Megkérdőjelezhető ítéletéről vált hírhedtté a Matteo Salvini ügyét tárgyaló bíró

Proactiva Open Arms hajó, menekültek
Rescued migrants stand onboard the Open Arms Yacht of Spanish based non-governmental organisation Proactiva, some 35 nautical miles off Libya coast on May 7, 2018. Proactiva rescued some 105 people on May 6 off Libyan coast. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Az olasz jobboldal vezére, Matteo Salvini ügyét tárgyaló bíró korábban kiugróan enyhe ítéletet hozott egy terrorista propagandát terjesztő, líbiai migráns hátterű nő ügyében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, bíróság elé állítják Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert azért, amiért 2019 augusztusában 21 napig nem engedte kikötni olasz partokon az Open Arms nevű spanyol álcivil szervezet által üzemeltetett hajót, 147 illegális migránssal a fedélzetén.

Illegális migránsok az Open Arms hajójának fedélzetén. Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A kíséret nélkül "utazó" kiskorúak és a betegek partra szállhattak a hajó megérkezésekor, a felnőtt migránsoknak azonban a hajón kellett maradniuk. A vád Salvini ellen – egyebek között – emberrablás.

A szombati döntés értelmében a tárgyalás szeptember 15-én kezdődik, annak végén Salvinit akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Az ügyet tárgyaló Lorenzo Jannelli bíró azzal magyarázta vádemelésének okait, hogy "általában a lakosság hajlamos a terrorista bűncselekmények hallatán bedőlni a hangulatkeltéseknek, és helyesnek vélik a határozott fellépést még akkor is, ha azt jogtalanul teszik a választott vezetők." Jannelli szerint túlzott mértékű beavatkozásnak számított a bevándorlási vészhelyzet kezelésére vonatkozó belügyminiszteri rendeletek sora, melyeket Matteo Salvini adott ki.

A Palermóban székelő bíró korábban már megjelent a hírekben egy kétségeket keltő ítélete miatt.

Négy évvel ezelőtt egy 47 éves líbiai migráns hátterű nőt, Khadiga Shabbit, a Palermói Egyetem kutatóját

letartóztatták az Iszlám Állam (ISIS) és az Ansar al Sharia terrorszervezetek propagandájának online terjesztése miatt.

Akkor az ügyész négy és fél év letöltendő börtönbüntetést kért számára. Ahogy az il Giornale felidézte, Jannelli bíró ennél sokkal enyhébb ítéletet hozott,

egy év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel, és a vádlott azonnali szabadlábra helyezésével.

Jannelli azzal indokolta a döntését, hogy a terrorizmust, a félelem hullámát, ma nem csoportok felszámolásával, hanem egyes személyek elítélésének sorozatával állítják meg, ami szerinte nem helyes. Véleménye alapján a "globális szinten elkövetett terrortámadások mély sebeket okoztak nemcsak az emberi életekben, hanem az érintett országok jogrendszerében is, ami néha zavaró tekintélyelvű politizálást von maga után".

Ehhez hasonlóan a bíró azt a két biztonsági rendeletet is túlzónak tartja, amelyet Salvini belügyminisztersége idején adott ki az illegális bevándorlási hullám megfékezése érdekében.