Slota bocsánatkérést követel Bajnaitól

2009.09.08. 15:11

Diplomáciai jegyzékben akar bocsánatkérést követelni Bajnai Gordon miniszterelnöktől Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Slota Bajnai cikkén háborodott fel, amely hétfőn jelent meg a Sme című szlovák napilapban, és amelyben a Jobbikhoz hasonlította a magyar kormányfő Slota pártját.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kedden visszautasította, amit Bajnai Gordon magyar kormányfő írt a pártról a Sme című szlovák napilap hétfői számában. Bajnai cikkében "szélsőséges erőnek" minősítette az SNS-t, és azt írta: számára és valamennyi demokratikus magyar párt számára elfogadhatatlan, hogy egy ilyen párt jelen van a szlovák kormányban. (Bajnai cikkéről itt olvashat.)

A szlovák koalíciós párt különösen azt sérelmezi, hogy Bajnai az SNS-t a Jobbikhoz hasonlította, és követelte a szlovák államnyelvtörvény módosításának visszavonását. Ján Slota, az SNS elnöke erélyesen visszautasította, hogy pártját összehasonlítsák a Jobbikkal, amelyet "szélsőséges neofasiszta" pártnak nevezett.

Slota felszólította a szlovák külügyminisztert: diplomáciai jegyzékben szólítsa fel Bajnait arra, hogy kérjen bocsánatot kijelentéseiért, amelyekkel szerinte megsértette a szlovák állampolgárokat, és megpróbált beavatkozni Szlovákia belügyeibe. Slota szerint Bajnai kijelentései "annyira súlyosak", hogy azokat lehetetlen kizárólag csak úgy értelmezni mint a magyar gazdasági válságról való figyelemelterelést. Az SNS elnöke felszólította a magyar miniszterelnököt közvetlenül is, hogy "térjen vissza a 21. századba" és ne próbáljon meg beavatkozni más országok életébe.
   
Se más szlovák politikai párt, se a kormány nem reagált eddig az SNS-en kívül Bajnai Gordon írására. A Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap Bajnai cikkének legfontosabb megállapításait ismertetve kedden megjegyezte: a Sme a szlovák miniszterelnöknek is felajánlotta, hogy fejtse ki véleményét a szlovák-magyar kapcsolatok mai állásáról, de Robert Fico ezt elutasította. A prágai lap szerint Bajnai Gordon cikkében megpróbálta eloszlatni a szlovákok aggodalmait, hogy félniük kellene Magyarországtól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK