Erősödik a V4-ek befolyása Európában - többek között ezt állapította meg elemzésében a Századvég Alapítvány.

A kutatóintézet munkatársai elemzésükben kifejtették: az Európai Bizottság 2019 júliusában megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen a brüsszeli testület egyik legfontosabb biztosi posztját, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót szánja novembertől Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszternek, magyar EP-képviselőnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az új bizottságba jelölt tagokkal - köztük Trócsányi Lászlóval - egy genvali szálloda kertjében 2019. szeptember 12-énForrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Ezzel Magyarország egy kiemelt jelentőségű, az unió jövője szempontjából kulcsfontosságú területet kaphat az Európai Bizottságban  - írták. 

Ez elismerés mind az országnak, mind Trócsányi László biztosjelöltnek  - fűzték hozzá.

A Századvég szerint Trócsányi László biztosi pozíciójának elnyerésében és politikai kilátásainak javulásában szerepet játszhat a keleti tagállamok - különösen a visegrádi négyek - szövetségének és befolyásának erősödése.

A régió pozícióját tovább javíthatja, hogy egy kelet-közép-európai, a bolgár Krisztalina Georgieva kerülhet egyetlen jelöltként a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére, vagyis a régió adhatja az egyik legfontosabb globális szervezet vezetőjét.

Krisztalina GeorgievaForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A visegrádi tagállamok szövetségét jelentősen szilárdította az elmúlt évek szoros érdekszövetsége is. Erejüket pedig az, hogy mára az unió növekedésének legfőbb motorja Közép-Európa lett  - hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a Trócsányi Lászlónak szánt bővítés- és szomszédságpolitika, valamint a migráció közötti elméleti összefüggések már évek óta világossá váltak az európai közvélemény jelentős része számára. 

"Orbán Viktor magyar kormányfő joggal mondhatta pár évvel ezelőtt: ha a múltban Európa nem habozott volna, és ha 2015-ben Macedónia, Montenegró és Szerbia már mind az EU-n belül lett volna, akkor az illegális migránsok útja aligha vezethetett volna Németországig"  - értékelt a Századvég.

Az elemzés szerint éppen ezért stratégiai jelentőségűnek kell tekinteni a Nyugat-Balkánt, ahol az európai jelenlét további meggyengülését nem szabad megengedni, hanem éppen ellenkezőleg,  az eddigieknél erőteljesebb "politikai befektetésre" van szükség a keresztény gyökerű Európa  és integrációs közössége, az Európai Unió jövője érdekében.

A Századvég azt írta: "bár vannak biztató jelei a Juncker-bizottság időszakához (2014-2019) képest remélhető politikai hangsúlyváltásnak", az új Bizottság irányválasztását illetően domináns szerepre törő nyugat-európai baloldal, a zöldek, liberálisok és szocialisták, továbbra is kihívást jelentenek majd a bevándorlásellenes kormányok és jövendő biztosaik szempontjából.