Vlagyimir Putyin beszélt Nurszultan Nazarbajevvel a lemondása előtt

(FILES)
*TO GO WITH AFP STORY BY DANA RYSMUHAMEDOVA WITH DARYA BORONILO* 
A file picture taken on April 4, 2011 shows Kazakh President Nursultan Nazarbayev (C) greeting his supporters during a celebration rally at a sports center in Astana. Citizens in en
Nurszultan Nazarbajev nyugodtan ünnepelhet
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök a nap folyamán telefonon beszélt Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel utóbbi lemondása előtt - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal kedden Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Peszkov ugyanakkor a két vezető párbeszédének tartalmát nem ismertette, és nem is kívánta kommentálni Nazarbajev távozását.
Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának (szövetségi tanács) elnöke, aki kedden éppen a Kazahsztánnal szomszédos oroszországi Orenburg megyében járt,

komoly, meglepő hírnek minősítette a kazah elnök lemondását.

Kijelentette, hogy még a nap folyamán beszélni kíván a Nazarbajev által az ügyvivő elnöki tisztségre kijelölt Kaszim-Zsomart Tokajevvel és azt hangoztatta hogy Kazahsztán sorsa biztos, szilárd kezekben lesz, amíg ez a nagyszerű államférfi és egyedülálló nemzetközi iskolát megjárt, figyelemre méltó diplomata tölti be ideiglenesen az államfői posztot.

Nurszultan Nazarbajev Forrás: AFP/Viktor Drachev

Matvijenko bölcs politikusnak nevezte Nazarbejevet, és méltatta az Eurázsiai Gazdasági Unió megteremtésében

és az orosz-kazah kapcsolatok megerősítésében játszott szerepét.

Vjacseszlav Vologyin, az alsóház (állami duma) elnöke kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország számára sok szempontból stratégiai fontosságú Kazahsztán következő elnöke Oroszország viszonylatában a barátság és a jó szomszédság politikáját fogja folytatni és hogy

a két ország az Eurázsiai Gazdasági Unión belül is erősíteni fogja viszonyát.

Konsztantyin Koszacsov, a felsőházi külügyi bizottság elnöke a Vmesztye-RF tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az orosz-kazah viszony nincs veszélyzónában addig, amíg Tokajev áll Kazahsztán élén. Elmondta, hogy két napja, amikor Asztanában találkozott vele,

a kazah politikus megerősítette szilárd elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok további erősítése iránt.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügy bizottságának elnöke kifejezte reményét, hogy Tokajev ügyvivősége alatt Oroszország viszonylatában megmarad a kazah politika folytonossága. Ő is elismerte, hogy nem számított Nazarbajev lemondására.

A Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat közleményt adott ki, amely szerint Nazarbajev lemondása után is minden projektben folytatni fogja az együttműködést a kazah féllel.

A kazahsztáni Bajkonurban található űrrepülőtér továbbra is kulcsszerepet játszik az orosz űrprogramban.

Kazahsztán Oroszországgal együtt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete elnevezésű katonai tömörülésnek. A Putyin fontos szövetségesének tekintett Nazarbajev egyebek között azzal is segítette Oroszországot, hogy Asztanában helyszínt biztosított a szíriai rendezésről folytatott, orosz-török-iráni összefogással tető alá hozott tárgyalásoknak.

A kazah elnök döntő szerepe volt a Putyin és a Recep Tayyip Erdogan török államfő közötti megbékélésben, miután a törökök, országuk légterének megsértésére hivatkozva 2015. november 24-én lelőttek egy Szíriában bevetett orosz Szu-24M típusú vadászbombázót.