Fico: Szüksége van egymásra Szlovákiának és Magyarországnak

Vágólapra másolva!
A szlovák miniszterelnök azt mondta, kevés energiája marad a magyar-szlovák viszonyra, de szerinte jól haladnak a tárgyalások. Robert Fico elmesélte, hogy ő is és Orbán Viktor is meglehetősen ideges volt, amikor áprilisban találkoztak.
Vágólapra másolva!

Szüksége van egymásra Szlovákiának és Magyarországnak, Pozsony és a Budapest pedig nem engedheti meg magának, hogy feszültségek terheljék a kormányközi kapcsolatokat - fejtette ki a szlovák miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapban hétfőn megjelent interjúban.

Robert Fico a szlovák-magyar kapcsolatok alakulásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy jelenlegi, második kormánya össze sem hasonlítható az első kormányával, hiszen "politikailag halottak" azok a partnerek, amelyekkel első miniszterelnöksége idején koalícióban kormányzott.

"Amikor az idén áprilisban, röviddel a kormányalakítás után első alkalommal találkoztam ismét Orbán Viktorral, mindketten nagyon idegesek voltunk, mert nem tudtuk, hogy mi történik majd, de hamar megállapodtunk abban, hogy nem engedhetünk meg magunknak feszültségeket és konfliktusokat" - mondta Fico.

A második és a harmadik találkozón "már konkrét együttműködési projektekről" volt szó - tette hozzá, megjegyezve, hogy "természetesen még mindig van néhány kényes kérdés". A legutóbbi találkozón ezek összeírására kérte magyar partnerét. Vélhetően a kettős állampolgárság, valamint a komáromi magyar egyetem és a Benes-dekrétumok ügye szerepel a listán - fejtette ki.

A vitás kérdésekről januárban kezdődnek tárgyalások - mondta. Hozzátette: "Az igazat megvallva olyan sokat kell foglalkoznom európai uniós ügyekkel, hogy kevés energiám marad a szlovák-magyar kapcsolatokra." Ugyanakkor a megbeszélések eddig jól haladtak - jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy "szomszédok vagyunk, szükségünk van egymásra".