Újabb betegről derült ki Nigériában, hogy biztosan Ebola-vírus fertőzte meg – közölte hétfőn az afrikai ország egészségügyi minisztere.

A beteg egy ápolónő, aki Patrick Sawyert is kezelte. Sawyer libériai-amerikai állampolgár volt, és fertőzötten érkezett július 25-én Nigériába: a lagosi repülőtéren összeesett a betegségtől, és hamarosan végzett vele a kór.

A legújabb megerősített beteg, az ápolónő védőruházat nélkül ápolta Sawyert, mert kezdetben nem lehetett tudni, hogy a férfi ebolás. A laboratóriumi tesztek a hét végén mutatták ki a nővérről, hogy fertőzött.

Vele együtt nyolcra emelkedett a biztosan ettől a betegségtől szenvedők száma Nigériában. További ketten már meghaltak a kórban – Sawyeren kívül egy másik nővér –, így az afrikai országban bizonyítottan eddig tíz Ebolás-eset fordult elő a mostani járványban.

A forrás biztos

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Sawyertől indult a járvány, a többi kilenc beteg mindegyike közvetlen kapcsolatban volt vele. A még élő nyolcat elkülönítve ápolják.

A hatóság további 177 embert megfigyel fertőzés eshetősége miatt. Ők is közvetlen vagy közvetett kapcsolatban voltak Sawyerrel. Köztük van az ápolónő férje.

Afrikában nem a mostani az első Ebola-járvány, de az eddigi legsúlyosabb. Eddig már közel 1000 emberrel végzett a kór Libériában, Sierra Leonéban, Guineában és Nigériában.

Elefántcsontpart hétfőn bejelentette, hogy megszünteti a légiutas-forgalmat a járvány sújtotta négy országgal.