A katalánok 90 százaléka a függetlenségre szavazott

Katalán népszavazás
Barcelona, 2017. október 1. A függetlenséget támogatók ünnepelnek egy már bezárt barcelonai szavazóhelyiség előtt 2017. október 1-jén, a katalán függetlenségről tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás napján. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Vágólapra másolva!
Az előzetes eredmények szerint Katalónia döntő többsége a függetlenségre szavazott, a spanyol kormány illegálisnak tartja vasárnapi népszavazást - jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.
Vágólapra másolva!

Katalónia 5,34 millió szavazópolgárából 2,26 millióan szavaztak, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük

2,02 millióan voksoltak a régió függetlenségére,

hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába - ismertette. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik.

A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalán

szavazók 6,8 százaléka nem támogatta

a régió kiválását Spanyolországból.

Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében két szakszervezet és több csoportosulás

keddre általános sztrájkra szólított fel.

Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy "ütőképes válaszra" van szükség az elnyomással szemben. Hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, az UGT viszont hétfőn készül döntést hozni a sztrájkról.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.