A lefejezett párizsi történelemtanáron gúnyolódtak a francia baloldali zavargások szervezői

education Horizontal
French police officers stand as adults and children gather in front of flowers displayed at the entrance of a middle school in Conflans-Sainte-Honorine, 30kms northwest of Paris, on October 17, 2020, after a teacher was decapitated by an attacker who has been shot dead by policemen. - The man suspected of beheading on October 16 ,2020 a French teacher who had shown his students cartoons of the prophet Mohammed was an 18-year-old born in Moscow and originating from Russia's southern region of Chechnya, a judicial source said on October 17. Five more people have been detained over the murder on October 16 ,2020 outside Paris, including the parents of a child at the school where the teacher was working, bringing to nine the total number currently under arrest, said the source, who asked not to be named. The attack happened at around 5 pm (1500 GMT) near a school in Conflans Saint-Honorine, a western suburb of the French capital. The man who was decapitated was a history teacher who had recently shown caricatures of the Prophet Mohammed in class. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Párizs külvárosában lefejezett tanár halálával kapcsolatban őrizetbe vett két férfinak kiterjedt ismeretsége van aktív terrorista szervezetekben, egyikük többször is beszélt a tanár gyilkosával a merénylet előtt - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Franciaországban egyre több támadás éri a tanárokat, az amerikai BLM mintájára létrehozott, francia szélsőbaloldali csoport, az úgynevezett Adama Bizottság is otromba szóviccet tartalmazó táblával jelent meg a tanár emlékére rendezett megemlékezésen. Samuel Paty-t egy muszlim terrorista azért gyilkolta meg, mert a szólásszabadságról tartott órát, és ott bemutatta a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráit - a történtek hátterét itt magyaráztuk el részletesen. 
Vágólapra másolva!

A nyomozás előrehaladtával újabb és újabb döbbenetes információk derülnek ki az október 16-án, pénteken iszlamista módszerrel kegyetlenül lemészárolt tanár, Samuel Paty meggyilkolásával kapcsolatban. A terroristát, a 18 éves moszkvai születésű csecsen fiatalembert, Abdoullakh Anzorovot ugyan nem sokkal a merénylet után lelőtték a rendőrök, ám egyre több új fejlemény kerül napvilágra arról, hogy miként szerzett tudomást az iskolában történtekről, illetve az is kiderült, hogy az iskola diákjai pénzért cserébe információkkal látták el a tettest az áldozattal kapcsolatban.

A Médiapart oknyomozó portál értesülései szerint az ügyben letartóztatásban lévő két férfi is közvetett és közvetlen kapcsolatban állt terroristákkal, akik több támadásban is részt vettek.

Az egyik gyanúsított Brahim Chnina, akinek a lánya abba az iskolába jár, ahol a lefejezett tanár, Samuel Paty tanított. Bár Chnina lányát nem tanította a meggyilkolt pedagógus, a diáklány társaitól hallotta, hogy Samuel Paty a Charlie Hebdo hetilapban is megjelent Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat bemutatta és elemezte az iskolában. A tanuló ezt elmondta az apjának, aki a történteken annyira felháborodott, hogy több olyan videófelvételt is készített, melyben a tanárt becsmérli és támadja.

Helyszínelő rendőrök 2020. október 16-án, miután lefejeztek egy történelemtanárt Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A terroristát a rendőrök agyonlőtték. Forrás: MTI/AP/Michel Euler

Az ügyben nyomozó ügyész, Jean-François Ricard elmondása szerint

a férfi féltestvére, Khadidja Chnina, aki 2014 óta Szíriában tartózkodik, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagja.

A nő neve már 2017-ben is felmerült a 2015-ös franciaországi merényletekkel kapcsolatos nyomozás kapcsán, ugyanis a neve benne volt az algériai terrorista, Adel Haddadi telefonjában. Haddadi az egyik terrorista, akit 2015-ben a Stade de France stadionnál elkövetett robbantással megbíztak, de még a merénylet előtt elfogták.

A másik őrizetbe vett férfi Abdelhakim Sefrioui, a francia imámok tanácsának tagja, aki közismert antiszemita és radikális iszlamista nézeteiről. Ő vezeti egyébként a Cheik Yassine nevű iszlám szervezetet, melyet fel akar oszlatni a francia kormány. Emmanuel Macron elnök a Twitteren azt írta, hogy a Miniszterek Tanácsán feloszlatják a szóban forgó szervezetet, és más akciók is várhatóak.

