Uralkodóként tekintettek a brit séfek az elhunyt magyar ételkritikusra

Vágólapra másolva!
A "jó ételek királya" és a "brit séfek uralkodója" címeket is ráaggatták a 94 éves korában, betegségben elhunyt Egon Ronayra, Nagy-Britannia talán leghíresebb étel- és étteremkritikusára. Az 1915-ben Budapesten született Ronay kegyét keresték a brit éttermek évtizedek óta, és Ronay jóval a híressé lett Jamie Oliver előtt megmondta: tarthatatlan a brit iskolai menzák színvonala. Azt tartotta, hogy a szikárnak tartott brit konyha hamarosan beelőzheti majd a franciát, csak a túldíszítéseket kéne már elhagyni.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Egon Ronay, a Guardian által csak a "jó ételek király"-ának nevezett magyar származású ételkritikus. A lap szerint a 94 éves korában meghalt, mindig kifogástlanaul öltözködő férfi kitörölhetetlenül beírta nevét a brit konyhatörténetbe. Ronay szombaton hunyt el a berkshire-beli Yattendonban található otthonában. A férfi már hetek óta betegeskedett, utolsó perceit vele töltötte felesége, Barbara és két lányuk is.

A Guardian nekrológja szerint Ronay sosem vonult nyugdíjba, pár hete még új, folyamatban lévő tévés projektjeiről beszélt barátainak. A tévés Nick Ross, Ronay egyik jóbarátja szerint a kritikus "a szó szoros értelmében hihetetlen volt egészen élete utolsó heteiig". Ross négy hónapja ment el Ronayval egy kóstolóra, és láthatóan lenyűgözte őt Ronay képessége. "Egészen a haláláig a fiatal séfek uralkodójukként tekintettek rá" - mondta Ross, hozzátéve, hogy minden vendéglős folyton hízelkedett a kritikusnak.

Simon Hopkinson, az elismert író és szakács is méltatta Ronayt: "Nagy gourmet volt" - jelentette ki. Szerinte "az ételekről kialakított tudása mindent felölelő volt, és volt benne egy folytonos szerelem az éttermek iránt". Hopkinson két dolog miatt is hálás lehetett Ronaynak: egyrészt alkalmazta őt, másrészt kétszer is segített kihúzni a gyorshajtás miatti slamasztikából.

Marco Pierre White ismert brit séf szavakban alig tudta kifejezni csodálatát, szerinte Ronay volt "a legfontosabb egyéniség az éttermi világban. Többet tett a brit gasztronómiáért, mint bármely más intézmény vagy személy" - mondta. Hozzátette: "a mai nap ezért egy nagyon szomorú nap a hotel- és éttermi világnak".

Elvették a szojvetek a család éttermeit

Ronay 1915-ben született Budapesten, Londonba pedig 1946-ban emigrált. 1951-ben kapta meg a brit állampolgárságot. Ugyanis apja, Miklós elvesztette a családi vagyont és öt éttermét a szovjet megszállás következtében. Apja kapcsolatainak hála, hamar egy étterem élén találta magát, ahol megállta a helyét. Ezt követően sikerült megnyitnia saját éttermét a híres Harrods áruház közelében Marquee néven. A Marquee új, franciás ízeket hozott a rideg háború utáni londoni életbe.

Fanny Cradock tévés szakács és férje is ellátogatott a Marquee-be, és a segítségükkel a Daily Telegraph szakírójává válhatott Ronay. Évtizedekkel a híressé lett szakács, Jamie Oliver előtt támadást intézett a siralmas iskolai étkeztetés ellen - írja a Guardian. Első könyvét, az Egon Ronay Guide című független étteremkritikai kiadványt 1957-ben adta ki, 30 ezer példány kelt el belőle.

Ronay külön büszke volt rá, hogy minden ételt végigkóstolt, és mindig mindenért fizetett, soha nem fogadott el semmit ingyen. Könyvsorozata jogait 1985-ben eladta az AA nevű cégnek, ami később csődbe ment. Emiatt Ronay pereskedésre kényszerült, hogy visszaszerezze a jogokat. Ezt követően eltűnt a nyilvánosság elől, majd 2004-ben újra megjelent.

A Guardian szerint Ronay éles nyelve még élete utolsó éveiben is megmaradt. "Nem sok év fog eltelni, és jobb lesz itt az étel, mint Franciaországban. Azonban van egy bosszantó új trend, hogy túlbonyolított menüket állítanak össze, amelyek nem fogyasztóbarátok" - jelentette ki Ronay 2003-ban az Observernek. Szerinte gond, hogy hiába rendel a vendég óriás lepényhalat, ha abból alig lát valamit a tányérján, illetve a desszertek is inkább szobrokra kezdenek hasonlítani.