Az amerikai vízummentességéről tárgyalnak Prágában

Vágólapra másolva!
Magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő folytat tárgyalást szerdán Prágában a vízumkényszer eltörléséről 13 érintett, köztük kelet-európai országok képviselőivel - közölte a prágai amerikai nagykövetség.
Vágólapra másolva!

Paul Rosenzweig, az amerikai belbiztonsági minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára 13 ország képviselőjével találkozik az úgynevezett vízumútiterv keretében, s tájékoztatja őket a vízumpolitika tervezett reformjáról.

"Ezek a reformok, ha elnyerik az amerikai kongresszus jóváhagyását, megerősítik a program általános biztonsági elemeit, és engedélyezik a vízummentes utazást az Egyesült Államokba azon országok állampolgárainak, amelyek eleget tesznek ezeknek a biztonsági követelményeknek" - áll a nagykövetség közleményében.

George Bush amerikai elnök tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy a kongresszussal közösen bizonyos változásokon dolgoznak, amelyekkel egyes országok számára lehetővé teszik a vízumkényszer könnyítését.

A tizenhárom ország között vannak az Európai Unió új tagállamai, Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Románia és Szlovákia, valamint a régi EU-tag Görögország, illetve Dél-Korea.

Az Európai Unió új tagállamai hosszú idő óta próbálnak nyomást gyakorolni Washingtonra, hogy állampolgáraik a nyugat-európai államokhoz hasonlóan vízummentességben részesüljenek.