A Médiapart kiderítette, hogy a szervezet vezetője, Abdelhakim Sefrioui szintén kapcsolatban állt egy vagy több terroristával is, 2009-ben például három hónap leforgása alatt 88 alkalommal beszélt telefonon Mohamed Belhoucine-nal, aki a 2015-ben a párizsi Hyper Cacher boltnál történt merénylet elkövetőjének, Amedy Coulibaly-nak a tettestársa volt.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Visszatérve a videófelvételt közzétevő muszlim szülőre, az is kiderült, hogy Brahim Chnina kapcsolatban állt a tanárt lefejező terroristával, Abdoullakh Anzorov-val. Szintén a BFMTV számolt be róla, hogy három alkalommal is beszéltek, illetve üzentek egymásnak a támadást megelőzően. Bár a férfi a nyomozóknak tagadta, hogy ismerte a támadót, és állítólag arra sem emlékszik, hogy volt köztük üzenetváltás – mert azokban a napokban sok, számára ismeretlen személlyel beszélt vagy küldött üzenetet, akik a közzétett lázító felvétel után keresték meg -, kiderült, hogy október 9-én este 7 óra után hívta fel őt először a csecsen terrorista. Másnap szintén üzenetet küldött neki, melyben a franciaországi terrortámadások dátumáról, 2015-ről is említést tett, majd három nappal később ismét telefonon beszéltek. Brahim Chnina azonban azt állítja, hogy nem emlékszik a hívásra.

A brutális kegyetlenséggel kivégzett Samuel Paty halála óta egyre több iskolai erőszakra derül fény,

a tanár emlékére tartott szimpátiatüntetésen például arról beszélt egy fiatal tanárnő, hogy késsel fenyegette meg az egyik diákja egy, az iszlámról tartott óra után.

Most pedig arról számolt be az actu.fr hírportál, hogy a Párizzsal szomszédos Fontenay-sous-Bois nevű településen egy 10 éves kisfiú óra közben,

a többi tanuló szeme láttára rátámadt a tanárnőre, először megharapta a karját, majd úgy megütötte a nőt, hogy eleredt az orra vére.

A hírportál értesülései szerint a Jihad nevű gyermek közismerten problémás tanuló, aki egyszerűen nem volt képes alkalmazkodni az iskolarendszerhez, a tanároknak azonban semmilyen eszközük nincs arra, hogy kezeljék a hozzá hasonló diákokat.

De az is kiderült, hogy a tanár két saját tanítványa is kapcsolatba került a muszlim terroristával, és 300 euróért (alig több mint 100 ezer forintért) információkat adtak neki, hogy hol és mikor találhatja meg a tanárt.

A francia tanárokat azonban nem csak a diákok és a tanulók szülei támadják, a 2016-ban rendőri intézkedést követően meghalt, a francia George Floydként is emlegetett Adama Traoré nővére, Assa az általa vezetett radikális baloldali bizottság nevében annak pár tagjával szintén elment a Samuel Paty emlékére rendezett felvonulásra a hétvégén Párizsban, azonban egy olyan táblát vittek magukkal, amelyre egy rendkívül ízléstelen szóviccet írtak.

A táblán a következő szavak szerepeltek: mort en saignant, azaz elvérezve halt meg, csakhogy kiejtés szerint az "en saignant" (elvérezve, véres módon) és Samuel Paty foglalkozása, enseignant (tanár, oktató) ugyanúgy hangzik, a "mort" szó pedig nemcsak azt jelenti, hogy meghalt valaki, hanem főnévként halottat is jelent, kiejtve tehát úgy is lehet értelmezni a feliratot, hogy halott tanár.

Azaz, egyszerre otromba és persze egyszerre gyáva "szóvicc" - perelni ne lehessen őket, de azért fájjon, például a 47 éves korában meggyilkolt tanár családjának.

A felirat sokaknak nem tetszett, Éric Naulleau esszéista úgy véli, hogy Assa Traoré kimutatta a foga fehérjét, miközben állítólag részvétet nyilvánítani ment a meggyilkolt tanár emlékére rendezett szimpátiatüntetésre, alávaló szóviccel gúnyt űz a halálából, ráadásul ismét az a póló volt rajta, amelyen a bűnöző testvére neve szerepel.

Nem az esszéista volt az egyetlen, akit feldühített az Adama Bizottság által hirdetett aljas szóvicc, Benjamin Briand tanár például azt írta a Twitteren, hogy nyilvános bocsánatkérést vár Assa Traorétól a felirat miatt.