számát, és küldjenek egy olyan szakértőt Bagdadba, aki az egész ellenőri tevékenységet ott a helyszínen összefogná, koordinálná. Emellett felvetette, hogy az információszerzés javítására telepítsenek a térségbe Mirage-IV típusú francia felderítő repülőgépeket.

 

Dominique de Villepin leszögezte: Franciaország nem zárja ki, hogy katonai erőt alkalmazzanak Irak ellen - de csak utolsó megoldásként, ha a diplomáciai erőfeszítések nem járnak sikerrel. Egyben úgy vélte: az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek kell megvizsgálniuk azokat az információkat, amelyeket Powell a BT elé tárt, nekik kell levonniuk a megfelelő következtetéseket.

 

A BT várhatóan új határozatot fogad el. Amerika azt szeretné, ha a határozat egy utolsó határidőt rögzítene, mely után az ENSZ fegyveresen lép fel Irak ellen, amiért nem tett eleget a fegyverek megsemmisítéséről szóló határozatnak.

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK