A demokrata vezetésű amerikai államok a feketéket és a spanyol ajkúakat akarják először beoltatni koronavírus ellen

koronavírus, COVID-19, vakcina, védőoltás, New York, Amerikai Egyesült Államok
Sandra Lindsay(L), a nurse at Long Island Jewish Medical Center, is inoculated with the Covid-19 vaccine by Dr. Michelle Chester, at Long Island Jewish Medical Center, on December 14, 2020 in the Queens borough of New York. - The rollout of the Pfizer and BioNTech vaccine, the first to be approved by the Food and Drug Administration, ushers in the biggest vaccination effort in US history. More than 299,000 Americans have been killed by the virus, including over 35,000 residents of New York state. (Photo by Mark Lennihan / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy a demokraták kívánságának megfelelően elsőként a faji, etnikai kisebbségekhez tartozó személyeket fogják beoltani az új típusú koronavírus ellen, így az idős és fehér bőrű emberek hátrább sorolódnak. A gyakorlatban a legtöbb demokrata vezetésű állam a feketéknek és a spanyol ajkúaknak fog kedvezni. Ugyanakkor egy felmérés alapján a vakcinát elutasítók körében felül vannak reprezentálva a feketék.
Vágólapra másolva!

A washingtoni szövetségi Egészségügyi Minisztérium alá rendelt Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention-CDC) nevű, atlantai székhelyű nemzeti közegészségügyi szervezet a koronavírus-vakcina beadása kapcsán azt tanácsolta szombaton valamennyi államnak, hogy

a faji, etnikai kisebbségeket és a sérülékeny csoportokat kezeljék prioritásként

írja a Daily Mail.

Koronavírus-vakcina beadása a Long Island-i (New York) Zsidó Egészségügyi Központban, 2020. december 14-én Forrás: AFP/Mark Lennihan

A világ összes országában a sérülékeny csoportok, mint amilyenek az idősek, a krónikus betegek és az őket ellátó egészségügyi dolgozók elsőbbséget élveznek a vakcina beadása során, de az etnikai, faji kritériumok ebben a tekintetben újdonságnak számítanak.

A CDC ezt a javaslatát azzal indokolta, hogy a statisztikai adatok alapján a koronavírus miatti megbetegedések szövődményeibe majdnem háromszor nagyobb eséllyel halnak bele a feketék és a latinók, mint a fehérek, illetve államoktól eltérően kétszer vagy négyszer nagyobb rá az esélyük, hogy kórházba kerüljenek. Sok helyen pedig az indián őslakosok koronavírussal összefüggő halálozási rátája is meghaladja a fehérek halálozási arányát.

Robert Redfield virológus, a CDC igazgatója szerint az etnikai, faji kérdés több okból is állhat összefüggésben az egészségügyi helyzettel, hiszen a feketék, a latinók és az indiánok átlagban véve szegényebbek a fehéreknél. Ugyanakkor a faji, etnikai kisebbségeknél kiemelten jellemző, hogy a különböző generációk közös háztartásban élnek, ez pedig rizikófaktor lehet a járvány miatt.

Számos demokrata vezetésű állam félreértelmezte Robert Redfield szavait, és elhatározták, hogy az oltásnál a kisebbségek, főleg a feketék és a latinók elsőbbséget fognak élvezni, tehát először ők kapnak védőoltást, míg a sérülékeny csoportok (idősek, krónikus betegek, egészségügyi dolgozók) csak utánuk következhetnek.

Összesen 25 állam fog valamilyen mértékben kedvezni az oltásnál a faji, etnikai csoportoknak, ezek a következők: Kalifornia, Hawaii, Idaho, Indiana, Illinois, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Montana, Nevada, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Észak-Karolina, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Utah, Washington és Wyoming. A térképen kékkel jelöltük azokat az államokat, ahol kedveznek az említett kisebbségeknek, pirossal pedig, ahol nem.

A kékkel jelzett államokban élveznek elsőbbséget a kisebbségek a vakcina beadásánál Forrás: Daily Mail

Ebből

12 demokrata irányítású állam kiemelt figyelmet fog tanúsítani a kisebbségek iránt,

azaz Kalifornia, Louisiana, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Indiana, New Jersey, Kansas, Oregon, Michigan, Pennsylvania, Maine és természetesen New York.

Új-Mexikó

Az állam demokrata vezetése a vakcina beadásánál elsősorban az őslakosokra kíván koncentrálni, a különböző indián törzseknek Új-Mexikó Egészségügyi Minisztériuma már ki is dolgozott egy oltási tervet. Másodsorban az állam népes latino közössége fogja megkapni a vakcinát, utánuk jönnek a többiek.

A feketékről azért nincs kiemelten szó, mert Új-Mexikóban minimális az arányuk, alig 2 százalékos.

New York

Az állam demokrata kormányzója, Andrew Cuomo arról beszélt, hogy

és az általuk lakott körzetekben kevesebb az egészségügyi létesítmény, burkoltan utalva tehát arra, hogy kik is fognak prioritást élvezni a vakcina megkapásakor. A „barna" alatt valószínűleg latinókat értett a politikus.

Kalifornia

Magától értetődően Kalifornia demokrata vezetése is elkötelezte magát amellett, hogy a feketék és a barnák kapják meg elsőként az oltást. Ezt megerősítette Gavin Newsom demokrata kormányzó is, aki hozzáfűzte, hogy

A baloldali brit lap, a The Guardian megjegyezte, hogy Kalifornia lakosságának a 40 százaléka latino, a koronavírusos betegeknél ez az arány pedig 60 százalék. Az viszont nem világos, hogy az illegális bevándorlók bele vannak-e számolva, vagy sem.

Oregon

Az oregoni demokraták is elkötelezték magukat amellett, hogy először a feketéket, a latinókat és az őslakosokat oltsák be. Az állam közegészségügyi hivatalának a vezetője, Rachael Banks ezt a szokásos módon indokolta meg. Hozzátették még, hogy influenza ellen a latinók 17, a feketék pedig 6 százalékkal kisebb arányban vannak beoltva, mint a fehérek, és a koronavírus tekintetében ezt most szeretnék elkerülni.

Több sajtóforrás felhívta rá a figyelmet, hogy Bill Gates amerikai milliárdos felesége, Melinda Gates még júniusban a következőket nyilatkozta a Time-nak:

Hozzátette: a koronavírusos fekete férfiak körében jelentős a halálozási ráta.

Így vélekedik erről a témáról Joe Biden megválasztott elnök csapata is.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen Atlantában, 2020. december 15-én Forrás: MTI/EPA/Atlanta Journal Constitution/Alyssa Pointer

A szövetségi Egészségügyi Minisztérium leendő demokrata államtitkára, Marcella Nunez-Smith például azt mondta, hogy

A Kaiser Family Foundation legfrissebb felmérése alapján

az amerikai feketék több mint egyharmada fél beadatni magának a koronavírus-vakcinát, a faji, etnikai csoportosulások között az oltásellenesek leginkább a feketék körében vannak felülreprezentálva.

Az Egyesült Államokban eddig összesen 18,2 millió ember fertőződött meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma pedig a 325 ezerhez közelít. A hivatalos számok tükrében Amerika negatív rekordernek mondható.