Gyerekkínzással vádolnak egy hargitai rendőrfőkapitányt

Vágólapra másolva!
Feljelentették a legfelsőbb román katonai ügyészségen azt a Hargita megyei rendőrfőkapitányt, akiről több tucatnyi áldozat azt állítja, hogy a kommunizmus ideje alatt kínozta őket. Az illetékes rendőri szervek igazságtalan botránykeltésnek nevezték az induló vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) és a Krónika című napilapok csütörtöki száma szerint Radu Sandu Moldovan ellen a kommunizmus bűneit vizsgáló intézet tett feljelentést, tisztségéből való felfüggesztését kérve. Az intézet arra hivatkozik, hogy a rendőrfőkapitány kiskorúakat kínzott a kommunizmus ideje alatt.

Az intézetet a román kormány hozta létre azzal a céllal, hogy levéltári anyagokra és tanúvallomásokra támaszkodva feltárja a kommunizmus ideje alatt elkövetett hatósági visszaéléseket.

Az ÚMSZ idézi Marius Opreát, az intézet igazgatóját, aki szerint a birtokukba került vallomások bizonyítják: Moldovan 1998 előtt rendszeresen kínvallatásnak vetett alá kiskorúakat. Az intézménynek állítólag bizonyítékai vannak arról, hogy Moldovan több áldozatát is fűtőtesthez bilincselte, majd néhányukat addig verte, amíg azok
elájultak.

Az igazgató úgy véli, a rendőrfőkapitányt már csak azért is fel kell függeszteni tisztségéből, hogy ne befolyásolhassa a sértettek vallomását. A Krónika idézi csütörtöki számában a román országos rendőri testület Hargita területi tanácsa, valamint a rendőrök országos szakszervezetének területi irodája által kibocsátott közleményt, amely "álvizsgálatnak, romboló és igazságtalan botránykeltésnek" nevezte a parancsnok ellen indított vizsgálatot.