Több tucat embert lelőttek egy kenyai plázában

Támadás egy bevásárlóközpont ellen Kenyában, terrorizmus, Kenya, Nairobi, lövöldözés
Vágólapra másolva!
Akár harminc áldozata is lehet egy szomáliai fegyveresek által elkövetett támadásnak Kenya fővárosában. Állítólag a nem muszlim lakosokra vadásztak, a hatóságok bekerítették őket.
Vágólapra másolva!

A helyi Vöröskereszt közlése szerint Nairobi egyik bevásárlóközpontjában fegyveresek egy csoportja legalább 30 embert lőtt agyon szombaton - írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna. A helyi hatóságok 39 áldozatról tudnak.

Forrás: AFP/Simon Maina

A sebesültek száma másfél százra tehető, a kézigránátokat is használó támadók és elbarikádozták magukat az épületben. Meg nem erősített hírek szerint túszokat is ejtettek. A biztonsági őrök bevásárlókocsikon tolták ki az épületből a sebesült gyerekeket. Kenya elnöke, Uhuru Kenyatta bejelentette, hogy maga is elveszítette több okronát a lövöldözésben.

A rendőrség nagy erőkkel vonult fel, és egy katonai helikopter is leszállt a közelben. Az akciót az Al-Sabab nevű szomáliai fegyveres csoport vállalta magára. A szomáliai szervezet azt akarta megbosszulni, hogy kenyai csapatok beavatkoztak a szomáliai polgárháborúba, többek között az ő milicistáik ellen harcolva.

Szemtanúk azt mondták az AP hírügynökségnek, hogy a támadás során a fegyveresek távozásra szólították fel a muszlimokat, és jelezték, hogy a nem muszlimok lesznek a célpontjaik. Az Economist nairobi tudósítója beszélt egy nem muszlim keresztnevű, de muszlim hangzású vezetéknevű emberrel, akit úgy engedtek ki, hogy a keresztnevét letakarva megmutatta a személyi igazolványát az egyik fegyveresnek - írta a BBC.

Az Al-Sabab szóvivője este azt közölte, hogy embereik az épületen belül harcban állnak a biztonsági erőkkel. A hatóságok szerint többórás harc után sikerült a támadókat sarokba szorítaniuk, és egyiküket foglyul ejtették, de ő később belehalt a sebesülésébe.

A magyar Külügyminisztérium szombat este közleményt adott ki, melyben azt írta, a kormány "megdöbbenéssel értesült" az "embertelen, számos ártatlan áldozatot követelő támadásról", illetve azt, hogy "a magyar nép szolidáris Kenya lakosságával, és reméli, hogy a szörnyű tett által a társadalmon ütött sebek begyógyulnak".

Forrás: MTI/AP/Sayyid Azim