Vágólapra másolva!
A Frontexnek sikerült embercsempészeket lefilmeznie az olasz Lampedusa közelében. Jól látható, hogy Líbiából halászhajón érkező migránsokat egy kisebb hajóra pakolják át. Ez a módszer újra népszerű az embercsempészek körében, mióta a nagy hajókat kitiltották az olasz kikötőkből. A videót Matteo Salvini olasz belügyminiszter osztotta meg Twitter-oldalán – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Frontexnek (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) sikerült légi felvételeket készíteni embercsempészek működéséről. A felvételek Líbia és Olaszország között készültek a tengeren, nem messze Lampedusától.

A kiszivárgott videón az látható, ahogy egy nagy, Líbiából érkező halászhajó mellett egyszer csak megjelenik egy kisebb csónak.

A videón jól látszik, hogy a bevándorlókat átpakolják a kisebb csónakba. A migránsok Bangladesből, Szíriából, Szenegálból, Algériából, Tunéziából és Líbiából érkeztek.

Mióta a nagy szállítóhajókat kitiltották az olasz kikötőkből, az embercsempészek ezen a módon, kis csónakokon próbálják bejuttatni a migránsokat Olaszországba.

Gyakran magukra hagyják őket a nyílt tengeren, annyi vízzel és üzemanyaggal, hogy az olasz partokat épp elérjék. A halászhajó visszaindult Líbia irányába, de az olasz hatósági hajók utolérték és feltartóztatták az embercsempészeket.

A lefoglalt halászhajó szombat hajnalban érkezett meg a szicíliai Licata kikötőjébe az olasz pénzügyőrség vízi járműinek kíséretében. Fedélzetén hét embert vettek őrizetbe, hat egyiptomi és egy tunéziai férfit, akik ellen embercsempészés gyanújával indult vizsgálat.

A videót Matteo Salvini olasz belügyminiszter továbbította a sajtónak.