Gyurcsány találkozik Ficóval

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton Komáromban találkozik Robert Fico szlovák miniszterelnökkel. A régóta esedékes találkozót azután sikerült tető alá hozni, hogy a két ország viszonya a dunaszerdahelyi focibotrány óta különösen elmérgesedett. A találkozóra egy - a kisebbségekről és a nacionalizmusról szóló - közös nyilatkozat tervezetét készítik elő.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő szombaton találkozik egymással Komáromban és Komarnóban, a város egyik részéből együtt sétálnak át a másikba - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A napokban Fico és a szlovák külügyminiszter is szorgalmazták a találkozót, miután a magyar-szlovák kapcsolatok mélypontra kerültek a dunaszerdahelyi focibotrány után.

A találkozóra egy közös magyar-szlovák nyilatkozat tervét készítik elő a diplomaták, amely a kisebbségekről és a nacionalizmusról szólna - közölte Göncz Kinga külügyminiszter. A miniszter reméli, hogy végre előrelépés történik, mert "egyikünknek sem jó, ha nemzetközi színtérre kerülnek a problémáink".

Gyurcsány Ferenc - miután találkozott a Magyar Koalíció Pártja elnökével és alelnökeivel - felhívta a szlovák miniszterelnököt, és megállapodtak a találkozóról. A két kormányfő stábja megkezdte a találkozó előkészítését - közölte Daróczi. "A magyar kormány szükségesnek tartja, hogy mielőbb munkatalálkozóra kerüljön sor a két miniszterelnök között, hogy megerősítsék elkötelezettségüket az együttélés európai normái, értékei és elvei mellett" - mondta a kormányszóvivő.

Daróczi hozzátette: fontos, hogy mindkét ország megerősítse, vezetői nem engednek a szélsőséges nacionalizmus és radikalizmus csábításának. Röviddel a budapesti bejelentés után a szlovák kormányszóvivő, Silvia Glendová is megerősítette, hogy a két kormányfő "kölcsönös megállapodás" nyomán munkatalálkozót tart.

Bizottsági meghallgatás a találkozó előtt

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke üdvözölte Gyurcsány döntését, ugyanakkor arra figyelmeztett, hogy a szombati miniszterelnöki találkozó egyelőre aligha jelent majd áttörést a magyar-szlovák viszonyban. A pártelnök hozzátette: pártja vezetői is ott lesznek a két Komáromban, mert a magyar miniszterelnök külön találkozik velük. Elmondta ugyanakkor, hogy a szlovák kormányfő egyelőre nem reagált arra, hogy Csáky hétfőn találkozót kért tőle. Az MTI meg nem erősített értesülései szerint Robert Fico egyelőre nem készül arra, hogy Csákyval találkozzon.

A kormányzat számíthat a Fidesz támogatására a felvidéki magyarság védelmében, a szombati magyar-szlovák kormányfői találkozónak azonban csak akkor van értelme, ha konkrét eredményeket hoz a felvidéki magyarság számára - reagált a találkozó hírére Németh Zsolt, a külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke. Szerinte ugyanakkor kétséges, hogy a kormánynak van-e Szlovákia-stratégiája. Ezért a Szlovákia-stratégia ügyében összehívta a bizottságot.

A bizottság a találkozó előtti rendkívüli ülésen meghallgatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökét - mondta Németh Zsolt kedden. A szerdai zárt meghallgatáson Gyurcsányt arról kérdeznék ki, hogy milyen javaslatokat kíván tenni a Robert Ficóval folytatott tárgyalásán.

Mosolyszünet a focibotrány óta

A két ország közti viszony az ősz elején mérgesedett el, de mélypontra csak az egy hete tartott dunaszerdahelyi futballmeccs után került, amikor a szlovák rendőrök behatoltak a magyar szurkolók közé, és többen megsérültek. A botrányos mérkőzés után Magyarországon több helyszínen is zajlottak tüntetések, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját. A héten tucatnyi magyar nyelvű helységnévtáblát festettek le Szlovákiában, és több helyen is magyarellenes feliratok jelentek meg falakon. Egy héttel az események után a Kossuth téren gyűltek össze focidrukkerek, ugyanezen a napon 28, egyenruhába öltözött magyar radikálist vettek őrizetbe Szlovákiában, akik az első bécsi döntés évfordulóján akartak megemlékezést tartani.

A történtek után Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót hívott össze, és kijelentette: "a független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét". Emellett felszólította Gyurcsány Ferencet magyar miniszterelnököt, hogy "látogassa meg a Szlovák Köztársaságot". Hétfőn Ján Kubis szlovák külügyminiszter azt nyilatkozta: ebben a helyzetben "itt az ideje, hogy Budapesttel elkezdjük keresni kiutat", ahhoz azonban, hogy az ilyen irányú "kérdésekről tárgyaljuk, partnerre is szükségünk van".