Már az egyre durvuló londoni zavargás terjedésétől tartanak a britek

Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök és a belügyminiszter is megszakította a szabadságát, miután eldurvultak a több napja tartó zavargások Londonban. Már vannak olyan aggodalmak is, hogy a tiltakozási hullám - amely az után kezdődött, hogy a rendőrség lelőtt egy férfit tisztázatlan körülmények között - átterjed más városokra is. Hétfőn a tiltakozók egy áruházat is felgyújtottak Londonban. Az [origo]-nak egy szemtanú beszélt az eseményekről.  
Vágólapra másolva!

Több épületet, köztük egy bútoráruházat is felgyújtottak a londoni zavargások újabb, hétfő este kitört hullámában a brit főváros Croydon városrészben. A BBC tudósítása szerint az erőszak a hétfő esti órákban egy férfi igazoltatása miatt lángolt fel ismét a brit fővárosban. A férfinál az őt igazoltató rendőrök nem találtak semmit, az eseményt figyelemmel kísérő fiatalok közül többen viszont köveket és üvegeket dobáltak a rendőrök felé.

A botokkal és fémrudakkal felszerelkezett csoport egy sportbolt kirakatát is betörte, és rendőrautókat is megtámadtak. A történtek után kétszáz rohamrendőrt vezényeltek a helyszínre.

Az [origo] utolért egy Londonban tartózkodó fiatal magyar mérnököt, aki éppen szemtanúja volt az eseményeknek. A férfi, aki kérte, hogy nevét ne írjuk le, azt mondta: már hétfő hajnalban arra ébredt, hogy egy 7-8 fős társaság megpróbálja betörni a szemközti zálogház kirakatát, a banda azonban odébbállt, miután nem jártak sikerrel.

Hétfő este 7 után a férfi ismét zajt hallott az utcáról, ezúttal azonban már húszan-harmincan ütötték-dobálták a zálogház üvegtábláit.

"Ezt látva hívtam a rendőrséget, de legalább négy percet kellett várnom, mire egyáltalán felvette valaki, és legalább egy órába telt az is, mire kiértek" - mondta a férfi, aki a háza tetejéről kísérte figyelemmel az eseményeket.

Olvasónknak épp az ablaka alatt történt incidens

A forgalmas utcán, ahol a fosztogatók megjelentek, a férfi elmondása szerint rövid idő alatt megbénult a forgalom, a buszok leálltak, az autók megfordultak, látva a történteket. A húsz-harminc fős banda időközben negyven-ötven fősre dagadt és a zálogházon kívül minden olyan boltba megpróbáltak betörni, ahol értékeket sejtettek.

"Itt rohangáltak az utcán tévékkel és monitorokkal a kezükben, vittek mindent, ami értékes és mozdítható" - tette hozzá.

Az 5-6 csapatszállító furgonnal kiérkező rendőrök végül alig háromnnegyed óra alatt rendet tettek, miközben az összecsapásban beszámolója szerint többen meg is sérültek.

A Guardiannek egy London Croydon negyedében tartózkodó férfi arról számolt be, hogy a környék tele van kiégett autókkal, és több üzletet kifosztottak. A férfi szerint 300-400 ember vett részt a zavargásokba, miközben a rendőrség a hatalmas tűz megfékezésével küzdött. A tűz a Guardian információi szerint egy szőnyegüzletben tört ki

A zavargások miatt Theresa May belügyminiszter visszatért Londonba nyári szabadságáról. A politikus a rendőrség vezetőivel tartott találkozója után hétfő este azt mondta: eddig már 215 embert vettek őrizetbe, és 25 ellen emeltek vádat, főként betörés és lopás miatt. A legfiatalabb őrizetbe vett randalírozó 11 éves, a legidősebb pedig 46. "Nincs mentség az erőszakra, nincs mentség a fosztogatásra" - mondta a belügyminiszter.

Közben Boris Johnson londoni polgármester is bejelentette, hogy nyári szabadságát megszakítva visszatér a brit fővárosba. David Cameron brit miniszterelnök Olaszországban tölti a szabadságát, de a BBC szerint ő is hazautazik.

Délután Nick Clegg miniszterelnök-helyettes Tottenhambe látogatott, ahol a zavargások kezdődtek. A politikus - aki helyi üzlettulajdonosokkal, rendőrökkel és vallási vezetőkkel is találkozott - azt mondta, a történtek "nagy sebeket" hagynak maguk után a helyi közösség tagjainak lelkében.

David Lammy, a városrész munkáspárti parlamenti képviselője úgy fogalmazott, az ő körzetében a legmagasabb a munkanélküliség Londonban, és nagy szükség van munkahelyekre és befektetésekre. Ez azonban nem lehet mentség az erőszakra - tette hozzá.Szombat este azután törtek ki zavargások Tottenhamben, hogy a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtte a 29 éves Mark Duggant, aki a városrészben élt egy lakótelepen. Az ő emlékére szervezett békés tüntetésnek indult demonstráción a tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá és a rohamrendőrökkel való összecsapássá fajult.

Vasárnap a randalírozók ismét összecsaptak a rendőrökkel, rendőrautókat rongáltak meg, és üzleteket fosztottak ki. Az összetűzésekben 35 rendőr megsérült, több mint száz embert őrizetbe vettek.

A zavargások hétfőre északon átterjedtek Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre, délen pedig Brixtonra. Erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

A BBC szerint már vannak olyan aggodalmak is, hogy a zavargások átterjednek más városokba is. Hétfőn Birmingham város központjában fiatalok ablakokat törtek be egy bevásárlóutcában. A zavargásokról szóló korábbi cikkünket - amelyben Londonban élők számoltak be a történtekről - itt olvashatja.

Nick Clegg a zavargások második éjszakájáról korábban úgy nyilatkozott: ez "szükségtelen, lopás és erőszak" volt, amelynek "semmi köze sincs Mark Duggan halálához".

Ha Londonban tartózkodik, és követi az eseményeket, küldje el beszámolóját, fotóját, videóját a hirugyelet@origo.hu címre.