Elképzelhetőnek tartja a marihuána legalizálását Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó. A hollywoodi színészből lett politikus szerint még nem jött el a könnyűdrogok engedélyezésének ideje, de el kell kezdeni a róluk szóló vitát. A marihuána-kereskedelemtől Kalifornia jelentős többletjövedelmet remél.

Megfontolná a marihuána legalizálását és megadóztatását Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója. A kormányzó azt reméli, hogy ettől extrabevételekhez juthatna a nehéz pénzügyi helyzetben levő amerikai szövetségi állam.

A mára már megcsappant népszerűségű republikánus kormányzót - akinek jövőre jár le a mandátuma - arról kérdezték szerdán: eljött-e az ideje szerinte annak, hogy a marihuánát úgy kezeljék, mint az alkoholt. A kormányzó az egykor tabunak számító kérdésre azt felelte, annak még nem, de itt az ideje, hogy erről vita kezdődjék.

Schwarzenegger nagyon gondosan tanulmányozni kell, hogy a drogot legalizáló országokban milyen hatással járt ez a döntés. Az egykori hollywoodi színész - aki korábban bevallotta, hogy egykor marihuánát szívott - azt mondta: a legalizálásról nem szabad kizárólag az állami bevételek növelésének szempontja alapján dönteni.

Az Egyesült Államokban 1937 óta van betiltva a marihuána. A kaliforniai Field Poll intézet felmérése szerint - amelynek eredményét a napokban tették közzé - a szövetségi állam szavazóinak 56 százaléka támogatja a marihuána legalizálását.

Tom Ammiano San Franciscó-i demokrata párti állami képviselő törvényjavaslata szerint a marihuána forgalmát a szeszes italokkal azonos módon szabályoznák: engedélyeznék árusítását felnőtteknek, a 21 év alattiak számára viszont tiltanák a vásárlást és birtoklást is.

Ammiano számítása szerint javaslata 1,3 milliárd dollár bevételhez juttatná az államot. A képviselő és a kezdeményezését támogatók azzal is érvelnek, hogy javulna a közbiztonság, mivel jelentős rendőri erők szabadulnának fel, amelyek a súlyosabb bűncselekményekkel foglalkozhatnának.

A legnépesebb szövetségi állam volt az első Amerikában, ahol engedélyezték a marihuána gyógyászati célú alkalmazását, 1996-ban. Barack Obama amerikai elnök - aki szintén elismerte, hogy fiatalon marihuánát szívott - a közelmúltban elvetette a drog szövetségi szintű legalizálásának ötletét.