Felszívta magát az al-Kaida

2007.02.19. 20:19

Újjászervezte magát az al-Kaida Pakisztánban. A szervezet magabiztosabb és hatékonyabb, mint az elmúlt években, kiképzőtáboraik ismét gőzerővel üzemelnek, és a vezetést is átszervezték - írja a Times. Az amerikai lap által megkérdezett szakértők szerint ez a terrorizmus elleni harc teljes kudarcának a bizonyítéka.

Az al-Kaida vezetői az elmúlt évben aktivizálták magukat, újra szervezetten vezetik a több véres merénylet elkövetéséért felelősnek tartott nemzetközi hálózatot, és számos kiképzőtábort létesítettek az afgán-pakisztáni határvidéken - írja a New York Times amerikai hírszerzőkre és terrorelhárítókra hivatkozva.

Az amerikai lap szerint az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden és helyettese, Ajman az-Zavahiri hadműveleti központot létesített Vazirisztán északi részén, a törzsi övben. A táborokban 10-20 fős csoportokban képzik ki a fegyvereseket, egyeseket pedig kifejezetten a térségen kívül elkövetendő akciókra oktatnak.

A lap által megkérdezett szakértők szerint újdonság az is, hogy bin Laden szinte teljesen visszavonult az operatív tevékenységtől, a szervezet napi munkáját Zavahiri intézi. Mindez magyarázhatja azt is, hogy többnyire miért Zavahiri video- és hangfelvételei jelennek meg időről időre az interneten és miért mutat visszafogottabb aktivitást bin Laden.

Pakisztánban ráadásul a korábbinál megfelelőbb bázist tudott kiépíteni az al-Kaida, itt ugyanis egyszerre jelent védettséget a törzsi környezet, viszont kevésbé vannak elzárva a külvilágtól. A javuló szervezettséget az is mutatja, hogy Zavahiri és bin Laden tavaly 21 hang- és videofelvételen jelentek meg, ami kétszerese az egy évvel korábbinak. Az üzenetek ráadásul jóval naprakészebbek, mint korábban, néha pár napos eseményekre reagálnak.

A Times szerint az amerikai vezetés korábban azt állította, hogy az al-Kaida vezetői elszakadtak híveiktől. Goerge Bush amerikai elnök például azt mondta tavaly novemberben, hogy "az al-Kaida menekül". A lap információi azonban teljesen átértékelhetik az eddigi helyzetet. A legfőbb tanulság: az al-Kaida annak ellenére erősödik, hogy az amerikai vezetés öt éve hirdette meg a terrorizmus elleni háborút, ami épp többek között a bin Laden vezette csoport felszámolását célozta volna - írja a Times.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK