Újra terrorista lesz a volt guantánamói foglyok hetede

Vágólapra másolva!
Egy korábban visszatartott Pentagon-jelentés szerint a Guantánamóról elengedett foglyok közel hetede ismét terrorista csoportokhoz csatlakozik. Név szerint is említettek huszonöt egykori foglyot. A Védelmi Minisztérium dolgozói attól féltek, a jelentéssel magukra haragítják a Guantánamót bezárni készülő Obamát.
Vágólapra másolva!

A szabadon engedett guantánamói fogolyok közel hetede ismét terrorista lesz egy Pentagon-jelentés szerint - írja a New York Times. A szabadon engedett 534 fogoly közül a jelentés szerint 74 állt be ismét milíciákhoz vagy terrorista csoportokhoz - közülük 29-et név szerint említenek, a többi 45-öt azonban nemzetbiztonsági okokból név nélkül.

A New York Timesnek névtelenül nyilatkozó források szerint a jelentést korábban azért nem hozták nyilvánosságra, mert a Védelmi Minisztérium egyes dolgozói féltek, hogy ezzel magukra haragítják a Fehér Házat.

Mióta Barack Obama bejelentette, hogy bezárja a guantánamói fogolytábort, sokan kritizálták - még a demokraták közül is -, hogy túlságosan veszélyes a foglyok elengedése. A jelentés megállapításai újabb érvek lehetnek az ellenzők kezében.

Pentagoni források szerint a Fehér Ház nem gyakorolt nyomást, hogy hallgassák el a jelentést - a dolgozók valószínüleg önszorgalomból, állásukat féltve tartották vissza.

Barack Obama csütörtök reggel beszédet mond, melyben részletezi a fogolytáborral kapcsolatos terveit.

Terrorizmus-szaértők szerint a 14 százalék (vagyis a közel egyheted) jóval alacsonyabb, mint az amerikai bűnözők visszaesési rátája. Igaz, hogy az amerikaiak jóval kevésé elfogadóak a visszaeső guantánamói foglyokkal, mint a visszaeső amerikaiakkal szemben, de semmi nem utal arra, hogy szeptermber 11-hez hasonló terrorcselekményre készülnének az egykori foglyok - írja a New York Times.