A tizenhat éves fiút szerda hajnalban ölték meg, a nyomozás eddigi megállapításai szerint nacionalista indíttatásból. Az egyik gyanúsított vallomást tett. Hat embert vettek őrizetbe.

Az izraeli rendőrség elfogott hat zsidó szélsőségest, akiket egy palesztin tizenéves megölésével gyanúsítanak – közölte a Háárec című izraeli lap online kiadása vasárnap.

Az egyik zsidó szélsőségesként leírt gyanúsított vallomást tett, és társait is megnevezte a Sin Bet belbiztonsági szolgálat kihallgatóinak. Ötük őrizetbe vételét nyolc, egyikükét öt nappal hosszabbította meg a bíróság, és a vádlottak egyelőre nem találkozhattak ügyvédeikkel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvétét nyilvánította az áldozat családja felé, és megígérte, hogy igazságot szolgáltat majd számukra a bíróság. „Az efféle gyilkosoknak nincs helye társadalmunkban" – mondta a kormányfő, de Mahmoud Abbász palesztin elnök bizalmatlan az izraeli törvénykezéssel kapcsolatban, és az ENSZ beavatkozását kérte a nyomozásba.

A tizenhat éves fiút szerdán hajnalban ölték meg, a nyomozás eddigi megállapításai szerint nacionalista indíttatásból. Az elkövetők személyazonosságát egyelőre nem lehet nyilvánosságra hozni Izraelben.
A palesztin fiatalt szerda hajnalban egy kocsiba tuszkolták, és elrabolták egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből. Nem sokkal később megtalálták 90 százalékban megégett holttestét Jeruzsálem egy erdős részén.

Az elfogottak egy szélsőséges zsidó csoport tagjai, ketten ismert nacionalista aktivisták, nyilatkozta név nélkül egy tisztviselő. Egy ipari kamera tanúsága szerint két fiatal férfi közelítette meg és ültette az autóba a palesztin fiatalt, majd gyorsan elhajtottak a környékről.

Az esetnek több szemtanúja is volt, akik egy darabig üldözték a kocsit, majd értesítették az elrabolt fiú édesapját. Egy óra elteltével a rendőrség a mobiltelefonja alapján találta meg az áldozatot. A palesztinok szerint a kelet-jeruzsálemi tizenévest a június 12-én elrabolt és megölt három izraeli fiatal megbosszulására ölték meg, néhány órával az eltemetésük után.

A palesztin áldozat édesanyja a gyilkosok megbüntetését kéri, és hogy házaikat rombolják le az izraeli hatóságok, ahogy azt a palesztin terroristák házaival teszik.