Vlagyimir Putyin beszélt Nurszultan Nazarbajevvel a lemondása előtt

2019.03.19. 18:49

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nap folyamán telefonon beszélt Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel utóbbi lemondása előtt - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal kedden Moszkvában.

Peszkov ugyanakkor a két vezető párbeszédének tartalmát nem ismertette, és nem is kívánta kommentálni Nazarbajev távozását.
Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának (szövetségi tanács) elnöke, aki kedden éppen a Kazahsztánnal szomszédos oroszországi Orenburg megyében járt, komoly, meglepő hírnek minősítette a kazah elnök lemondását. Kijelentette, hogy még a nap folyamán beszélni kíván a Nazarbajev által az ügyvivő elnöki tisztségre kijelölt Kaszim-Zsomart Tokajevvel és azt hangoztatta hogy Kazahsztán sorsa biztos, szilárd kezekben lesz, amíg ez a nagyszerű államférfi és egyedülálló nemzetközi iskolát megjárt, figyelemre méltó diplomata tölti be ideiglenesen az államfői posztot. 

Nurszultan NazarbajevForrás: AFP/Viktor Drachev

Matvijenko bölcs politikusnak nevezte Nazarbejevet, és méltatta az Eurázsiai Gazdasági Unió megteremtésében és az orosz-kazah kapcsolatok megerősítésében játszott szerepét.

Vjacseszlav Vologyin, az alsóház (állami duma) elnöke kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország számára sok szempontból stratégiai fontosságú Kazahsztán következő elnöke Oroszország viszonylatában a barátság és a jó szomszédság politikáját fogja folytatni és hogy a két ország az Eurázsiai Gazdasági Unión belül is erősíteni fogja viszonyát.

Konsztantyin Koszacsov, a felsőházi külügyi bizottság elnöke a Vmesztye-RF tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az orosz-kazah viszony nincs veszélyzónában addig, amíg Tokajev áll Kazahsztán élén. Elmondta, hogy két napja, amikor Asztanában találkozott vele, a kazah politikus megerősítette szilárd elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok további erősítése iránt.Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügy bizottságának elnöke kifejezte reményét, hogy Tokajev ügyvivősége alatt Oroszország viszonylatában megmarad a kazah politika folytonossága. Ő is elismerte, hogy nem számított Nazarbajev lemondására.

A Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat közleményt adott ki, amely szerint Nazarbajev lemondása után is minden projektben folytatni fogja az együttműködést a kazah féllel. A kazahsztáni Bajkonurban található űrrepülőtér továbbra is kulcsszerepet játszik az orosz űrprogramban.Kazahsztán Oroszországgal együtt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete elnevezésű katonai tömörülésnek. A Putyin fontos szövetségesének tekintett Nazarbajev egyebek között azzal is segítette Oroszországot, hogy Asztanában helyszínt biztosított a szíriai rendezésről folytatott, orosz-török-iráni összefogással tető alá hozott tárgyalásoknak.

A kazah elnök döntő szerepe volt a Putyin és a Recep Tayyip Erdogan török államfő közötti megbékélésben, miután a törökök, országuk légterének megsértésére hivatkozva 2015. november 24-én lelőttek egy Szíriában bevetett orosz Szu-24M típusú vadászbombázót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK