Több ember is megsérült a Hessen tartományban található Volkmarsen városában, miután egy autós közéjük hajtott egy farsangi felvonuláson. 

A rendőrség azt is közölte, hogy a sofőrt elfogták.

A Hessen tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk) jelentése szerint legkevesebb tizenhárman sebesültek meg, köztük gyerekek.

Rengeteg mentő és rendőrautó érkezett a helyszínre német források szerint.

A Bild című lap a hírportálján azt írta, hogy információik szerint több mint 30 sebesült van, nagyjából egyharmaduk állapota súlyos.Egy rendőrségi szóvivő a lapnak elmondta: még nem tudják, hogy a sofőr szándékosan hajtott-e a tömegbe.

Mentősök a farsangi felvonuláson elkövetett szándékos gázolás lezárt helyszínénForrás: MTI/AP/DPA/Uwe Zucchi

A német lapnak az egyik szemtanú azt mondta, hogy egy ezüst Mercedes a kordonokat áttörve hajtott a tömegbe fél háromkor, és nagyjából 30 métert ment, míg megállt.

A sofőr állítólag végig a gázon tartotta a lábát, sőt gyorsított is. 

A tömegbe hajtó ezüst MercedesForrás: AFP/Elmar Schulten

Frankfurter Rundschau egyik szemtanúja szerint úgy tűnt az eset, mintha direkt gyerekeket akartak volna elgázolni. Egy szemtanú a Bildnek elmondta, hogy a gázolás után többen megpróbáltak rátámadni a sofőrre, a rendőröknek kellett megvédeniük a feldühödött emberek haragjától.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a rendőrség felhívást tett közzé, hogy az emberek ne kezdjenek el spekulálni, hogy vajon mi lehetett a motivációja a gázolónak. Vagyis, hogy miért hajtott a tömegbe. A V4NA szerint egy fiatalember volt a gázoló.

A farsangi időszak legfontosabb napjaként számon tartott húshagyó kedd előtti hétfő (Rosenmontag) alkalmából tartottak felvonulást a városban.

A tömegbe hajtó ezüst színű MercedesForrás: MTI/AP/DPA/Uwe Zucchi

A volkmarseni eset nyomán elővigyázatosságból valamennyi Hessen tartományi farsangi felvonulást megszakították.

Volkmarsen Németország nyugati részén fekszik, Kassel és Göttingen térségében. A kisvárosban nagyjából hétezren laknak. A hétfői felvonulásra 1500 embert vártak a szervezők.

Rendőrség: szándékos volt a tömeges gázolás

Szándékos volt a farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás - közölte egy rendőrségi szóvivő a helyszínen.

Tájékoztatása szerint a gázolásnak több tucat sebesültje van, köztük gyermekek. Többen súlyos állapotban vannak. Halálos áldozata nincs a történteknek.

A gázoló egy 29 éves férfi, környékbeli, német állampolgár, a helyszínen elfogták.

Szándékosan hajtott a tömegbe, pontos indítéka még nem ismert. Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy tette merénylet, vagyis politikai vagy vallási indíttatású bűncselekmény.

A Hessen tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk - HR) jelentése szerint a rendőrségi szóvivő helyszíni nyilatkozatával nagyjából egy időben a tartományi belügyminisztérium közölte: egyelőre nem lehet kizárni, hogy merénylet volt a tömeges gázolás.

A Der Spiegel szerint a 20-30 éves sofőr részegen szállt ki a kocsiból.