Süleyman Soylu török belügyminiszter szerdán azt mondta, hogy Németország és Hollandia vissza fogja fogadni azokat a dzsihadista állampolgárait, illetve családtagjaikat, akiket Törökország kitoloncol - írta az Anadolu török állami hírügynökség.

Soylu a kelet-törökországi Van városban tartott felszólalásában kifejtette, hogy mintegy öt napja egyeztet a két ország illetékes minisztereivel, akik konstruktív hozzáállást tanúsítottak az ügyhöz.

Soylu kiemelte, hogy a többi országtól is ugyanezt az együttműködő hozzáállást várja.Amennyiben együttesen harcolunk a terrorizmus ellen, akkor mindenki fel fogja vállalni a terroristáját - fogalmazott, ismét hangoztatva, hogynem vagyunk mi szálloda vagy vendégház senki terroristája számára.Ankara hétfőn kezdte meg az Iszlám Állam terrorszervezet Törökország által fogva tartott külföldi harcosainak hazaküldését. Ismail Catakli török belügyminiszter-helyettes, a belügyi tárca szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a hétfőn visszatoloncoltak között egy német terrorista is lesz. A Milliyet török kormánypárti napilap úgy tudja, hogy a német dzsihadista kiutasítása megtörtént.

Catakli hétfőn egyúttal arról is beszámolt, hogy a török hatóságok előkészítették további hét német származású dzsihadista utaztatási tervét, akiket november 14-én, csütörtökön küldenek majd haza. Jelezte azt is, hogy Ankara dán, ír és francia állampolgárokat is vissza akar küldeni oda, ahonnan érkeztek.

Holland terroristák hazaszállításáról a török hatóságok eddig nem szóltak.

Soylu korábban azt közölte, hogy jelenleg az Iszlám Állam mintegy 1200 külföldi szélsőségesét tartják fogva Törökországban. A török hadsereg az október 9-én indított északkelet-szíriai offenzíva során ezenfelül elfogott 287 további dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat, akik a harcokat kihasználva szöktek meg a kurdok által felügyelt börtönökből.

Az Anadolu szerdán arról is beszámolt, hogy még mindig a Törökország és a Görögország közötti senki földjén vesztegel az az amerikai állampolgárságú, jordániai származású dzsihadista, akit Ankara hétfő reggel elsőként akart kitoloncolni Görögországba a pazarkulei határátkelőhelynél, de a görög hatóságok visszafordították. A jelentés szerint Muhammad Darwis B. az éjszakát egy autóban töltötte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden leszögezte: Ankarát nem érdekli, hogy a kitoloncolt dzsihadistákat visszafogadják-e. Az, hogy ottmaradt-e a határon vagy sem, minket már nem nagyon foglalkoztat, mi továbbra is küldeni fogjuk őket - szögezte le.