Koronavírus: már sokkal több az új beteg Olaszországban, mint Kínában, újabb európai országokba ért el a vírus

Brüsszel, 2020. március 2.
A koronavírus terjedéséről szóló adatokat figyeli egy alkalmazott a brüsszeli válságkezelő központban 2020. március 2-án. Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a koronavírus európai terjedése miatt
Brüsszel, 2020. március 2. A koronavírus terjedéséről szóló adatokat figyeli egy alkalmazott a brüsszeli válságkezelő központban 2020. március 2-án. Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a koronavírus európai terjedése miatt bevezetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik. MTI/AP/Virginia Mayo
Vágólapra másolva!
Kínában újra 300 alatt van a napi új fertőzöttek száma (legutóbb 202), Olaszországban viszont vasárnap már több mint 500 új beteget jelentettek, ezzel másfélszeresére nőtt a fertőzöttek száma. Iránban hivatalosan 66 az áldozatok száma - köztük van az ország legfőbb vezetőjének tanácsadója is. Hétfőre a vírus újabb országokban jelent meg, az EU pedig magas szintre emelte a riasztást. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en. 45 074 ember felgyógyult a betegségből. Összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Négy újabb koronavírus-fertőzöttet találtak az Egyesült Királyságban, így már negyven főre nőtt a betegek száma az országban - írja a The Independent a brit a kormány hétfő délutáni bejelentése alapján.

Mind a négy új beteg Olaszországban járt korábban,

a hatóságok már megkezdték azoknak a felkutatását is, akikkel kapcsolatba léptek, mióta hazatértek.

Korábban Boris Johnson kormányfő azt mondta, hogy a következő napokban felgyorsulhat a vírus terjedése az országban. A kormány kedden fogja bemutatni a koronavírus elleni részletes intézkedési tervet. A lap szerint az intézkedések között lehet például a nyugdíjas orvosok és ápolók munkába állítása, illetve a nagyobb nyilvános események törlése is.

Újra 300 alatt a napi új betegek száma Kínában

Kínában közben egy hónapja nem látott szintre mérséklődött a napi új fertőzöttek száma. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig

202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén.

A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.

Kínában az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t.

Olaszországban vasárnap este 1577, ez 528-cal volt több, mint 24 órával korábban, vagyis másfélszeresére nőtt a fertőzöttek száma.

Vagyis Olaszországban két és félszer annyi új beteg van, mint Kínában.

Hétfői adatok még nincsenek.

Iránban a legfőbb vezető tanácsadója is meghalt

Kína után Iránban haltak meg eddig a legtöbben az új koronavírus miatt. A hatóságok hétfőn közölt adatai szerint a fertőzöttek száma 1501-re nőtt,

a halálos áldozatok száma pedig 66-ra emelkedett.

A halottak között van az iráni legfőbb vallási és politikai vezető egy tanácsadója is.

Védőmaszkot viselő asszony Teherán belvárosában Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Emellett több magas rangú tisztségviselő is van a fertőzöttek között, például Maszúme Ebtekár alelnök, illetve a koronavírus leküzdésére létrehozott kormányzati munkacsoportnak a vezetője, aki egyébként eleinte igyekezett kisebbíteni a járvány jelentőségét, majd maga is megbetegedett.

Izlandon, Portugáliában és Andorrában is megjelent a vírus

Izlandon vasárnap este bejelentették, hogy észlelték az első koronavírus-fertőzéseket: három ember kapta el a kórt, akik korábban Észak-Olaszországban jártak.

Andorrában egy 20 éves fiatalember az első koronavírus-fertőzött, ő szintén Olaszországból, Milánóból tért haza nemrég.

Portugáliában is felfedezték az első fertőzötteket: egy 60 éves férfi Olaszországban, egy 33 éves férfi pedig a spanyolországi Valenciában járt a közelmúltban.

Izraelben az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a tizedik fertőzött az országban egy katonanő. Hivatalos adatok szerint több mint 5600 izraeli van jelenleg otthoni karanténban, sokan közülük olaszországi üdülésből tértek haza.

Moszkvában is találtak egy új beteget: egy Olaszországból hazatért fiatal férfiban mutatták ki a vírust - közölte hétfőn a védekezésért felelős orosz operatív törzs.

Azonosították és orvosi megfigyelés alá helyezték az érintett utastársait és azokat a személyeket, akikkel érintkezett. Oroszországban ezenkívül három fertőzöttet kezelnek Kazanyban, akik a Diamond Princess kirándulóhajóról hazaszállított utasok. Korábban két kínai gyógyultan távozott a szibériai kórházakból.

Dél-Koreában elnézést kért a szektavezér

Dél-Koreában hétfőn bocsánatot kért a Sincshondzsi keresztény egyház vezetője amiatt, hogy az irányítása alatt álló szervezet felelős volt az új koronavírus-járvány dél-koreai elterjedésében.

Az ázsiai országban kevesebb mint két hét alatt több mint négyezer koronavírus-fertőzést észleltek, a halálos áldozatok száma 20 fölé emelkedett.

A dél-koreai fertőzések 60 százaléka közvetlenül kapcsolatba hozható a szektával,

mivel néhány tagja januárban a közép-kínai Vuhanban, a koronavírus kiinduló gócpontjában járt.

Magas szintre emelték a riasztást az EU-ban

Az Európai Unió sürgősségi munkacsoportot állított fel a koronavírus-járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedések összehangolására - közölte az Európai Bizottság elnöke a koronavírussal összefüggésben tett legfrissebb bizottsági intézkedések bemutatásakor hétfőn.

Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatóján elmondta, a vírus okozta vészhelyzet kezelésére létrehozott munkacsoport munkáját öt uniós biztos - Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos, Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, Ylva Johansson uniós belügyi biztos, valamint Adina Valean közlekedési biztos - hangolja össze.

Ursula von der Leyen azt is bejelentette továbbá, hogy

a koronavírus európai terjedése miatt bevezetetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik.

Sztella Kiriakídisz arról számolt be, hogy az EU 27 tagállama közül ez idáig 18-ban mintegy 2100 koronavírus-fertőzést jelentettek, és 38 uniós állampolgár halt meg a betegségben.

Janez Lenarcic azt mondta, minden tagországnak fel kell készülnie a járvány terjedésére. Óvakodni kell a pánik kitörésétől annak ellenére, hogy a helyzet valószínűleg egyelőre romlani fog - tette hozzá.